Ciupercile otrăvitoare i-au băgat în spital

0
356

O întreagă familie din judeţul Dolj a fost internată la Spitalul de Urgenţă din Craiova după ce membrii acesteia au consumat ciuperci culese din pădure. Astfel, nouă persoane, părinţi şi copii, au avut nevoie de îngrijiri medicale, două dintre ele fiind aduse cu ambulanţa de la Spitalul din Filiaşi în stare gravă.

Printre cei intoxicaţi cu ciuperci se numără şi un copil cu vârsta de un an şi jumătate care a primit îngrijiri medicale în cadrul Secţiei de pediatrie a unităţii sanitare. În schimb, cele două persoane care prezentau o stare mai gravă au fost tratate la Reanimare. Din fericire, în momentul de faţă cu toţii sunt în afara oricărui pericol. „Cei intoxicaţi au făcut imprudenţa de a consuma ciuperci care s-au dovedit a fi până la urmă otrăvitoare. Sunt toţi nouă din aceeaşi familie, de undeva din nordul judeţului”, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Numărul doljenilor intoxicaţi cu ciuperci este în creştere

În ultima săptămână numărul doljenilor care au ajuns la urgenţa Spitalului Judeţean din cauza intoxicaţiilor cu ciuperci otrăvitoare a crescut considerabil. În aceste condiţii, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj atrag atenţia asupra riscului la care se expun persoanele ce consumă ciuperci culese din pădure, de pe câmp sau de pe terenurile infiltrate cu substanţe toxice.

„Ciupercile culese din aceste locuri sau cumpărate de la persoane particulare pot produce intoxicaţii grave, care survin din ce în ce mai frecvent din cauza lipsei de cunoştinţe ale culegătorului, a mutaţiilor genetice sau încrucişărilor care apar în natură. În ultimul timp, chiar persoane care pretind că sunt bune cunoscătoare ale speciilor de ciuperci, recunosc că, la o atentă examinare a ciupercilor culese nu mai au siguranţa că acestea sunt comestibile. Cu atât mai mult cu cât acestea pot suferi mutaţii genetice, respectiv pot acumula o cantitate mare de toxine datorată căldurii excesive sau îmbătrânirii lor”, a  mai spus purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

O treime din decesele prin intoxicaţii, provocate de ciupercile otrăvitoare

Potrivit medicilor, consumul de ciuperci otrăvitoare s-a transformat în ultimii ani într-o adevărată problemă, circa o treime din numărul de decese prin intoxicaţie fiind pus pe seama acestora. Primele simptome apar la câteva minute după ingestie sau după 3-6 ore, poate chiar mai mult, manifestându-se prin dureri abdominale, greţuri, vărsături şi transpiraţie abundentă. În formele cele mai grave se ajunge la stare confuzională, halucinaţii, convulsii şi chiar comă. Din acest motiv, la apariţia primelor simptome sfatul specialiştilor este acela de apela numărul unic de urgenţă 112 sau de a transporta imediat pacientul la spital.

Important de ştiut este că în cazul ciupercilor otrăvitoare, substanţele toxice conţinute nu pot fi eliminate nici prin spălarea sau curăţarea învelişului exterior, nici prin preparare termică, congelare sau conservare. Din acest motiv recomandarea către populaţie este aceea de a consuma doar ciuperci comercializate în magazine şi de către producători autorizaţi care beneficiază de aviz sanitar.