O întâlnire „confidenţială”, despre romi, la Prefectura Dolj

0
654

Din când, în când, pe agenda Prefecturii Dolj, apare şi chestiunea romilor, referinţele vizând „progresele” sau mai degrabă non-progresele înregistrate în ceea ce numim inserţia socială a acestora. Deunăzi a avut loc o asemenea întâlnire de lucru, „în taină”, fără înştiinţarea mass-media, gratulată totuşi cu un laconic comunicat de presă. E totuşi un progres, fiindcă în urmă doi ani, pe vremea lui Marius Deca, deplasat în Franţa, la Nantes, cu o delegaţie ce cuprindea vicepreşedintele CJ Dolj, Laurenţiu Ivanovici, primarii comunelor Sălcuţa şi Vârtop, tot în problema romilor, tăcerea a fost de mormânt. Problema romilor este una a întregii comunităţii doljene şi deloc una exclusivă a Prefecturii Dolj, aşa că opinăm doar dintr-o „scăpare”, s-a apelat în cele din urmă la…comunicat de presă.

Miercuri, 15 aprilie, Instituţia Prefectului Dolj a găzduit întâlnirea Comitetului Tehnic, derulată sub egida Oficiului Francez pentru Imigraţie şi Integrare (OFII). Cum mass-media nu au fost invitate, nu putem decât să cităm din declaraţia subprefectului de Dolj, Ionel Ciobotea:„Consider că doar printr-un demers unitar şi nediscriminatoriu în viaţa publică şi politică, asumat de către întreaga societate civilă, comunitatea romilor şi autorităţile statului, putem găsi o cale de îmbunătăţire a situaţiei romilor la nivel naţional, în încercarea eliminării discrepanţelor de natură economică şi socială dintre toţi cetăţenii, indiferent de etnie”.

Doar vorbe…

La întâlnire, se menţionează în comunicat, au fost prezenţi reprezentanţi ai OFII, Nantes Metropole, Val de Marne (ultimele două entităţi nu ştim ce reprezintă – n.r.), Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, ai ONG-urilor partenere (la ce? – n.r.), care au analizat situaţia familiilor care fac parte din proiectul-pilot, precum şi pentru fiecare propunere individuală. S-au avansat propuneri pentru Comitetul de Pilotaj, care va avea loc în iunie 2015, conform acordului-cadru semnat în septembrie 2012 între OFII, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Administraţiei şi Internelor (titulaturile de atunci ale părţilor semnatare din partea părţii române). Au fost discutate perspectivele derulării programului, la Dolj, după ce România a validat înţelegerea în 22 ianuarie 2015. Mai mult nu se poate spune, deocamdată.