Întreprinderile mijlocii şi mari – parteneri pentru ITM Dolj

0
373

Securitatea şi Sănătatea în Muncă se află, în continuare, în atenţia, Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj. Este în plină desfăşurare o activitate de informare şi conştientizare a angajatorilor, în ceea ce priveşte riscurile care pot apărea dacă legislaţia în domeniu nu este respectată. De asemenea, ITM verifică respectarea legalităţii, în ceea ce priveşte Relaţiile de Muncă, făcând cunoscut bilanţul ultimei săptămâni.

La nivel naţional, se desfăşoară o campanie de îmbunătăţire a securităţii şi sănătăţii în muncă la întreprinderile mijlocii şi mari. Obiectivele sunt cât se poate de clare: îmbunătăţirea SSM, prin scăderea numărului de neconformităţi prezente în mediul de muncă; prezentarea rezultatelor obţinute ca exemple de bune practici pentru toate societăţile comerciale. „În cadrul acestui proiect, inspectorii vor desfăşura acţiuni de informare, îndrumare, monitorizare şi control a societăţilor comerciale selectate. Din Dolj, au fost selectaţi 22 de operatori economici, atât din sectorul de stat, cât şi din cel privat – RAT Craiova, Direcţia Silvică Dolj, Cummings Generator Tehnologies România SA, Maglierie Cristian Impex SRL etc – care fac parte din segmentul urmărit de noi. În martie am avut o discuţie cu reprezentanţii acestor unităţi, cărora le-am prezentat obiectivele. Din această lună şi până în noiembrie, se vor desfăşura mai multe etape: aprilie – mai – controale de evaluare a SSM şi de stabilire a măsurilor necesare pentru eliminarea deficienţelor; iulie-august – verificare a modului în care angajatorii au respectat măsurile dispuse; septembrie-noiembrie – analizarea stării SSM şi stabilirea dacă aceste unităţi se pot constitui în exemple de bune practici ”, a precizat Cătălin Mohora, inspector şef al ITM Dolj.

Controalele continuă

În ultima săptămână, ITM Dolj a efectuat mai multe acţiuni de verificare a modului în care sunt respectate procedurile legale în ceea ce priveşte „Relaţiile de muncă”. Astfel, au fost verificaţi 37 de angajatori, cu un număr de 569 de salariaţi, 249 dintre aceştia fiind femei. Au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale, în valoare de 28.000 de lei – 20.000 fiind pentru „muncă la negru”. Inspectorii au făcut propunere de cercetare penală, pe numele unui operator economic, deoarece acesta a primt la muncă, fără a asigura formele legale, mai mult de cinci persoane. Pe „Securitate şi Sănătate în Muncă”, au fost efectuate 40 de acţiuni de control, fiind aplicate 33 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 24.000 de lei, iar pentru deficienţele constatate au fost dispuse 43 de măsuri de remediere.