„Tinerii plecaţi în afara ţării merită să fie parte a procesului electoral”

0
774

Luând în considerare proiectul de lege privind organizarea şi desfăşurarea votului prin corespondenţă propus de Partidul Naţional Liberal prin care cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să îşi exercite dreptul de vot prin corespondenţă vor avea această posibilitate, studenţii liberali se vor implica în promovarea acestui proiect în rândul tuturor studenţilor din diaspora.

Considerăm că pentru cei peste 45 000 de studenţi români care studiază în străinătate proiectul legii este unul fără precedent în ceea ce priveşte implicarea în viaţa politică, consideră tinerii liberali. Aceştia mai susţin într-un comunicat de presă că „prin intermediul votului prin corespondenţă, aceştia nu numai că vor îşi vor exercita dreptul la vot fără să fie necesară deplasarea la sediul ambasadelor României sau al oficiilor consulare, dar procedura stabilită prin intermediul proiectului de lege este simplă, sigură şi gratuită”.

Certificat de alegător pentru fiecare cetăţean român înscris în acest registru

În acest sens, Autoritatea Electorală Permanentă va completa, pe baza datelor din Registrul alegătorilor cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care optează pentru exercitarea votului prin corespondenţă, certificatul de alegător pentru fiecare cetăţean român înscris în acest registru, document necesar exercitării votului prin corespondenţă. Prin descărcarea unei cereri de pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, depunerea acesteia sau transmiterea prin poştă la sediul instituţiei anterior menţionate sau la sediul misiunii diplomatice a României din statul de domiciliu sau reşedinţă sau al oficiului consular al României în a cărei circumscripţie consulară studenţii îşi au domiciliul sau reşedinţa, aceştia vor putea primi documentele de vot într-un plic. Ulterior, aceştia îşi vor trimite gratuit votul exprimat, prin poştă, către Biroul electoral al circumscripţiei pentru românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate. 

A început popularizarea procedurii de vot

Studenţii liberali vor populariza procedura de vot pe care o implică acest proiect de lege şi solicită sprijinul tuturor studenţilor români din străinătate, având în vedere efectele pozitive pe care le va avea în ceea ce priveşte creşterea participării politice şi a reprezentativităţii tinerilor români care studiază în afara graniţelor României. „Am fost dintotdeauna o susţinătoare pentru orice metodă de vot prin care toţi cetăţenii României, fie că trăiesc în interiorul graniţelor, fie că sunt stabiliţi în diaspora, îşi pot exercita dreptul fundamental de a vota. Proiectul votului prin corespondenţă, iniţiat de către Partidul Naţional Liberal, este un prim pas pentru ca cetăţenii din diaspora să se înscrie pe listele electorale şi să poată lua parte la procesul de vot. Sunt hotărâtă ca, alături de colegii din Cluburile Studenţeşti Liberale, să promovăm prin toate mijloacele posibile acest proiect de lege care va crea spaţiul necesar pentru implementarea votului prin corespondenţă. Tinerii plecaţi în afara ţării merită să fie parte a procesului electoral şi vom sprijini cât vom putea de mult participarea unui număr cât mai mare dintre ei la alegerile de anul viitor”, susţine Claudia Benchescu, preşedintele Cluburilor Studenţeşti Liberale.