O echipă de arhitecţi din Timişoara va decora piaţeta de la „Sfântul Ilie”

0
686

Concursul de idei pentru amenajarea piaţetei de la Biserica „Sfântul Ilie” şi-a desemnat, sâmbătă, câştigătorii. Proiectul premiat aparţine unei echipe de arhitecţi şi peisagişti din Timişoara şi a fost votat de toţi membrii juriului. După ce a primit mai multe detalii, primarul Lia Olguţa Vasilescu a spus că Primăria Craiova va merge şi ea pe acest proiect. 

Concursul a fost organizat de Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Oltenia şi s-a bucurat de un mare interes în rândul arhitecţilor. Nu mai puţin de 35 de participanţi s-au înscris în competiţie, dar la final proiectele au fost mult mai multe fiindcă fiecare a avut dreptul să intre în competiţie cu mai multe idei.

Juriul – prezidat de distinsul arhitect Ana Maria Zahariade, laureată a Premiului Herder pentru arhitectură în 2003 –, a avut o misiune nu tocmai uşoară şi a deliberat o zi întreagă, vineri, pentru ca abia sâmbătă să anunţe câştigătorii. „A fost foarte greu pentru că proiectele au fost multe şi de foarte bună calitate. S-a jurizat toată ziua de vineri, dar câştigătorii au fost anunţaţi a doua zi pentru că juriul a fost extrem de riguros şi foarte atent”, a spus arhitectul Radu Ionescu, preşedintele OAR – Filiala Oltenia, care s-a ocupat de toate detaliile privind organizarea concursului.

Câştigătorii, aleşi după îndelungate deliberări

Proiectele au intrat în concurs sub aspectul anonimatului. Juriul a procedat prin eliminare, excluzând pe rând ideile pe care le-au considerat că nu se îmbină cu natura amplasamentului. Potrivit arhitectului Radu Ionescu, s-a ajuns la o „semifinală” în care au intrat opt proiecte, dar dintre acestea au fost păstrate cinci. După o deliberare intensă, cele trei proiecte câştigătoare au fost alese dintre acestea. De menţionat faptul că între cele opt proiecte remarcate de juriu au fost şi două din Craiova. Un proiect a aparţinut firmei Getrix, iar altul a fost conceput de o echipă de arhitecţi tineri, coordonaţi de Bianca Gioadă.

 

Arhitecţii craioveni au văzut două feţe ale spaţiului, o parte în umbră (nordul) – adică zona blocurilor dinspre Primărie şi o parte în lumină (sudul) – zona dinspre Biblioteca „Aman”. Pe locul umbros ei şi-au imaginat o grădină de flori, iar pe cea însorită – un spaţiu public. În ceea ce priveşte calcanul din spatele bisericii, craiovenii l-au văzut ca un loc pentru vânzarea cărţilor. Proiectul lor a fost notat cu menţiune.

Calcanul, îmbrăcat în verdeaţă

Proiectul câştigător aparţine unei echipe de arhitecţi timişoreni, SC Parasite Studio SRL, coordonaţi de arhitectul Claudiu Toma. Timişorenii au considerat că biserica trebuie să rămână elementul principal, iar intervenţiile care se vor face în jur trebuie să fie discrete şi să se apropie cât mai mult de elementul natural. Ei au propus nişte mici „grădini”, adică ochiuri de verdeaţă care să înconjoare cei trei pini mediteraneeni ce se găsesc pe laturile bisericii.

„Proiectul lor a încântat juriul şi pe toată lumea – şi mie, personal, mi-a plăcut foarte mult –, pentru că a lăsat biserica să-şi păstreze locul dominant şi a venit cu nişte detalii de o extraordinară fineţe. De exemplu, pavajul trebuie să fie făcut cu piatră mică pentru că şi spaţiul este unul mic. Un alt detaliu este o fântâniţă cu apă rece, care să amintească de agheasmă şi care să se găsească acolo. Deci a fost un proiect care a plăcut mult deoarece mizează pe elementul natural”, a menţionat arhitectul Radu Ionescu. Partea dinspre Lipscani va fi dedicată taifasului, acolo urmând să fie amplasate băncuţe din lemn, iar calcanul va fi îmbrăcat într-o salbă de verdeaţă, care va fi iluminată cu spoturi.