„Vreau în clasa a noua!” a ajutat 38 de liceeni doljeni să-şi continue studiile

0
1077

Din anul 2008, proiectul de burse „Vreau în clasa a noua!” susține copiii din mediul rural care nu au posibilităţi materiale să îşi continue studiile la liceu, prin oferirea de burse şcolare pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, masă, transport, alimente, haine sau cărţi. În cei şase ani de proiect, 948 de elevi au fost beneficiari la nivel naţional. În prezent, în judeţul Dolj, 38 de elevi fac parte din programul ,,Vreau în clasa a noua!”. În zonele rurale din România, doar 55% dintre tineri îşi continuă studiile la liceu. În celelalte cazuri, familiile nu au posibilităţi financiare pentru a-şi susţine copiii pe perioada liceului.

Toţi beneficiarii proiectului implementat de World Vision provin din familii defavorizate, în care, de cele mai multe ori, singurul venit este ajutorul social. În acelaşi timp, sunt familii care luptă pentru educaţia copiilor lor şi pentru şansa lor de a avea o viaţă mai bună. Criteriile de selecţie ale beneficiarilor proiectului „Vreau în clasa a noua!” au urmărit în primul rând ca elevii aleşi să aibă rezultate şcolare bune, iar venitul net per membru de familie să nu depăşească 400 de lei. A contat însă şi să demonstreze că sunt motivaţi şi hotărâţi să continue studiile la liceu sau la şcoala profesională. Odată acceptaţi în proiect, atât copiii cât şi părinţii acestora semnează contracte de angajament pentru finalizarea studiilor liceale.

Pornind de la ideea că lipsa educaţiei din viaţa unui elev îl ţine departe de atingerea adevăratului său potenţial, iar o bursă înseamnă o şansă la împlinire, World Vision derulează acest program în mai multe judeţe din ţară.

Elevii incluşi în program au rezultate bune la învăţătură

Proiectul include şi activităţi extraşcolare pentru îmbunătăţirea situaţiei şcolare şi pentru reducerea perioadei de acomodare în mediul şcolar urban. În timpul anului şcolar, tinerii liceeni participă la activităţi educaţionale şi de socializare precum şi la consiliere individuală. În timpul vacanţelor, sunt implicaţi în activităţi de voluntariat sau merg în excursii organizate de Fundaţia World Vision România. Toţi bursierii beneficiază de servicii de consiliere socială, consiliere vocaţională şi şcolară, consiliere în situaţii de urgenţă şi de grup.

Tinerii sunt ajutaţi astfel să obţină rezultate şcolare bune şi să se adapteze în noul mediu prin activităţi educative şi culturale pentru a-şi atinge potenţialul maxim. Participând la activităţi de socializare cum sunt întâlnirile pe diverse teme educative adecvate vârstei, tabere, concursuri, excursii, copiii fac faţă mai uşor solicitărilor mediului social şi şcolar.

Profil de bursier

Cristina este elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional ,,Fraţii Buzeşti”. Pentru a ajunge la şcoală, zi de zi, face naveta. Se trezeşte la ora cinci pentru a prinde primul autobuz şi uneori ajunge acasă după ora 17.00. Cu toate acestea reuşeşte să menţină printre cei mai buni elevi din clasă. A terminat clasa a IX-a cu media 9,88 şi primul semestru din clasa a X-a cu 9,83.

Din bursa primită prin proiectul ,,Vreau în clasa a noua”, Cristina îşi plăteşte transportul şi îşi cumpără rechizite. Este nelipsită de la activităţile educaţionale organizate, despre care spune că au reuşit să o transforme într-o persoana mai încrezătoare. «Am reuşit prin proiectul ,,Vreau în clasa a noua!” să-mi fac foarte mulţi prieteni şi să devin o persoană mai comunicativă. La activităţile lunare învăţăm lucruri de actualitate pe care le putem pune în practică în viaţa de zi cu zi», povesteşte Cristina.

Atunci când se gândeşte la viitorul ei, Cristina are mai multe opţiuni. Îşi doreşte fie să urmeze Academia de Poliţie, fie să devină profesoară de limba română, sau, de ce nu, chiar profesor universitar. Ghidându-se după motto-ul „Munceşte, pune dăruire şi încearcă să faci tot posibilul să ajungi unde vrei”, Cristina speră să-şi construiască un viitor cât mai frumos.