Directorul STS a prezentat un sistem informatic de combatere a votului multiplu, bazat pe scanarea CI

0
309

Directorul STS Marcel Opriş a prezentat, ieri, la Comisia de cod electoral un sistem informatic de prevenire şi combaterea votului multiplu care se bazează pe scanarea cărţii de identitate, identificarea CNP şi care ar putea fi aplicat pe scară largă la alegerile locale din 2016. El a spus că un asemenea sistem a fost introdus pentru prima dată în 2010 la un colegiu din Sectorul 4 şi verificat la două alegeri parţiale.

            Sistemul presupunea instalarea unui calculator în fiecare secţie de vot, un echipament de scanare a datelor de pe cartea de identitate a cetăţeanului care votează, a CNP-ului, iar aceste date erau introduse într-o bază de date care indica dacă cetăţeanul respectiv a votat de două ori. “Prin intermediul specialiştilor STS am făcut o investigare, pentru a vedea cât de mare ar trebui să fie efortul pentru a introduce un asemnea sistem. Lucrurile în România au evoluat şi pentru un număr semnificativ de secţii de vot există condiţiile pentru a se instala asemenea echipamente, pentru celelalte se pot face. La alegerile prezidenţiale pentru 2014 a trebuit să utilizăm terminale de satelit, pentru a ţine legătura cu secţiile de vot doar în 48 de secţii de vot din România, din totalul de peste 18.000… “, a afirmat directorul STS.

           Sistemul constă în instalarea unui calculator şi unui scanner la fiecare secţie de vot, scannerul citeşte ultimele două rânduri din cartea de identitate, care conţine CNP şi data de expirare şi sunt introduse într-o bază de date, acest lucru având semnificaţia că s-a exercitat votul, iar introducerea acestor date la altă secţie de vot are semnificaţia detectării unei posibile fraude, a explicat oficialul STS. “Sistemul poate fi făcut să afişeze fiecare alegător cu drept de vot. Poate fi o transparenţă absolut totală, nu se va şti identitatea alegătorilor, ci doar numărul de alegători şi unde a votat. Mizăm că peste tot sau în majoritatea locurilor vor exista conexiuni de Internet”, a adăugat Opriş. Şeful STS a explicat membrilor Comisiei parlamentare de cod electoral că aceste aplicaţii sunt protejate, iar datele sunt criptate, neputând fi văzute de oricine.

           Opriş a mai precizat că în zonele în care nu este posibilă nicio conexiune de Internet se pot folosi metode alternative, cum ar fi trimiterea prin SMS sau printr-un call center, cu statutul de 112. El a arătat că sistemul a fost gândit în 2009, dar poate fi adaptat la tehnologia de acum, prin folosirea de smartphone-uri sau tablete, arătând că astfel de mijloace pot fi instalate cu mare uşurinţă şi în secţiile de vot din străinătate. “