Primarul de la Pieleşti, datoria de 2.000.000 lei şi izlazul comunal

6
1622
Dan Viorel Dică

După ce sunt aleşi primari, unii cred că l-au prins pe Dumnezeu de picior. Domeniul public şi privat al localităţii pe care o păstoresc îl transformă deîndată în moşia lor, iar banii publici îi cheltuiesc după bunul plac. Primarul comunei Pieleşti, Dan Viorel Dică, nu face excepţie de la un astfel de comportament. A contractat un împrumut bancar în valoare de 2.000.000 lei pentru investiţii, multe dintre ele rămânând doar la stadiul de promisiuni, şi a avut grijă să treacă izlazul comunal în domeniul privat, pentru a putea să îl transforme într-o afacere imobiliară.

La data de 28 ianuarie 2010, primarul comunei Pieleşti, Dan Viorel Dică, a convocat o şedinţă ordinară, iar unul dintre proiectele de pe ordinea de zi, pe care consilierii locali trebuiau să îl voteze, se referea la „Contractarea unui împrumut bancar în sumă de 2.000.000 lei în vederea suportării contravalorii următoarelor investiţii: Alimentarea cu gaze a comunei Pieleşti, Modernizare străzi comunale şi Realizare sediu Primărie Pieleşti”. În luna martie a anului 2010, în ziarul local „Informaţia Pieleştiului”, Dan Viorel Dică se arăta încântat de faptul că: „Prin introducerea de gaze, valoarea terenurilor va creşte cu aproape 50%. Este de apreciat faptul că noi am reuşit această investiţie înaintea marilor oraşe din Dolj”.

Contribuabilii vor trebui să plătească împrumutul

În aceeaşi publicaţie locală, Dan Viorel Dică declara că până la 31 decembrie 2010 jumătate din comună va fi racordată la gaze, iar 2011 îi va găsi toată comuna cuplată. „Sperăm ca până la data de 31 decembrie 2010 jumătate din comună să fie racordată la gaze, urmând ca până la sfârşitul anului 2011 acest lucru să fie posibil în toată comuna”, declara  Dan Viorel Dică în martie 2010. Valoarea totală a proiectului este de 4.700.000 lei, iar Consiliul Local Pieleşti a participat cu o cofinanţare de 1.800.000 lei. Locuitorii din Pieleşti încă mai visează că se vor racorda într-o zi la conducta de gaze, pentru că termenele pe care le anunţa primarul  Dan Viorel Dică au trecut de mult. Este greu de crezut că proiectul primarului Dan Viorel Dică se va finaliza, aşa cum se lăuda, până la sfârşitul acestui an. Un lucru este însă cert, şi anume că împrumutul de 2.000.000 lei va trebui plătit în 10 ani de la bugetul local. Mai exact, din taxele şi impozitele contribuabililor din Pieleşti vor trebui restituiţi banii. La data de 13 decembrie 2010, într-o şedinţă a Consiliului Local Pieleşti, în care s-a discutat valoarea taxelor şi impozitelor pentru anul 2011, unul dintre consilierii locali a propus reducerea acestora cu 25%. Însă Dan Viorel Dică a fost împotrivă. Este de aşteptat ca în următorii ani cetăţenii să contribuie la bugetul local cu sume tot mai mari, pentru că împrumutul trebuie returnat.

Izlazul comunal, trecut din domeniul public în cel privat

În aceeaşi şedinţă din data de 28 ianuarie 2010 în care Dan Viorel Dică a rezolvat problema împrumutului de 2.000.000 lei, a mai împuşcat încă un iepure, trecând pe ordinea de zi „Proiect de hotărâre privind modificarea componenţei Domeniului Privat al comunei Pieleşti prin includerea izlazului comunal din T 47”. Mai exact a trecut izlazul comunal din domeniul public în cel privat. Bunurile care fac parte din patrimoniul statului sau al unităţilor administrativ teritoriale sunt bunuri domeniale (mai exact patrimoniul statului sau al unităţii administrativ teritoriale se numeşte domeniu). Un domeniu include două categorii de bunuri: cele din domeniu public (scoase din circuitul civil, inalienabile, insesizabile şi imprescriptibile şi care pot fi doar date în administrare, concesionate sau date în folosinţă anumitor persoane juridice); cele din domeniul privat care, în mare parte, au acelaşi regim ca orice alte bunuri proprietate privată, respectiv pot fi vândute, concesionate, închiriate. Trecerea unui bun dintr-un domeniu în altul se face prin hotărâri ale autorităţilor locale dacă bunurile sunt în proprietatea unei unităţi administrativ-teritoriale. Procedura de trecere este prevăzută în principal în Legea nr. 33/1994, Legea nr. 213/1998, Legea nr. 215/2001. Cu majoritatea pe care o are în Consiliul Local Pieleşti, Dan Viorel Dică poate să concesioneze, să vândă sau să închirieze oricând suprafaţa de teren care acum este izlaz comunal.

A trasat o stradă prin mijlocul izlazului comunal

Când au aflat vestea că este posibil că în orice moment pot rămâne fără izlazul comunal, cei din Pieleşti au intrat în panică. Dar Dan Viorel Dică i-a calmat tot prin publicaţia locală „Informaţia Pieleştiului”, minţindu-i că izlazul a fost inclus în domeniul public şi nu cel privat şi că nimeni nu îl poate vinde, închiria sau concesiona. „(…) Prin hotărâre de Consiliu Local a trecut în domeniul public al Primăriei Pieleşti şi nu se mai poate vinde nici de către mine, nici de către viitorii primari, pentru că legea spune că terenurile care trec în domeniul public nu se mai pot împroprietării”, declara  Dan Viorel Dică în martie 2010. Pentru ca lucrurile să fie complete, la data de 9 septembrie 2010 cei zece consilieri locali care susţin toate iniţiativele primarului Dan Viorel Dică au votat un proiect de hotărâre „privind atribuirea denumirii de stradă în T 47”. Mai exact, au trasat şi o stradă prin mijlocul izlazului comunal, care va primi o denumire. De la începutul mandatului de primar, Dan Viorel Dică a crezut că localitatea Pieleşti este moşia lui şi poate să facă tot ce îşi doreşte, fără să fie tras la răspundere. Până acum, din păcate pentru cei din această comună, a reuşit.

 

6 COMENTARII

  1. Primarul ăsta pe care îl batjocoriti a desputit comuna . Este singurul primar de pana acum care a hacut ceva pentru aceasta comuna. În momentul asta cred ca este cea mai frumoasa comuna din judet. Pana acum nu intra nu intrai nici cu tractorul pe ulitele satului ,iar acum sunt asfaltate.A amenajat pana si cimitirele.A îndiguit Tesluil si acum nu-mi mai intra apa în casa. Si daca erati ziar serios va documentati inainte…

  2. primarul a incantat comuna cu festivaluri folclorice, mizeria este la ea acasa.Tesluiul a fost indiguit de ministerul mediului, nu de primar, nu ii mai lua apararea daca nu stii.

  3. Acest primar a desfiintat Parsaniul. Nu mai exista scoala. Nu a respectat nimic din pietruirea drumurilor. Decat face promisiuni in ziar si se lauda. Pentru iluminatul ulitelor trebuie rugaminti luni de zile ca sa se schimbe un bec.

    Domnule Primar, pentru ce ati desfiintat scoala din Parsani? Pentru interese personale? Cei care posteaza comentarii nu stiu sa scrie.

    NU ATI FACUT ACESTE LUCRURI IN COMUNA PE BANII DVS.

    Domnule primar, afisati pe site-ul primariei ce pregatire profesionala au consilierii dvs., care hotarasc soarta copiilor nostrii!

  4. Acest primar este un mare sarlatan ,plotogar,hot,la fiecare licitatie hoteste si baga in buzunar sute de milioane ,fura din banul public ,sa vina organele abilitate ,DNA, Dicot , Politia Economica ,Politia Anti-Coruptie sa faca lumina in com.Pielesti pentru ca asa nu se mai poate ..Va rog sa luati la cunostiinta si sa actionati cat se poate de repede.

Comments are closed.