Verdict ANI: Ion Prioteasa, în deplină compatibilitate

1
324

Agenţia Naţională de Integritate a finalizat evaluările, începute în urmă cu patru ani, când a fost sesizată cu privire la faptul că Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, nu a respectat regimul juridic al incompatibilităţilor şi conflictelor de interese.  Decizia ANI, comunicată ieri preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, stabileşte clar că „nu au fost identificate elemente de încălcare a legislaţiei privind regimul conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor”. O primă observaţie: ne place sau nu ne place, ANI nu glumeşte. Investigaţiile în cazul de faţă au luat timp. Adică nu au fost deloc formale. A mai spune un lucru, referitor la autorii sesizării. Nu-i nominalizăm acum, ca să se simtă încă bine. 

Ion Prioteasa

ANI a fost sesizată, la data de 3 ianuarie 2011, cu privire la adoptarea unor hotărâri de către Consiliul Judeţean Dolj în care au fost aprobate măsuri faţă de societăţile comerciale din subordinea acestei instituţii, existând suspiciuni că astfel „s-a substituit adunărilor generale ale societăţilor comerciale de interes local, această situaţie determinând starea de incompatibilitate”. De asemenea, în sesizarea cu pricina se mai arată că persoana evaluată, în speţă, Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, „deţinând simultan calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj şi funcţiile de preşedinte al Consiliului Director în cadrul „Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deşeurilor Ecodolj” şi „Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară Oltenia”, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese”.

Cele trei hotărâri au fost adoptate de Consiliul în ansamblul său

Preşedintelui Ion Prioteasa i s-a verificat şi averea de către ANI, care i-a solicitat un punct de vedere, ce a fost transmis de şeful administraţiei doljene la 28 februarie 2011. „Cele trei hotărâri ale CJ Dolj (nr. 24/2010, nr. 48/2010, nr. 69/2010), adoptate în anul 2010, în temeiul dispoziţiilor art. 92 din Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, nu au primit viza de legalitate din partea prefectului judeţului, deşi decurg din cele trei hotărâri adoptate de Consiliul Judeţean Dolj în anul 2008 (nr. 101/2008; 130/2008 şi 131/2008) prin care au fost desemnate anumite persoane pentru a reprezenta interesele unităţii administrativ teritoriale în societăţi-comerciale, hotărâri care au primit viza de legalitate. În consecinţă, prin atribuţiile mele conferite de dispoziţiile art. 103 din Legea 215/2001, nu am făcut altceva decât simpla respectare a legislaţiei incidente, respectiv punerea în executare a hotărârilor adoptate de organul deliberativ. Alături de argumentele expuse, vă aduc la cunoştinţă că aceste hotărâri au fost adoptate de Consiliul Judeţean în ansamblul său, în exercitarea prerogativelor conferite de art. 92 din Legea nr. 215/2001 şi niciodată nu s-a făcut referire la starea de incompatibilitate a Consiliului Judeţean cu privire la dreptul de vot în problma supusă analizei”, a explicat atunci preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Societăţile familiei nu au încheiat contracte cu administraţia judeţeană

Şeful administraţiei doljene a explicat Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) că în cadrul adunărilor generale ale celor două asociaţii a fost ales şi a îndeplini funcţia de preşedinte. „Menţionez faptul că funcţiile pe care le deţin în cadrul celor două asociaţii sunt neremunerate. De asemenea, doresc să precizez faptul că prin proiectele de buget pe anii 2008-2012 nu au fost prevăzute, alocate şi direcţionate contribuţii băneşti din bugetul judeţului către cele două asociaţii. Singurele sume alocate acestor asociaţii sunt reprezentate de cotizaţiile anuale ce reprezintă obligaţii statutare şi legale. Din această perspectivă, rezultă indubitabil că nu sunt întrunite elementele constitutive ale unor acte sau fapte ce ar genera conflicte de interese”, mai apare subliniat în punctul de vedere remis de preşedintele Ion Prioteasa. Au fost verificate şi cele două societăţi comerciale ce aparţin familiei preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj şi ANI a constatat că „aceste societăţi comerciale nu au încheiat contracte cu Consiliul Judeţean Dolj sau cu instituţiile subordonate, în perioada dintre anii 2008-2012”.

Având în vedere cele prezentate mai sus, ANI a dispus aşadar să claseze acest dosar şi să comunice Raportul de evaluare preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

1 COMENTARIU

  1. Ma bucur pentru rezultatul comunicatului si am incredere ca domnul Prioteasa va continua cu succes,mai ales in domeniul investitiilor si a fondurilor europene,dezvoltarea judetului!

Comments are closed.