Bugetul pentru bolile rare a fost suplimentat

0
327

Oficialii din Ministerul Sănătăţii au anunţat, ieri, că bugetul Programului naţional de diagnostic şi tratament al bolilor rare a fost suplimentat cu suma de 4 milioane de lei. Astfel, a fost completată lista medicamentelor de care pacienţii beneficiază gratuit în cadrul programelor naţionale de sănătate cu încă patru denumiri comune internaţionale necesare tratamentului a patru boli rare. Este vorba, mai exact, de afecţiuni precum sindromul Hunter, sindromul Hurler, afibrinogenemia congenitală şi sindromul de imunodeficienţă primară.

Potrivit estimărilor, vor beneficia de tratament gratuit 36 de pacienţi, asta în condiţiile în care terapia este una destul de costisitoare, iar vindecarea sau recuperarea completă a bolnavilor prin tratament medicamentos este puţin probabilă. Costul anual estimat pentru tratamentul celor care suferă de cele patru boli rare este de 14,3 milioane de lei – pentru trei luni aferente anului 2011 fiind necesară suma de 4 milioane de lei.

Numărul bolnavilor cu afecţiuni rare, în creştere

Începând cu anul  2007, Ministerul Sănătăţii derulează Programul naţional de diagnostic şi tratament al bolilor rare. Programul a început cu patru afecţiuni, numărul acestora crescând constant pe parcursul ultimilor ani. În schimb, în 2011 sunt tratate 17 afecţiuni. Numărul beneficiarilor programului naţional de diagnostic şi tratament al bolilor rare a crescut şi el de la 3.165 în anul 2007, la 4.418 în anul 2010 şi 4.912 în anul 2011, după ce s-au adăugat pacienţii cu sindrom Hunter, sindrom Hurler, afibrinogenemie congenitală şi sindromul de imunodeficienţă primară.

Din judeţul Dolj, anul acesta au fost incluse în programul naţional pentru boli rare numai 16 persoane care au avut nevoie de tratament pentru hemofilie şi talasemie. Acestea au primit îngrijiri medicale în cadrul celor două unităţi sanitare cu care Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj are încheiate contracte pentru subprogramul de tratament al bolilor rare. Este vorba de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova şi Spitalul Clinic Municipal Filantropia.