Ucraina: Acord între Kiev şi rebeli asupra încetării focului şi a unei zone-tampon

0
389

Kievul şi rebelii separatişti au semnat o foaie de parcurs vizând impunerea păcii în Ucraina, care prevede în special instituirea unui regim de încetare a focului începând de duminică, 15 februarie, şi crearea unei zone-tampon lărgite, au anunţat ieri liderii rus, ucrainean, francez şi german, la finalul unor negocieri maraton de aproape 17 ore la Minsk, relatează AFP. Grupul de contact, constituit din reprezentanţi ucraineni, ruşi şi ai OSCE, a negociat la Minsk cu rebelii separatişti, în paralel cu discuţiile între Francois Hollande, Angela Merkel, Vladimir Putin şi Petro Poroşenko. Primul care a vorbit de acordul la care s-a ajuns a fost preşedintele rus, Vladimir Putin, într-un interviu pentru Russia Today. „Cred că am ajuns la un acord important. Am convenit asupra unui armistiţiu începând cu 15 februarie, la ora 00.00”, a spus acesta. Acordul are 13 puncte.

„Grupul de contact a semnat un document pe care noi l-am pregătit într-o mare tensiune”, a afirmat, la rândul său, Petro Poroşenko, informaţie confirmată şi de Putin. „Toate problemele au fost abordate în acest text, ce a fost semnat de Grupul de contact şi separatişti”, a menţionat preşedintele francez, Francois Hollande, într-o declaraţie comună cu cancelarul german, Angela Merkel. În declaraţii făcute ziariştilor, Hollande a anunţat că el, Merkel şi Poroşenko vor cere Uniunii Europene să-şi exprime sprijinul pentru acest acord, cu prilejul Consiliului European care urma să aibă loc în cursul după-amiezii.

Cancelarul german, Angela Merkel, a spus că preşedintele rus a fost nevoit să exercite presiuni asupra separatiştilor ucraineni pentru a accepta acordul de încetare a focului, că mai sunt multe de făcut pentru a obţine pacea în Ucraina, dar că acum există „o rază de speranţă” pentru progrese, relata Russia Today, în pagina electronică. „Minsk-2 nu este chiar o realizare majoră, dar ar trebui să oprească escaladarea situaţiei în Donbas”, a remarcat, la rândul său, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a salutat acordul de încetare a focului semnat la Minsk.

Zonă-tampon de 50-70 de km

Primul punct al acordului, al cărui text a fost dat publicităţii de către Kremlin, vizează încetarea focului, care urmează să intre în vigoare începând cu 15 februarie la miezul nopţii (14 februarie, 21:00 GMT), a indicat Putin într-o conferinţă de presă, înainte de a-şi pune haina şi a părăsi sala de negocieri din Palatul Independenţei din Minsk, ceea ce a sugerat sfârşitul negocierilor. Al doilea punct al documentului semnat impune retragerea părţilor beligerante şi a armamentului greu, pentru a permite crearea unei zone-tampon cu o lăţime între 50 şi 70 de kilometri, faţă de 30 km, aşa cum prevedeau acordurile de pace de la Minsk din 19 septembrie. Taberele beligerante trebuie să părăsească această zonă-tampon demilitarizată şi să-şi retragă armamentul greu în termen de 14 zile, a explicat preşedintele Poroşenko. Ucrainenii trebuie să se retragă de la actuala linie a frontului, în timp ce rebelii urmează să se retragă în spatele liniei din septembrie 2014. Aceasta din urmă a evoluat în funcţie de victoriile militare ale rebelilor din ultimele luni, ceea ce explică o mai mare lăţime a zonei-tampon. După cum afirmă surse citate de ziarul „The New York Times”, acordul de la Minsk prevede şi eliberarea de către Rusia a fostului pilot militar ucrainean Nadia Savcenko, în prezent parlamentar, unul dintre sutele de militari capturaţi în cursul conflictului separatist din estul Ucrainei, deţinută într-o închisoare din Rusia, sub acuzaţia de ucidere a doi ziarişti ruşi decedaţi în Ucraina în iunie 2014.

Confruntările continuau nestingherite, ieri, la Mariupol

Confruntări intense se desfăşurau, ieri, în apropierea oraşului ucrainean Mariupol, din regiunea Doneţk, în pofida negocierilor de la Minsk, după cum a relatat Interfax Ucraina, în pagina electronică. Confruntările aveau loc în apropiere de Şirokine şi Sahanka, la nord-est de Mariupol, a informat serviciul de presă al regimentului special Azov din cadrul poliţiei ucrainene. „Situaţia devine tot mai tensionată. Inamicul a încercat să lanseze un contraatac cu sprijinul artileriei şi tancurilor. A mobilizat tot ce are, inclusiv tancuri, arme cu autopropulsare, mortiere şi artilerie cu rachete. Infanteria inamicului a fost distrusă în timp ce se apropia de Şirokine. Atacul a fost respins. Inamicul a suferit pierderi uriaşe”, a precizat serviciul de presă pe contul său de pe reţeaua de socializare VKontakte. Tot serviciul de presă al regimentului Azov a adăugat că rebelii au încercat, de asemenea, să tragă focuri de artilerie la periferia oraşului Mariupol. Oficiali militari ucraineni au anunţat, tot ieri, că 50 de tancuri ruseşti, precum şi vehicule blindate şi lansatoare de rachete au pătruns în Ucraina în cursul zilei, chiar în timp ce se desfăşurau negocierile de la Minsk, relata BBC News Online.

O altă veste bună pentru Ucraina este că va primi în următorii doi ani finanţare în valoare de aproximativ 40 de miliarde de dolari, din care 17,5 miliarde de dolari vor veni de la FMI, după cum a anunţat, la Bruxelles, directorul general al Fondului, Christine Lagarde, transmite Reuters.