Proiectul “Anotimpuri la borcan” crează locuri de muncă în judeţul Dolj

0
426

140 de femei fără loc de muncă, din comunele Siliştea Crucii şi Drănic, judeţul Dolj, şi comunele Găneasa şi Tufeni, judeţul Olt, urmează cursuri gratuite de calificare profesională în domeniul preparării de conserve din fructe şi legume. În urma formării profesionale, cursantele vor obţine diplome recunoscute de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi de Ministerul Educaţiei, lucru care le va permite comercializarea legală a conservelor din fructe şi legume şi le va creşte şansele de încadrare pe piaţa muncii. 

        Doljul şi Oltul sunt unele dintre judeţele cu cele mai mari probleme în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă. Aceste judeţe ocupau locurile 6 şi 7 în clasamentul judeţelor cu cele mai ridicate niveluri ale ratei şomajului, cu un procent de 9,20%, respectiv 8,11%. Aceasta nu este însă o situaţie izolată. Cele două judeţe se regăseau în acest clasament şi în luna decembrie a anului 2013, cu o pondere a şomajului de 9,60% în Dolj şi 8,01% in Olt, precum şi în luna decembrie 2012. “Prin proiectul Anotimpuri la borcan – regiunea Sud Vest Oltenia ne dorim, în primul rând, să intervenim în localităţile rurale defavorizate şi să le oferim femeilor o calificare care să le ajute în obţinerea unui loc de muncă. În al doilea rând, vorbim despre valorizarea unor resurse, care se găsesc în mediul rural, unde fiecare gospodărie are grădina proprie de legume, dar şi despre valorizarea potenţialului femeii de la ţară”, a declarat Mihaela Badrea, Manager de proiect în cadrul Asociatiei React.

Asocierile, cheia succesului

Cursurile de preparare a conservelor vor fi completate, în cadrul proiectului, prin cursuri de antreprenoriat. Astfel, doamnele vor învăţa cum să demareze şi să dezvolte o afacere. În plus, li se vor pune la dispoziţie trei bucătării avizate igienic şi sanitar, amenajate în comunităţile lor, şi va fi înfiinţată o reţea a femeilor antreprenor din mediul rural. Prin intermediul acestei reţele, absolventele cursurilor vor putea să se asocieze, pentru a reuşi să pătrundă în marile lanţuri de magazine, şi vor primi susţinere în vederea obţinerii unui loc de muncă în domeniul pentru care s-au pregătit. Anotimpuri la borcan – regiunea Sud Vest Oltenia” se adresează femeilor fără un loc de muncă, absolvente a minimum opt clase şi cu domiciliul în mediul rural din judeţele Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinţi şi Gorj.