S-au decernat premiile Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România

0
569

Continuând tradiția ultimilor ani, Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România a decernat, ieri, într-un cadru festiv, premiile pentru cele mai bune cărți publicate în decursul anului trecut și pentru cei mai reprezentativi creatori, membri ai acestei organizații locale. Evenimentul s-a desfășurat în sala de conferințe a Muzeului Olteniei și a prilejuit înmânarea a trei distincții: Premiul „Cartea Anului” – obținut de antropologul Nicolae Panea și de scriitorul Traian Dobrinescu, și Premiul „Opera Omnia”, câștigat de profesorul Marian Barbu. Festivitatea s-a încheiat cu un microrecital susținut de violonistul Geo Fabian și de chitaristul Răzvan Nicolae, tineri muzicieni craioveni care își desfășoară activitatea la instituții de profil ale urbei.

Prezidat de conf. univ. dr. Gabriel Coșoveanu, juriul care a decis cine merită să fie răsplătit cu un premiu pentru activitatea literară din 2013 i-a avut în componență pe Gabriela Gheorghișor, Nicolae Pârvulescu, Ileana Roman și Ioan Lascu. «Deliberarea a fost anevoioasă și destul de dură, întrucât la filiala noastră și în această zonă a țării sunt mulți creatori, mulți oameni cu orgolii, cu vanități, iar numărul de scriitori se înmulțește… Și atunci a delibera e un lucru cu două semne contrarii – un plus și un minus: orice palmares e adevărat prin ce propune și poate fi fals prin ceea ce omite. (…) Noi credem că aceste ierarhii sunt obiective și în ultimii zece ani, cel puțin, dezbaterile au fost aprinse pentru a stabili premiile. Dar până la urmă cei mai buni au câștigat…», a subliniat, în cadrul festivității de ieri, Gabriel Coșoveanu.

Nicolae Panea: „Văd că e profitabil să scrii antropologie frumoasă: iei premiu!”

Primul dintre Premiile „Cartea Anului” pe anul 2013 a fost înmânat prof. univ. dr. Nicolae Panea, decanul Facultății de Litere a Universității din Craiova, pentru volumul „Orașul subtil”, apărut la Editura Enciclopedica din București. În urmă cu mai bine de un deceniu, îi apărea lucrarea „Zeii de asfalt” (Editura „Cartea Românească”, 2001), autorul propunând clar, ca temă principală de reflecție în câmpul științelor antropo-etnologice de la noi, etnologia urbană, oferind prin chiar cartea sa un prim exemplu de subiecte pe seama cărora aceasta ar putea să se construiască.

«„Orașul subtil” este un eseu antropologic. (…) Dacă prima parte a studiului este una teoretică și un pic mai greu digerabilă de cei ce nu sunt specialiști, partea a doua, în care Nicolae Panea ne introduce în realitatea subtilă a orașului, este foarte literară. Fragmente întregi din această carte par rupte dintr-o proză ficțională. Și aici cred că este marele merit al lui Nicolae Panea, pentru că, până la urmă, limitele acestea în antropologia subtilității sunt limitele percepției, culturii, imaginației și limbajului antropologului», a subliniat Gabriela Gheorghișor.

Nicolae Panea s-a declarat „într-o situația paradoxală”: „Toată viața am vrut să fac antropologie bună, dar mi-a ieșit o antropologie frumoasă. Antropologia bună nu știu dacă m-a făcut unul dintre cei mai cunoscuți antropologi din lume, dar văd că e profitabil să scrii antropologie frumoasă: iei premiu!”.

Traian Dobrinescu, premiat pentru un roman despre comunism și ravagiile lui

Celălalt Premiu „Cartea Anului” a fost acordat scriitorului Traian Dobrinescu, pentru romanul intitulat „Cei morți înainte de moarte”, apărut anul trecut la Editura craioveană „Aius”. «Cei mai mulți îl cunoașteți prin activitatea sa de parlamentar. Însă noi aici suntem sub alt „acoperiș”, pentru că Traian Dobrinescu” este membru al filialei noastre a Uniunii Scriitorilor», a precizat Gabriel Coșoveanu, adăugând că romanul publicat de acesta „mi se pare remarcabil din mai multe puncte de vedere”. „Este o ficțiune, dar una cu ingrediente teribil de serioase. Este un roman despre comunism, despre ravagiile lui, despre ce a lăsat el și despre acele ruine pe care s-a construit și încă se construiește o democrație românească autentică. (…) O carte despre vieți irosite, vieți pierdute care puteau fi altfel dacă nu intervenea pegra comunistă”, a apreciat Gabriel Coșoveanu cu prilejul înmânării premiului.

Prof. dr. Marian Barbu: Premiul „Opera Omnia” la 75 de ani de viață și peste 50 de activitate

Prof. dr. Marian Barbu, cunoscut și apreciat scriitor, critic și istoric literar, a fost cel căruia i-a revenit Premiul „Opera Omnia”, activitatea fiindu-i elogiată de editorul Jean Băileșteanu. Marian Barbu s-a născut la 29 septembrie 1939, în comuna doljeană Şimnicu de Sus. A absolvit cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din capitală (promoţia 1964), unde a obţinut, apoi, doctoratul. „Semnul de maturitate al criticii literare pe care președintele juriului l-a apreciat se datorează spiritului critic al școlii de la București”, a subliniat „profesorul profesorilor” – după cum l-a numit Gabriel Coșoveanu –, referindu-se la activitatea sa. Marian Barbu a debutat în presa scrisă în 1958, în presa literară – cinci ani mai târziu, iar editorial – în 1979, cu ciclul de poezii „Septembrie, fată tătară”, în volumul „Caietului debutanţilor” (Editura „Albatros”, Bucureşti). În anul 2005 i s-a conferit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Craiova.

Potrivit Statutului, Uniunea Scriitorilor din România este o asociaţie profesională de creatori literari, nonguvernamentală, constituită în scopul de a apăra interesele de breaslă, economice, sociale şi morale ale membrilor ei şi de a-i reprezenta în raporturile cu autorităţile, cu alte asociaţii de creatori, cu persoane juridice şi fizice din ţară şi din străinătate. Filiala Craiova are, în prezent, 120 de membri.