Salon Internațional de Caricatură la Craiova, cu peste 50 de expozanți din Europa, SUA și Asia

0
436

33 de artiști din România și 21 din țări ale Europei, Asiei și SUA, 126 de lucrări expuse – între care 5 în afara concursului, sub semnătura „greilor” caricaturii românești Ștefan Popa Popa’s și Gabriel Bratu –, portrete și compoziții, alb-negru și color, umor de limbaj și comic de situație. Pe scurt: ediția a VII-a a Salonului Internațional de Caricatură „Nicolae Petrescu-Găină”, deschisă ieri în Sala „Ştefan Ciuceanu” a Muzeului Olteniei. Deși au fost aleși șapte câștigători, membrii juriului sunt de părere că toți participanții la Salon meritau premii.

Organizat de Muzeul de Artă din Craiova, Muzeul Olteniei și Asociația Caricaturiștilor Profesioniști din România, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, Salonul Internațional de Caricatură „Nicolae Petrescu-Găină” se constituie, de ani buni, într-un eveniment aparte pentru Craiova, prin tematica sa și atitudinea manifestată a expozanților aducând mereu zâmbetul pe buzele vizitatorilor. Ediția din acest an s-a deschis cu un moment de reculegere în memoria lui Florin Rogneanu, director al Muzeului de Artă vreme de nouă ani, în care s-a implicat constant în organizarea Salonului. De altfel, vernisajul ediției precedente a manifestării, din 2013, a fost ultimul eveniment public la care domnia sa a luat parte, cu numai trei zile înainte de a se stinge din viață.

Expoziția din acest an reunește lucrările a 33 de artiști români, între care Octavian Bour, Pavel Botezatu, Constantin Ciosu, Vasile Crăiță Mândră, Sergiu Grapă, Horațiu Mălăele, Mihai Stănescu ș.a., și altor 21 din Iran, China, SUA, Mexic, India, Turcia, Siria, Rusia, Uzbekistan, Brazilia, Germania, Franța, Ucraina, Polonia și Serbia. „Suntem deosebit de onorați că ultimele trei ediții au fost găzduite de Muzeul Olteniei și toate au fost reușite, cu mare succes la public”, a declarat, ieri, Florin Ridiche, managerul instituției-gazdă.

Bucuros că Salonul are continuitate la Craiova s-a declarat și Gabriel Bratu, vicepreședinte al Asociației Caricaturiștilor Profesioniști din România și, totodată, membru al juriului, alături de Ștefan Popa Popa’s, Elvira Romaniuc și Ionel Gavrilescu. „Este o bucurie imensă pentru mine că ne aflăm la cea de-a VII-a ediție internațională. De fapt, a IX-a a Salonului, pentru că primele două au avut caracter național. Ani de zile am căutat să-l organizăm la Craiova, pentru că e orașul din care au plecat nume cu renume ale caricaturii românești, începând cu Nicolae Petrescu-Găină și continuând cu Drăgulescu-Drag, Eugen Taru, Benedict Gănescu și alții. Astăzi este unul dintre principale Saloane din România, alături de cele de la Gura Humorului, Slatina sau Urziceni”, a subliniat Gabriel Bratu.

În opinia actualului manager al Muzeului de Artă craiovean, Emilian Ștefârță, „această expoziție se adresează unui tip de oameni deosebiți, oameni înzestrați cu mai mult de cinci simțuri. Ca să te bucuri de o expoziție de caricatură trebuie să ai și un al șaselea simț: simțul umorului!”. Salonul Internațional de Caricatură „Nicolae Petrescu-Găină” poate fi vizitat în clădirea nouă a Muzeului Olteniei până la începutul anului viitor, urmând ca apoi să fie prezentat și la Calafat și Slatina.

Premiile ediției 2014:

  • Marele Premiu „Nicolae Petrescu-Găină” – Valentin Chibrit (Galați)
  • Premiul „Benedict Gănescu” – Costel Pătrășcanu (Brăila)
  • Premiul „Silvan Ionescu” – Nicolae Lengher (Timișoara)
  • Premiul „Eugen Taru” – Romeo Răileanu (București)
  • Premiul „Francisc Şirato” – Aurelian Iulius Șuță (Târgu Jiu)
  • Premiul „Nicolae Drăgulescu-Drag” – Virgil Tomuleț (Cluj-Napoca)
  • Premiul „Dumitru Negrea-Gan” – Viorel Baciu (Galați)