Europarlamentarul Marian Jean Marinescu: „Rusia reprezintă o ameninţare reală pentru Republica Moldova”

0
631

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, vicepreşedintele Grupului EPP, din Parlamentul European, este un susţinător vocal al românilor de peste Prut, fiind cunoscut în Republica Moldova ca „românul care a făcut ceva pentru fraţii săi din Basarabia”. Marian Jean Marinescu a fost raportor PPE pentru regulamentul care a permis circulaţia fără viză în UE a cetăţenilor din Republica Moldova. A fost o muncă enormă şi un efort considerabil, dar, acum, cetăţenii moldoveni pot călători liber în Europa. Şi nu e puţin lucru. Duminică, 30 noiembrie, moldoveni au alegeri parlamentare. Un moment de cotitură în istoria fraţilor noştroi, despre impactul acestor alegeri, despre integrarea Republicii Moldova în UE, dar şi despre proiectul strategic de unificare cu ţara mumă ne-a vorbit în exclusivitate europarlamentarul Marian Jean Marinescu.

Sunteţi de acord cu afirmaţia că cetăţenii Republicii Moldova nu vor alege duminică, 30 noiembrie,  în funcţie de doctrinele politice ale partidelor, ci în funcţie de orientarea externă propusa de acestea ?! De aici vreau să plecăm cu interviul nostru.

Votul de duminică este unul foarte important pentru că cetăţenii moldoveni au şansa să exprime clar în ce direcţie vor să se îndrepte. Fiecare partid şi-a prezentat programul şi sunt convins că cetăţenii moldoveni vor alege în funcţie de acesta. Au de ales între viitor – independenţă şi Uniunea Europeană sau trecut – reîntoarcerea la o influenţă estică.

De ce e important ca Republica Moldova să continue drumul spre Uniunea Europeană ? Şi cum trebuie să privim Uniunea Euroasiatica?

Republica Moldova a făcut mari eforturi pentru a avansa pe drumul european şi acestea au fost răsplătite. Pe 11 noiembrie plenul Parlamentului European a aprobat, cu o largă majoritate, Acordul de Asociere a Moldovei la Uniunea Europeana. Acordul include o dimensiune de cooperare politică, si una economica vitală pentru viitorul Republicii Moldova, căreia i s-a confirmat accesul deplin la cea mai bogata piaţă a planetei. Toate acestea sunt echivalente cu progres şi am convingerea că mergând pe acest drum Republica Moldova se va dezvolta din ce în ce mai mult, iar cetăţenii vor fi principalii beneficiari.

D-le deputat, este evident faptul ca aveţi o gândire pro-occidentală. Ce înseamnă interdicţiile economice pentru Moldova de către Rusia?

Rusia reprezintă o ameninţare reală pentru Republica Moldova tocmai pentru că se foloseşte de instrumente politice pentru a bloca progresul economic al unei ţări. Încearcă să se impună cu forţ.  Moldova are nevoie de cooperare şi colaborare, aşa cum se întâmplă în UE. Republica Moldova trebuie să urmeze un drum al cooperării şi colaborării în beneficiul cetăţenilor săi, drum care, din punctul meu de vedere, este drumul european.

„Votul românesc din diaspora a reprezentat o lecţie de democraţie”

Republica Moldova oferă cetăţenilor săi aflaţi în străinătate posibilitatea de a participa la alegerile sale parlamentare din 30 noiembrie. Cum vedeţi organizarea acestor alegeri ?! Ce este în regulă şi ce nu este în regulă ?! Aţi avut chiar o poziţie fermă vizavi de deschiderea unei secţii de votare în Craiova

Votul românesc din diaspora a reprezentat o lecţie de democraţie şi moralitate. Oamenii au stat ore întregi la coadă pentru că au dorit să se facă ascultaţi. Mulţi din păcate nu au putut vota din cauza organizării defectuoase, dar rezultatul a arătat că au reusit totusi sa se faca auziţi. Sunt convins că şi cetăţenii moldoveni vor să se exprime, tocmai de aceea am cerut înfiinţarea unei secţii de vot  în Craiova, capitala Olteniei. Sunt 2.000 de cetăţeni moldoveni care locuiesc în regiune. Din păcate, această secţie nu a fost înfiinţată. Vom vedea duminică dacă alegerile au fost organizate bine sau nu.

In momentul de faţă, realist vorbind, Unirea României cu Republica Moldova mai este posibilă ?!

Nu cred ca este momentul să vorbim acum despre Unirea României cu Republica Moldova, deşi este un vis frumos. Cred că un pas important ar fi mai întâi aderarea Republicii Moldova la UE şi în acest sens România trebuie să sprijine cât mai mult Republica Moldova.

Pentru primă oară, Rep.Moldova a participat la un summit NATO. Este un semnal, cum trebuie să interpretăm acest fapt.

Este un semn că Republica Moldova se află pe drumul cel bun şi că încet încet va ajunge acolo unde sunt convins că cetăţenii moldoveni aşteaptă. Este nevoie ca Moldova să beneficieze de protecţia unei structuri democratice.

Spaţiul sovietic reprezintă trecutul

Vizionarii ruşi, printre care şi Dughin, văd necesitatea refacerii spaţiului sovietic, chiar dacă sub o alta formă…

Nu le-aş spune vizionari. Spaţiul sovietic reprezintă trecutul. Eu cred că Republica Moldova îşi doreşte astăzi să meargă spre viitor, spre progres. Viaţa ne-a demonstrat că întoarcerea în timp nu este în beneficiul cetăţenilor.

În România sunt 20.000 de cetăţeni moldoveni cu drept la vot. Crdeţi că se poate discuta despre un Minister care să se ocupe cu Republica Moldova ?!

Este evident că este nevoie să ai în atenţie un număr aşa de mare de cetăţeni din altă ţară care traiesc la tine în ţară, mai ales când vorbesc aceeaşi limbă. Cred că un organism care sa se ocupe de problemele specifice ale acestor oameni, ar fi un lucru benefic atit pt ei cit si pt Romania.

Dv aţi intrat în memoria colectivă ca „europarlamentarul care le-aţi dat vize moldovenilor”. Nu ştiu dacă ştiaţi acest aspect. Dar aşa se vorbeşte, mai mult că sunteţi „românul care aţi făcut într-adevăr ceva concret pentru basarabeni…”. Cum comentaţi ?!

Când fac bine, mă simt bine. Mai mult nu am ce să comentez.

Ce mesaj transmite-ţi cetăţenilor moldoveni acum cu doar câteva zile înainte de alegeri.

Să meargă la vot şi să aleagă drumul spre viitor!

Vă multumesc frumos !