După ce, luna trecută, opt din cei 12 craioveni arestaţi în luna iulie, sub acuzaţia de trafic de droguri, au primit arest la domiciliu, ceilalţi patru fiind eliberaţi, ieri judecătorii Tribunalului Dolj au decis să prelungească arestul la domiciliu doar pentru patru dintre inculpaţi, faţă de ceilalţi fiind dispusă măsura controlului judiciar. Este vorba despre membrii grupării lui „Sevastică” ridicaţi în urma celor 21 de descinderi ale poliţiştilor şi procurorilor de crimă organizată craioveni de pe 9 iulie a.c.
Reamintim că, pe 9 iulie a.c., ofiţerii antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, sprijiniţi de „mascaţi” de la IPJ Dolj, IJJ Dolj şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova, au descins la 21 de locuinţe din Craiova şi judeţ, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei reţele de traficanţi şi distribuitori de droguri de risc şi etnobotanice. Au fost ridicate şi duse la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova 20 de persoane, la finalul audierilor procurorii dispunând reţinerea pentru 24 de ore a unui număr de 12 persoane. Este vorba despre Alexandru Niţă, Cristian Iasilcovschi, Marius Cătălin Nelepcu, Marin Ilie, Dorel Cătălin Dobre, Vipale Dumitru zis „Sevastică”, Gruia Dumitru zis „Marinică” (ambii ridicaţi de la locuinţa de pe strada „Câmpia Izlaz” nr. 11), Paul Daniel Ionete, Alexandru Daniel Nicolae, Daniel Floarea, Marius Daniel Ianev şi Coleta Văduva.
Odată cu suspecţii, oamenii legii au găsit şi ridicat în urma descinderilor zeci de telefoane mobile, autoturismul BMW S7 al lui Vipale Dumitru, sute de pliculeţe de etnobotanice şi canabis, dar şi diverse sume de bani (lei şi valută). Potrivit comunicatului DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova dat publicităţii la momentul respectiv, „începând cu anul 2014, suspecţii constituiţi într-un grup infracţional organizat în scopul comiterii unor infracţiuni de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, au procurat atât de pe raza municipiului Slatina, cât şi din străinătate, diferite cantităţi de droguri de risc precum şi substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive pe care le-au comercializat pe raza municipiului Craiova. În cauză au fost identificate circa 150 de persoane care consumau astfel de substanţe”.
Primii eliberaţi, luna trecută
La începutul lunii trecute, mai exact pe 6 octombrie a.c., judecătorii Tribunalului Dolj au decis să-i pună în libertate pe Coleta Văduva, Marius Daniel Ianev, Cristian Remus Iasilcovschi şi Marius Cătălin Nelepcu, faţă de ceilalţi opt inculpaţi fiind luată măsura arestului la domiciliu, astfel că au părăsit arestul IPJ Dolj, întrucât hotărârea a rămas neschimbată la Curtea de Apel Craiova.
Ieri, Tribunalul Dolj a dispus prelungirea arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile doar pentru patru dintre membrii grupării, respectiv Dumitru Gruia, Floarea Daniel, Niţă Alexandru Nicuşor şi Nicolae Alexandru Daniel, în timp ce faţă de Ionete Paul Daniel, Ilie Marin, Dumitru Vipale şi Odină Alexandru Florin Mădălin s-a luat măsura controlului judiciar. Instanţa le-a impus o serie de obligaţii craiovenilor aflaţi sub control judiciar, care trebuie să se prezinte la instanţă sau la Poliţie ori de câte ori sunt chemaţi, nu au voie să depăşească limita teritorială a României şi nu au voie să se apropie de ceilalţi coinculpaţi, suspecţi şi martori din dosar. Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova pot contesta la Curtea de Apel Craiova hotărârea Tribunalului Dolj.