Centru Social la standarde europene în comuna Malu Mare

0
1906

Vârstnicii din judeţul Dolj îşi pot petrece timpul de acum înainte în mod plăcut şi sub o atentă îngrijire a cadrelor medicale. Primăria Malu Mare în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj au implementat proiectul cu finanţare europeană „Reabilitarea Căminului Internat Malu Mare şi transformarea lui în Centru Social”, în valoare de peste 3.690.000 lei, din care valoarea eligibilă a fost de 2.218.000 lei. Este vorba de un cămin de bătrâni modern, construit la standarde europene, unde bătrânii se simt ca şi sânul familiei, bucurându-se, pe de o parte, de condiţii extraordinare de cazare şi masă, iar pe de altă parte, de o îngrijire medicală şi psihologică foarte bună.

Conducerea Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia a organizat recent o vizită la proiectele Regio implementate în judeţul Dolj, iar căminul din Malu Mare a făcut parte din lista mare de proiecte inspectate. „Prin acest eveniment ne-am propus să vă prezentăm rezultatele unor investiţii finanţate prin POR 2007-2013, implementate în judeţul Dolj, precum şi valoarea adăugată a acestora în dezvoltarea comunităţilor regionale şi locale. La Malu Mare vom vizita una din locaţiile unui proiect reprezentativ. Este vorba de Centrul Social „Sf. Andrei”, un centru pentru găzduire şi îngrijire persoane vârstnice”, a precizat Marilena Alecu, reprezentant ADR SV Oltenia.

Peste 3,6 milioane RON investiţi în lucrări de reabilitare şi modernizare

Durata de implementare a proiectului a fost de 23 de luni, valoare sa a fost de 3.690522 lei, din care total eligibil 2.1218.233,68 lei. Prin FEDR s-a achitat suma de 1.885.498, iar de la bugetul naţional 288.370,37 lei. Contribuţia beneficiarului, adică a Primăriei Malu Mare a fost de 2%, echivalentul a 44.364,68 lei. Obiectul general al acestui proiect vizează îmbunătăţirea calităţii infrastructurii serviciilor de asistenţă socială şi repartizarea teritorial-regională echilibrată a acestora, pentru asigurarea unui acces egal al cetăţenilor la serviciile de asistenţă social. Marius Udrică, şeful Centrului Social „Sf. Andrei”, Malu Mare, centru pentru găzduire şi îngrijire persoane vârstnice a precizat că acest centru a fost inaugurat la finele anului trecut şi acreditat anul acesta, în luna ianuarie. „Acest Centru a fost inaugurat în decembrie 2013 şi funcţionează practic din 2014, lună în care am obţinut acreditarea funcţionării acestui centru. Centrul a fost construit şi reabilitat prin Proiectul Regional Operaţional, prin ADR SV Oltenia la propunerea Primăriei Malu Mare. Centrul a fost iniţial cămin internat pentru elevii Liceului Agricol. Pentru că numărul elevilor acestui liceu a scăzut drastic în ultimii ani, iar căminul a ajuns într-o stare de degradare foarte mare, edilul comunei Malu Mare, Dicu Alexandru, a venit cu ideea transformării acestui cămin într-un Centru Social. Valoarea investiţiei pentru reabilitarea acestui centru a fost de 2 milioane de RON, valoare eligibilă, din care 98% au fost decontaţi, plus TVA şi o contribuţie de 2% a provenit din bugetul local al comunei Malu Mare”, a mai spus Marius Udrică.

Capacitate – 70 de persoane

Şeful Centrului Social „Sf. Andrei” din Malu Mare a vorbit şi despre capacitatea căminului, despre modul în care se integrează vârstnicii, despre poveştile de viaţă a bătrânilor care locuiesc pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp în acest Centru Social. „Căminul are o capacitate de 134 de locuri. Iniţial funcţionăm pentru 70 de locuri, pentru că aşa a fost conceput proiectul. Din ianuarie 2014, când am început să instituţionalizăm primii bătrâni, am ajuns la o capacitate de 64 de persoane instituţionalizate, o parte din ei au fost externalizaţi. Aceştia au fost fie reintegraţi în familie, fie transferaţi în alte centre de specialitate şi, ce este mai trist, unii au decedat. În prezent avem 49 de bătrâni instituţionalizaţi pe diferite grade. Trebuie să explicăm familiilor cu bătrâni că este cel mai bine să-i aducă pe aceştia într-un astfel de centru, pentru că aici nu sunt izolaţi, din contră, acasă sunt izolaţi pentru că tinerii pleacă la servici şi îi lasă singuri acasă. Aici au tot ce le trebuie, asistenţă medicală de cea mai bună calitate, atenţie din parte personalului şi socializează între ei…”, a subliniat Marius Udrică, şeful Căminului.

Servicii sociale de calitate

Reabilitarea căminului internat şi transformarea sa în centru social integrat al spitalului Malu Mare va asigura servicii sociale specializate, pe de o parte, şi va contribui la îmbunătăţirea şi ridicarea calităţii serviciilor sociale la standarde europene, cu efecte pozitive directe asupra creşterii calităţii vieţii şi a gradului de sănătate. „Au fost create spaţii de cazare adecvate pentru un centru social cu patru etaje şi parter, fiind vorba de 575 mp locuibili. Mai exact, vorbim de 70 de locuri de cazare, din care opt locuri pentru persoanele cu handicap locomotor. Grupul-ţintă al acestui proiect este format din persoane vârstnice aflate în dificultate, instituţionalizate, neinstituţionalizate, dar şi familiile persoanelor vârstnice cu handicap şi asociaţiile acestor persoane. Locuitorii comunei Malu Mare care pot beneficia de serviciile sociale ale centrului, precum şi locuitorii zonei limitrofe comunei Malu Mare fac parte din grupul-ţintă. Prin acest proiect va creşte calitatea actului social şi a gradului de confort pentru beneficiari, precum şi dobândirea experienţei în atragerea şi gestionarea de fonduri nerambursabile. De asemenea, la categoria indicatori putem adăuga servicii sociale de calitate, conform normelor şi standardelor impuse de legislaţia naţională şi europeană”, a mai spus Marilean Alecu, reprezentant ADR SV Oltenia.