Percheziţie în apartamentul unei rude a ministrului Borbely

0
286
Laszlo Borbely

Procurorii DNA au făcut, ieri dimineaţă, o percheziţie într-un imobil de pe strada Biserica Amzei, din Bucureşti, care ar aparţine cuscrei ministrului Mediului, Laszlo Borbely, în dosarul în care se fac cercetări cu privire la un presupus trafic de influenţă privind atribuirea unor contracte de lucrări ale Administraţiei Naţionale “Apele Române” (ANAR) către o firmă din Negreşti Oaş. În urmă cu câteva zile, procurorii au mai încercat să intre în apartament, însă nu au reuşit, pentru că nu au găsit pe nimeni acasă. Vecinii susţin că, deşi apartamentul a fost renovat în urmă cu o lună, aici nu locuieşte nimeni.

Potrivit DNA, ministrul Mediului ar fi beneficiat de lucrări de 20.000 de euro pentru amenajarea acestui apartament, în schimbul influenţei sale în atribuirea unor contracte de lucrări cu ANAR şi al plăţii, cu prioritate, a unor lucrări contractate anterior cu aceeaşi instituţie. Firmă pe care Borbely ar fi favorizat-o, Lescaci Com SRL, a primit în ultimii patru ani 37 de lucrări publice, 34 dintre ele de la ANAR, în valoare de peste 310 de milioane de lei, 18 în timpul mandatului demnitarului.

Procurorii anticorupţie orădeni au început, deja, urmărirea penală în acest dosar, împotriva unicului asociat al firmei Lescaci Com SRL, pe nume Ioan Ciocan, dar şi împotriva unui consilier al lui Borbely, Szepessy Szabolcs, care ar fi intermediarul între omul de afaceri şi ministru. Ciocan este învinuit pentru cumpărare de influenţă, iar Szabolcs pentru complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.

Deputatul UDMR Lakatos Petru consideră că scandalul declanşat în cazul ministrului Laszlo Borbely nu reprezintă o simplă coincidenţă, ci este o consecinţă a opoziţiei UDMR faţă de unele proiecte ale puterii, precum reorganizarea: “Eu nu fac nici un fel de presupuneri. Faptul că acest lucru se întâmplă acum şi în acest fel după părerea mea nu este o coincidenţă, este o consecinţă”.