Compania Siniat, membră a grupului Etex, derulează în prezent construcţia fabricii de la Turceni, destinată producţiei plăcilor de gips carton. Este singura unitate productivă de acest tip din România care foloseşte gipsul sintetic rezultat din procesul de desulfurare a gazelor de la o centrala termoelectrică. Este unul dintre cele mai importante proiecte din România care pune un accent deosebit pe economisirea resurselor naturale şi protecţia mediului. Folosind gipsul sintetic de la CET Turceni, fabrica Siniat nu trebuie să mai folosească excavarea în cariere deschise pentru a obţine gipsul necesar procesului de producţie. În principiu, gipsul sintetic are aceleaşi caracteristici ca cel natural obţinut prin excavare.
La data punerii în funcţiune, fabrica Siniat va avea în depozit o rezervă strategică de circa 300.000 tone de gips, care ar echivala cu o exploatare în carieră deschisă de circa 500.000 mc sau 60.000mp de păşune sau pădure. Noua fabrică de la Turceni a fost dedicată să devină un reper de bază al politicii de sustenabilitate a companiei Siniat printr-o serie de măsuri/obiective specifice domeniului. Materia primă pentru fabrica de la Turceni este gipsul sintetic obţinut de la CET Turceni, fără a fi nevoie de o carieră de exploatare a gipsului natural. Apa necesară procesului tehnologic (circa 600mc/zi) este obţinută prin puţuri proprii forate, pentru a limita consumul din resursele oraşului Turceni. De asemenea, apa reziduală este reciclată intern. Materia primă se va transporta de la producătorul CET Turceni către fabrica Siniat prin conveior. Folosind gipsul sintetic pentru producţia de plăci de gips-carton, nu mai este necesară excavarea în cariere deschise şi, astfel, se protejează peisajul zonei.
Peste 80 de locuri de muncă in secţiile de producţie ale fabricii
Intrarea în funcţiune a fabricii va crea circa 80 de locuri de muncă in secţiile de producţie ale fabricii, oferite cu prioritate locuitorilor din oraşul Turceni şi localităţile ănvecinate. De asemenea, Compania Siniat contribuie la programul de pregătire a forţei de muncă specializată în montarea sistemelor de gips-carton. Astfel, Siniat şi Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” sunt deja la a 3-a ediţie a concursului anual “Micul Montator”, adresat elevilor de liceu. Anul acesta, deja s-au înscris în concurs opt licee din ţară. Organizatorii speră ca în 2015 să participe şi liceul din Turceni la acest concurs. Siniat respectă cu stricteţe politica de securitate, conform normelor OSHAS 18000, pentru a îndeplini angajamentul “ZERO ACCIDENTE” în activitatea sa industrială şi solicită standarde similare de la furnizorii săi. “Ramânem ferm ataşaţi viziunii de a fi cel mai sustenabil furnizor de plăci şi sisteme de gips-carton în pieţele pe care activăm. Efortul pentru a atinge cea mai mare sustenabilitate este o responsabilitate împărtaşită de toţi angajaţii noştri şi se regăseşte în tot ceea ce fac ei zilnic. Ne străduim să angajăm toţi partenerii în cursa noastră pentru sustenabilitate, continuând să perfecţionăm modul în care oamenii construiesc”, a spus Mark-Andre Fritsche, director general al companiei Siniat, într-un comunicat de presă remis redacţiei.
Compania Siniat România are activităţi de producţie în Bucureşti, Aghireşu, Birtz, Nucşoara şi, în curând, la Turceni. Siniat Romania este membră a diviziei Siniat în cadrul Grupului ETEX, specializată în producţia sistemelor de gips-carton, prezentă în Europa şi America Latină cu 43 fabrici în 13 ţări.