Facem faţă “Codului roşu”?!

0
330

Doljul s-a pregătit pentru un eventual „Cod roşu” de caniculă după ce, în ultimele trei zile, s-a topit la peste 30 de grade. Instituţiile abilitate să intervină în situaţii de urgenţă, declanşate de temperaturile ridicate, au fost convocate, ieri, de prefectul judeţului Dolj Nicolae Giugea pentru a pune la punct planul de bătaie pentru a limita efectele caniculei asupra populaţiei Craiovei şi din judeţ, în cazul în care meteorologii emit „Cod portocaliu” sau „Cod roşu” pentru această zonă.

«Ţinând cont de evoluţia datelor climatice din ultimul timp şi a temperaturilor extreme cu care zona noastră se confruntă aproape în fiecare an, trebuie să stabilim un plan de intervenţie pentru limitarea efectelor caniculei. Suntem abia la începutul lunii iulie, să nu ne trezim iar ca în 2007 cu „Cod roşu” de caniculă. Nu aş vrea să ajungem în aceeaşi situaţie, dar dacă va fi aşa, nu putem decât să venim în ajutorul oamenilor. Aşadar, instituţiile pe care le coordonaţi să fie pregătite pentru aceste situaţii», le-a transmis prefectul judeţului Dolj, Nicolae Giugea, şefilor instituţiilor deconcentrate.

Puncte de prim-ajutor în tot judeţul

Sâmbătă, în prima zi cu peste 35 de grade, două persoane au căzut în stradă, fiind nevoie de intervenţia unei Ambulanţe pentru acordarea de asistenţă medicală. Ca în fiecare an, pentru prevenirea situaţiilor de acest fel, autorităţile locale au planificat instalarea unor puncte de prim-ajutor în mai multe zone ale Craiovei şi în celelalte oraşe din judeţ. “Există cinci puncte de prim ajutor în municipiul Craiova, care sunt dotate cu apă curentă şi aer condiţionat. Există linie telefonică directă funcţională tot timpul. În momentul în care se dă cod roşu, personalul medical este pregătit să intervină”, a declarat un reprezentant Primăriei municipiului Craiova.

La rândul său, Ştefan Popescu, director al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, a explicat că situaţia este sub control. «Încă din 15 iunie am activat regulamentul de coordonare cu planul şi fişa de intervenţie în caz de caniculă şi le-am difuzat către toate unităţile sanitare, medici de familie, spitale din judeţ. La Salvare şi la Unităţile de Primiri Urgenţe s-a suplimentat numărul de angajaţi, iar în caz de „Cod galben” şi „Cod portocaliu” se va interveni cu echipaje dotate cu aer condiţionat», a spus şeful DSP Dolj. Acesta a afirmat că autorităţile locale au stabilit deja punctele de prim-ajutor pe care le vor înfiinţa, în caz de „Cod portocaliu” şi „Cod roşu”, la Piaţa Centrală, la Palace, Prefectură şi în Lăpuş. „De asemenea, Filiaşul are un punct la Casa de Cultură, Calafatul tot la Casa de Cultură, iar un altul există în Băileşti. Toate cabinetele de medicină de familie şi farmaciile acordă ajutor”, a adăugat Ştefan Popescu. Prefectul Nicolae Giugea a cerut ca în fiecare dispensar din comunele doljene să fie prezent personal specializat pentru a acorda prim-ajutor localnicilor afectaţi de caniculă.

Controale la en-gross-uri şi pieţe

Reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului şi ai Direcţiei pentru Sănătate Publică vor intensifica “pe Cod roşu” controalele la comercianţi pentru a se asigura că produsele alimentare sunt păstrate în condiţii adecvate şi că punctele de vânzare sunt dotate cu instalaţii de răcire. “Pe sectorul controalelor la produsele de origine animală, colegii au primit înştiinţări pentru intensificarea verificărilor. Marile probleme sunt în locurile de desfacere a mărfii, cărora trebuie să le acordăm mai multă atenţie”, a declarat Andrei Butaru, director Direcţiei Sanitar Veterinare Dolj. Potrivit acestuia, până la această dată inspectorii nu au descoperit nereguli însemnate, deşi s-au înregistrat temperaturi ridicate. În schimb, i-au sfătuit pe comercianţi să nu mai aducă cantităţi mari de marfă care să suprasolicite agregatele de răcire.

Şi verificările CJPC vor fi frecvente în perioada următoare. “Am dat indicaţii să intensificăm controalele la ştranduri, locuri de agrement, dar şi în punctele de vânzare en-gross, pentru că este o practică veche de a se vinde prăjituri şi produse alimentare păstrate la temperaturi ridicate. De asemenea, trebuie avute în atenţie pieţele, pentru că spaţiile sunt închise în termopan, iar temperaturile de aici sunt cu 5 grade mai ridicate decât afară. Produsele sunt ţinute în aceste condiţii spre a fi date în vânzare, reprezentând un posibil pericol pentru sănătatea consumatorilor”, a afirmat Gheorghe Marinescu, director OPC.

Scăldatul interzis!

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au atras încă o dată atenţia cu privire la scăldatul în zonele interzise, insistând pe faptul că oamenii ar trebui să ia în seamă plăcuţele de avertisment pentru a evita cazurile de înec. «Vom trimite o adresă către toate primăriile pentru a le spune că acolo unde sunt cursuri de apă, lacuri, bălţi comunale să existe, obligatoriu,  atenţionare cu „Scăldatul interzis”, în special pe râul Jiu, acolo unde s-au întâmplat atâtea evenimente nefericite. Apele au avut creşteri foarte mari în perioade scurte de timp, iar cursurile şi-au schimbat albia, care nu mai e aşa cum o ştiau localnicii din copilărie», a declarat Nicolae Giugea.

Atenţie la incendierea miriştilor!

În plină campanie de recoltare a cerealelor, reprezentanţii autorităţilor doljene au transmis avertizări şi cu privire la arderea miriştilor. Oamenii dau foc terenurilor agricole fără autorizaţie, existând pericolul ca flăcările să se extindă şi să provoace pagube însemnate. “Incendierile miriştilor sunt interzise. Ele se fac numai în anumite situaţii, numai cu aprobare”, a subliniat prefectul de Dolj.

***

Codul portocaliu” de caniculă se instituie atunci când mercurul din termometre oscilează între 38 şi 40 de grade Celsius. Avertizarea cu „Cod roşu” de caniculă înseamnă că temperaturile depăşesc 40 de grade.

***

Şi animalele trebuie protejate de caniculă

Nu numai oamenii au nevoie de adăpost. Direcţia Sanitar Veterinară a emis un regulament pe care toţi proprietarii de animale trebuie să-l respecte, acordând atenţie deosebită necuvântătoarelor, în cazul în care „Codul galben” se… înroşeşte. “Colegii noştri din teritoriu au primit dispoziţii cu o serie de măsuri pe care trebuie să le pună în practică în ferme şi în gospodăriile populaţiei. Scoaterea la păşunat a animalelor să nu se facă între orele 11.00 şi 16.00, când ele trebuie să fie adăpostite la umbră. În cazurile în care animalele ajung accidental în zone călduroase, oamenii să fie pregătiţi pentru duşarea acestora”, a explicat directorul DSVSA, Andrei Butaru.

***

Trenurile reduc viteza

Temperaturile ridicate afectează şi transportul feroviar, acolo unde deja au fost emise restricţii la viteza de circulaţie. “În ultimele 24 de ore avem 12 trenuri cu întârzieri între 30 şi 90 de minute din cauza temperaturilor ridicate în şine, care impun reducerea vitezei de circulaţie”, a declarat comisar-şef Constantin Budici, şef Secţia Regională de Poliţie Transporturi Craiova. Acesta a spus că, până în acest moment, pe raza judeţului Dolj s-a intervenit în două cazuri în care călătorilor li s-a făcut rău în tren.

***

Puncte de prim-ajutor permanente în Craiova:

1.  Strada “Olteţ” nr. 5 – cabinete medici de familie

2.  Strada “Vlad Ţepeş” nr. 2 – cabinete medici de familie

3.  Strada “Siretului” nr. 13 – cabinete medici de familie

4.  Strada “Cocoş” nr. 8 – cabinete medici de familie

5.  Strada “Nicolae Titulescu” nr. 44 – cabinete medici de familie

6.  Strada “Prelungirea Horia” nr. 2 – cabinete medici de familie

7.  Strada “Brazda lui Novac”, bl. 56, parter – cabinete medici de familie

8.  Strada “Calea Bucureşti”, bl. N1b, parter – cabinete medici de familie

9.  Strada “Dr. M. Cănciulescu”, bl. I39, parter – cabinete medici de familie

10. Strada “Lăpuş”, bl. F11, parter – cabinete medici de familie

11. Strada “Rovine”, bl. G28, parter – cabinete medici de familie

12. Strada “Valea Roşie”, bl. 6vechi, parter – cabinete medici de familie

13. Craioviţa Nouă, strada “Magnoliei”, bl. 160G, parter – cabinete medici de familie

14.  Micropoliclinică Craioviţa Nouă – cabinete medici de familie

15. Cernele, strada “C. Gherghina” nr. 62 – cabinete medici de familie

 

ANA-MARIA GEBĂILĂ şi LAVINIA ILINA