Inundaţiile au făcut prăpăd în Serbia de Răsărit: Oraşul Kladovo a fost rupt de lume

0
580

Serbia este la pământ după inundaţiile din ultimele zile. Mai multe persoane au murit şi alte câteva zeci sunt  date dispărute. Şapte sate sunt efectiv spulberate. Peste 20.000 de persoane sunt izolate, după ce mai multe poduri şi podeţe s-au rupt. Autorităţile sârbe abia fac faţă acestei situaţii. Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a avut o primă reacţie imediat după publicarea primelor informaţii. Vicepreşedintele Grupului PPE din Parlamentul European este membru al Delegaţiei la Comisia parlamentară de stabilizare şi de asociere UE-Serbia. Marinescu şi-a exprimat solidaritatea cu sinistraţii din Serbia de Răsărit, foarte mulţi dintre aceştia fiind români.

De ieri, ploaia s-a oprit iar debitele râurilor se încadrează în limitele normale. Inundaţiile au lăsat urme adânci pentru o lungă perioadă de timp, locuitorilor trebuindu-­le mult timp pentru a repara dezastrul produs de inundaţii. Numărul victimelor creşte de la o zi la alta. Oamenii cer în continuare ajutor şi au nevoie în primul rând de alimente, apă, cizme de cauciuc şi pompe pentru a evacua apa. Datorită valurilor provocate de revărsarea de luni a râului Boljetinska, satul Boljetin a fost inundat, astăzi situaţia este stabilă. Potrivit declaraţiilor preşedintelui provizoriu al Autorităţii Locale din Majdanpek – Dejan Wagner, debitul pe cursurile de apă revărsate a revenit la normal, dar înainte de asta a cauzat pagube importante. Drumul de acces către sat dinspre Porţile de Fier a fost deteriorat şi nu a fost operaţională.

Peste 400 de persoane au fost evacuate cu bărcile pe Dunăre

Cei mai afectaţi au fost locuitorii din Tekija, ei luptându-se cu fluxurile torenţiale, care au adus straturi uriaşe de pământ şi nămol din pădurile şi versanţii din apropiere în canalele de scurgere. Torentul a fost atât de puternic încât a luat maşini, copaci dezrădăcinaţi şi obiecte smulse din curţile şi casele oamenilor. Locuitorii din Tekija au fost evacuaţi cu ambarcaţiunile pe Dunăre, deoarece drumurile erau închise. Trei nave au acţionat continuu pentru a face faţă evacuării a aproximativ 400 de persoane. În zonele afectate au fost trimise forțele suplimentare Jandarmeriei, în operațiunile de salvare au fost incluse o unitate de elicoptere și Salvamont-ul. Conform informațiilor de pe teren satul Tekija este evacuat după ce un deal a început să alunece și să se apropie de sat. Orașul Kladovo a fost, timp de două zile rupt de lume, după ce toate comunicațiile au fost tăiate.

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, solidar cu sinistraţii din Serbia

 „Situaţia este într-adevăr foarte dificilă în oraşele Negotin, Kladovo şi Majdanpek şi, în general, în estul Serbiei, unde a plouat foarte mult. Mi s-a comunicat că sunt localităţi aproape rase după faţa pământului : Grabovica, Podvrska şi Tekija. Peste 50 de litri de apă pe metru pătrat au căzut în această regiune. Sunt foarte multe pierderi materiale, case avariate, poduri, căi de acces, drumuri blocate. Un dezastru, într-un cuvânt. Nu trebuie să neglijăm faptul că în aceste localităţi trăiesc foarte mulţi români, dar în faţa prăpădului, contează mai puţin dacă vorbim de români, sârbi sau de alte naţionalităţi. Suntem solidari cu toţi, pentru că împreună vom consolida Uniunea Europenă. Solidaritatea în faţa calamităţilor naturale este principalul mijloc prin care sinistraţii pot reuşi să îşi recapete speranţa într-o viaţă normală. Fraţii noştri au nevoie de ajutor ! ”