Toamna se numără… stagiunile instituțiilor de spectacol!

0
432


Deși perioada estivală a reprezentat pentru instituțiile de spectacol ale Craiovei o adevărată mini-stagiune, cu numeroase reprezentații în centrul orașului și în părculețele ori pe străduțele cartierelor, în prag de toamnă toate se pregătesc să-și reprimească publicul în săli. Luna aceasta, craiovenii sunt așteptați la Teatrul Național „Marin Sorescu” să (re)vadă „Profu‘ de religie” și „O noapte furtunoasă”. La început de octombrie, Filarmonica „Oltenia” va deschide noua stagiune, 2014-2015, cu un concert simfonic sub bagheta dirijorală a lui Theo Wolters (Olanda). I se vor alătura în scurt timp Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” și Opera Română Craiova, aceasta din urmă ieșind la rampă cu o premieră: Don Giovanni”, de W. A. Mozart, una dintre cele mai cântate opere din lume.

„Profu’ de religie” deschide stagiunea la Teatrul Național

Teatrul Național „Marin Sorescu” va deschide stagiunea marți, 16 septembrie, ora 19.00, cu „Profu’ de religie”, de Mihaela Michailov, în regia lui Bobi Pricop, care, totodată, semnează și scenografia. Spectacolul – realizat după ce un fragment din piesă a fost declarat câștigător la cea de-a III-a ediție a Concursului de proiecte pentru tineri regizori și dramaturgi români inițiat de TNC – a avut premiera pe 3 noiembrie 2013 și îi are în distribuție pe Marian Politic, Romanița Ionescu, Cătălin Vieru, Raluca Păun și Dragoș Măceșanu.

O altă reprezentație va putea fi văzută la Craiova pe 17 septembrie, urmând ca între 24 octombrie și 2 noiembrie să se joace în cadrul celei de-a 24-a ediții a Festivalului Național de Teatru de la București. Din selecția oficială a evenimentului face parte și „Familia Tot” de Orkeny Istvan, în regia lui Bocsardi Laszlo, de asemenea pus în scenă la Naționalul craiovean. Programul lunii la TNC mai cuprinde, pe 18 și 19 septembrie, spectacolul „O noapte furtunoasă”, de I.L. Caragiale, în regia lui Mircea Cornișteanu.

„Vivaldi Colours”, evenimentul muzical al anului pentru craioveni

Luna viitoare, prima care va invita din nou publicul să își ocupe locurile în sala de spectacol va fi Filarmonica „Oltenia”. Pe 3 octombrie, ora 19.00, instituția va deschide stagiunea muzicală 2014-2015 cu un concert susținut de Orchestra Simfonică, condusă de dirijorul Theo Wolters, din Olanda. Artistul a studiat la Conservatorul din Maastricht, iar din anul 1979 este membru al prestigioasei Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, între 2004 și 2012 fiind asistentul lui Mariss Jansons la celebra orchestră. Ca dirijor a mai fost invitat la Craiova și în 2013, dar și în primăvara acestui an.

Solista serii va fi Alina Bercu, o tânără pianistă cu studii în Germania, la Universitatea de Muzică „Franz Liszt” din Weimar, urmate de un master la Universitatea de Muzică din Nurnberg. Repertoriul va cuprinde Uvertura operei „Cosi fan tutte”, K. 588, și Concertul în La major pentru pian, K. 488, de Wolfgang Amadeus Mozart, ca și Simfonia nr. 6 în Si minor, op. 74, „Patetica”, de Piotr Ilici Ceaikovski.

Concert coral dedicat deschiderii anului școlar

Înainte de deschiderea stagiunii, Filarmonica „Oltenia” îi invită pe craioveni la… deschiderea anului școlar! Dedicat evenimentului va fi luni, 15 septembrie, un concert susținut de Corala Academică (dirijor: Manuela Enache) și organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj, cu începere de la ora 19.00, în Piața „Mihai Viteazul”. Tot înainte de deschiderea stagiunii, în a doua jumătate a lunii septembrie, sunt anunțate nu mai puțin de patru evenimente pianistice: un recital extraordinar susținut de Vincenzo Balzani, din Italia (16 septembrie), două concerte prezentate de Orchestra Simfonică (dirijor: Constantin Grigore) sub genericul „La porțile măiestriei – Tineri pianiști”, ambele cu intrare liberă (18 și 19 septembrie) și un recital de sonate oferit de Lora-Evenin Vakova-Tarara – pian și Stefan Tarara – vioară (26 septembrie).

Fuziune pop-clasic, cu Delia Matache și Horia Brenciu

Evenimentul anului la Filarmonica „Oltenia” rămâne însă, alături de Festivalul Internațional „Craiova Muzicală” – ediția a 41-a, „Vivaldi Colours”, care se va desfășura pe 12 octombrie, în Sala Polivalentă. Două dintre cele mai cunoscute voci ale României, Delia Matache şi Horia Brenciu, au acceptat cu entuziasm provocarea de a improviza pe acorduri clasice şi de a interpreta propriile piese special reorchestrate pentru acest eveniment. Li se vor alătura violonistul Răzvan Stoica, iar la pupitrul dirijoral – Tiberiu Soare.

Luni de pregătire pentru solişti, pentru Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”, pentru Corala Academică, pentru Corul de copii şi pentru organizatori! Iar partea muzicală este secondată de un ansamblu minuţios gândit: un decor cu adevărat special – o tabără militară şi o desfăşurare de forţe în ceea ce priveşte luminile şi inserţiile video!

Povestea cuceritorului Don Juan, în premieră pe scena Operei Române Craiova

Pentru deschiderea stagiunii 2014-2015, Opera Română Craiova s-a oprit la titlul de referință din istoria muzicii – „Don Giovanni de W. A. Mozart, care rămâne una dintre cele mai cântate opere din lume, deși au trecut mai bine de două secole de la premiera din 1787.

Povestea legendarului personaj îşi are începuturile cu multe secole în urmă, iar prima versiune scrisă i-o datorăm lui Tirso de Molina, care prin jurul anului 1630 a publicat „Seducătorul din Sevilla şi Oaspetele de piatră”. Piesa lui Molina a fost inspirată de o legendă a cărei figură centrală era un libertin, ce cucereşte femeile şi se luptă cu pretendenţii sau cu taţii lor, până la moarte.

Pentru această premieră, Opera Română Craiova a organizat un casting, în urma căruia au fost stabilite două distribuții: una cu Daniel Pop în rolul principal, alături de care vor evolua Dorin Drăniceanu, Irina Polivanova (Rusia), Florin Ormenișan, Renata Vari, Ioan Cherata, Dragoș Drăniceanu și Noemi Modra, alta în care Don Giovanni va fi interpretat de Vasily Dobrovolsky (Ucraina), iar invitați sunt Kakhaber Shavidze (Georgia), Letiția Vițelaru, Andrei Fermeșanu, Rodica Butu, Daniel Mateianu, Filip Panait și Cristina Grigoraș.

Regia va purta semnătura lui Plamen Kartaloff (Bulgaria), decorurile vor fi concepute de Răsvan Drăgănescu, iar costumele vor fi creația lui Cătălin Botezatu, designerul român cochetând în ultima vreme cu scena de teatru. Premiera operei este programată pentru 9 și 11 octombrie, conducerea muzicală fiindu-i încredințată maestrului Gheorghe Stanciu.

Fabrica de poveşti electroColibri își va tura motoarele în a doua jumătate a lunii octombrie

Și Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” va porni motoarele Fabricii de poveşti electroColibri în a doua jumătate a lunii octombrie. «Cu multe schimbări – în bine, zicem noi – în ceea ce priveşte structura stagiunii 2014-2015, a atelierelor, a spectacolelor şi a ofertei culturale pentru craioveni. Vom dezvolta şi alte proiecte cu şi mai mulţi colaboratori, atrăgând din ce în ce mai mulţi tineri spre Teatrul     „Colibri”», spune managerul instituției, Adriana Teodorescu.

Ca și în cazul Filarmonicii „Oltenia”, care în perioada 10 iunie – 10 septembrie derulează cea de-a II-a ediție a proiectului „Filarmonica Oltenia (RE)descoperă oraşul… în 33 de minute de muzică clasică”, și al Operei Române Craiova, care între 13 și 17 august a invitat publicul la seria de spectacole de muzică, dans, operă și operetă „OperissimaVisul unei nopți de vară pe străzile Craiovei”, și Teatrul „Colibri” a avut o stagiune estivală plină. „Autobuzul cu păpuși”, proiectul „Puppets Therapy” derulat în centre de plasament și secții de pediatrie din spitale, noul spectacol „Pe urmele lui Harap-Alb”, atelierul de inițiere în cinematografie „Puppets occupy screen” și Festivalul „Puppets occupy street” au fost doar câteva evenimente din agenda estivală a teatrului.