Forum public de aprofundare a problematicii Uniunii Europene în rândul tinerilor

0
408

La sfârşitul acestei săptămâni a avut loc, la Craiova, Forumul Public cu tema “Ocuparea forţei de muncă”, organizat în cadrul proiectului COMENIUS REGIO – “Mainstream EU Subjects into School Curricula’s in Lousada and Craiova”, care vizează introducerea unor subiecte relevante pentru Uniunea Europeană în curicula şcolară, în vederea creşterii gradului de cunoştinţe ale elevilor despre Uniunea Europeană. Implementat printr-un parteneriat interregional între judeţul Dolj şi municipiul Lousada din Portugalia, proiectul îşi propune consolidarea dimensiunii europene în educaţie, prin promovarea activităţilor de cooperare între şcoli, între autorităţile locale şi regionale cu rol în educaţie. La eveniment au participat elevi şi cadre didactice de la şcolile craiovene, pentru care schimbul de idei şi bune practici să reprezinte baza unor strategii eficiente aplicabile în domeniul educaţional şi al integrării pe piaţa muncii din Dolj. Proiectul va dura până la finele anului 2012, iar în vara anului viitor la Lousada va avea loc un al doilea Forum Public, cu tema “Cooperare interregională”.

“Ca atitudine faţă de Uniunea Europeană, oamenii se împart în Eurooptimişti, Eurorealişti şi Eurosceptici. Observăm că numărul Euroscepticilor e din ce în ce mai mare. Nu întotdeauna aceste atitudini sunt bazate pe informaţii bine însuşite şi susţinute. Pentru a avea un background solid în problematica Uniunii Europene, proiectul şi-a propus să îmbunătăţească cunoştinţele tinerei generaţii pentru a adopta o atitudine în cunoştinţă de cauză. La finele acestui proiect sperăm să reducem gradul de Euroscepticism şi să-l creştem pe cel de Eurorealism şi, de asemenea, să dezvoltăm conceptul de cetăţenie la nivelul UE”, a spus Ileana Măjină, director al Direcţiei Afaceri Europene, Dezvoltare Regională şi proiecte cu finanţare internaţională în cadrul CJ Dolj. Proiectul presupune crearea unor comunităţi de învăţare între tineri din Dolj şi din Lousada, care vor putea continua schimbul de idei pe un blog specializat.

Educaţia, prioritate în Portugalia

Exemplul portughez de practici eficiente în domeniul educaţional a fost prezentat de Artur Pinto, reprezentantul Consiliului Municipal din Lousada, într-o formă concentrată astfel: «Dacă mă întrebaţi care este prioritatea în ţara şi în oraşul meu în acest moment, vă voi spune „Educaţie, educaţie, educaţie”». Preocuparea intensă pentru educarea tinerelor generaţii, dar şi pentru dezvoltarea programelor de formare profesională dedicate persoanelor care nu au finalizat studiile şi celor care vor să se specializeze în anumite meserii reprezintă, potrivit portughezului, principalele arme cu care ţara a reuşit să combată gradul redus de şcolarizare şi de ocupare a forţei de muncă

Tinerii instituţionalizaţi, sprijiniţi pentru integrarea pe piaţa muncii

Un subiect sensibil a fost adus în atenţie de directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, Florin Stancu. Acesta a vorbit despre integrarea pe piaţa muncii a tinerilor crescuţi în sistemul de asistenţă socială. “Salut iniţiativa implementării acestui proiect. Suntem într-o perioadă în care avem nevoie de experienţă pe acest domeniu pentru a face paşi spre mai bine. Noi ne ocupăm de aspectul formării profesionale a tinerilor instituţionalizaţi şi suntem la etapa de formare a mediatorilor care să-i ajute, ulterior, pe toţi tinerii instituţionalizaţi şi pe toţi cei care fac parte din categorii defavorizate. La doi ani după ce ies din sistem, tinerii crescuţi în sistemul de asistenţă socială au asigurată cazare şi sprijin pentru a găsi un loc de muncă. Ne gândim şi la persoanele cu dizabilităţi pentru care s-ar putea înfiinţa ateliere protejate. Interdicţia de a face angajări în sistem, impusă de Guvern, ne obligă să rămânem la stadiul de idee deocamdată. Fără resursă umană nu se poate face asistenţă socială la standarde înalte. Până la reglarea acestui aspect trebuie să ne structurăm bine ideile pentru ca, atunci când vom avea posibilitatea, să acţionăm imediat pentru sprijinirea tinerilor defavorizaţi”, a explicat Florin Stancu.

 

***

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj: “Vă felicit pentru acest proiect reuşit, pentru că, dincolo de construcţiile pe care le facem pe bani europeni în infrastructură sau alte domenii, construcţia dintre omeni este cea mai importantă şi cea mai puternică. Scot în evidenţă încă o dată faptul că Uniunea Europeană este constituită în primul rând din oameni, care trebuie să se cunoască mai bine între ei. Acesta este şi scopul dezbaterii de azi şi al proiectului. Cu siguranţă, după ce se va termina proiectul vom rămâne în legătură şi vom dezvolta aceste relaţii a căror bază o punem azi”.

***

La nivelul judeţului Dolj, Consiliul Judeţean Dolj are drept coparteneri în proiect Liceul de Artă „Marin Sorescu” şi Asociaţia “Orizont Cultural T”, în timp ce partea portugheză este reprezentată de Consiliul Municipal Lousada, coparteneri fiind Agrupamento de Escolas Lousada Norte-Escola Básica de Lustosa şi Centro Social e Paroquial de Sousela.