Programul Operaţional Regional, 7 ani de la lansare / ADR SV Oltenia, în cifre : 506 proiecte contractate şi peste 700 milioane de euro solicitaţi

1
366

Agenţia pentru Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia a prezentat ieri, un bilanţ de activitate, în cadrul căruia a creionat stadiul implementării sau impactul proiectelor realizate deja în regiunea, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, la şapte ani de la lansarea acestuia. POR este singurul program operaţional  care asigura alocări financiare diferenţiate pentru fiecare regiune de dezvoltare, astfel încât să determine o diminuare a disparităţilor între cele opt regiuni ale României. Până la această dată, la nivelul regiunii s-au contractat 506 proiecte prin care se solicită 726,52 milioane euro, procentul actual de contractare ridicându-se la 120% din suma alocată.

POR este un program complex, care sprijină dezvoltarea regiunii Sud-Vest Oltenia prin investiţii în infrastructura de transport, infrastructura turistică şi de afaceri, restaurarea şi valorificarea patrimoniului cultural, sprijinirea microîntreprinderilor, modernizarea infrastructurii de sănătate, educaţie, a infrastructurii sociale şi a situaţiilor de urgenţă. Marilena Bogheanu, directorul executive al ADR SV Oltenia a precizat că până la această dată, la nivelul regiunii s-au contractat 506 proiecte prin care se solicită 726,52 milioane euro, procentul actual de contractare ridicându-se la 120% din suma alocată. „POR înregistrează cea mai ridicată rată de absorbţie, depăşind pragul de 50%, faţă de un procent de aproximativ 37% la nivelul celorlaltor programe operaţionale, fiind, din acest punct de vedere, cel mai performant program. Fiind adresat într-o proporţie de peste 80% autorităţilor publice locale, suntem îndreptăţiţi să credem că succesul POR 2007-2013 se datorează bunei capacităţi de management şi implementare a proiectelor pe care autorităţile publice din cele cinci judeţe ale Regiunii şi-au construit-o în decursul celor şapte ani de exerciţiu cu fonduri europene”, a precizat Marilena Boghean.

O colaborare excelentă cu Ministerul Dezvoltării Regionale

La baza acestui sistem eficient al dezvoltării regionale din regiunea noastră, susţine reprezentantul ADR SV Oltenia, stă excelenta colaborare dintre Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în calitate de Autoritate de Management pentru POR (AM POR) şi ADR Sud-Vest Oltenia, cu rolul de Organism Intermediar pentru POR (OI POR). „Prin experienţa îndelungată de lucru, AM POR şi ADR Sud-Vest Oltenia au reuşit să se găsească, de fiecare dată, cele mai bune soluţii pentru a asigura buna implementare a programului. POR 2007-2013 a oferit autorităţilor locale şi judeţene un sprijin valoros în dezvoltarea comunităţilor, dar s-a adresat, în egală măsură, şi mediului privat, unde a obţinut performanţe la fel de notabile”,  a mai spus directorul executiv, Marilena Bogheanu.

Primăria Craiova are în implementare 21 de proiecte

În cadrul POR, Primăria municipiului Craiova are în implementare 21 de proiecte prin care se realizează investiţii din fonduri nerambursabile de peste 564,4 milioane lei (127,13 mil Euro). 16 contracte în cadrul axei prioritare 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – Poli de creştere; Reabilitarea bulevardului Decebal Dacia – în cadrul domeniului 2.1;  Reabilitarea şi modernizarea Colegiului Naţional Elena Cuza – în cadrul domeniului 3.4; Centrul Multifuncţional Craiova – în cadrul domeniului 4.1; Craiova Water- Park – Complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului 1 – în cadrul domeniului 5.2; Reabilitarea termică a trei blocuri  de locuinţe din Cartierul 1 Mai,  cu un număr total de 61 apartamente. La nivel de regiune, în cadrul Axei prioritare 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere” au fost contractate 75 proiecte  prin care se solicită fonduri nerambursabile în valoare de 239,69 milioane euro.

Reabilitarea a peste 24 de km de străzi orăşeneşti

În cadrul Domeniul Major de Intervenţie 1.1 – Planuri integrate de dezvoltare urbană, sub-domeniul Poli de creştere, Zona metropolitană Craiova a înregistrat o rată de succes semnificativă. Fiind desemnat unul din cei şapte Poli naţionali de creştere, investiţiile prevăzute au fost implementate având la bază nevoile identificate prin Planul Integrat de Dezvoltare (PID). PID al Polului Naţional de Creştere Craiova a reprezentat o noutate în materie de politică publică, prin intermediul său municipalitatea împreună cu administraţiile locale partenere urmărind soluţionarea tuturor nevoilor şi problemelor din domenii precum social, mediu, infrastructura de drumuri, s.a.m.d., cu care municipiul şi arealul său de influenţă se confruntă. „Prin cele 16 proiecte  contractate pe Axa 1, DMI 1,1 , însumând 103,71 milioane euro, s-au realizat investiţii importante între care menţionăm: reabilitarea a peste 24 km de străzi orăşeneşti, a liniei de tramvai, construcţia pasajului subteran şi a pasajului suprateran, amenejarea parcării subterane în zona Teatrului National, revitalizarea Centrului istoric, trei camine culturale reabilitate în comune ce fac parte din zona metropolitană, modernizarea Teatrului de vară din Parcul Nicolae Romanescu, două centre de afaceri în zona Romaneşti, în acelaşi  perimetru cu Centrul Multifuncţional, un centru social pentru persoane vârstnice modernizat. Aceste investiţii deja demarate vor fi completate prin reabilitarea Parcului Nicolae Romanescu”, a completat Marilena Bogheanu.

Poli de dezvoltare urbană

În cadrul  sub-domeniului Poli de dezvoltare urbană, municipiul Râmnicu Vâlcea a fost desemnat “Pol de dezvoltare urbană”, prin HG 998/2008. Au fost acceptate la finanţare 11 proiecte, prin care vor fi atrase 46,37 milioane euro.Cu ajutorul acestor fonduri au fost finanţate proiecte importante, care asigură îmbunătăţirea infrastructurii şi serviciilor urbane. Este vorba despre reabilitare străzi orăşeneşti, pod peste râul Olt, pod peste râul Olăneşti, extindere pasaj Hervil, pasaj denivelat suprateran, modernizare Parc Zavoi, baza de agrement Ostroveni, reorganizare şi amenajare spaţiu public central, instalare sistem supraveghere video în oraş. Deşi nu au avut fonduri alocate expres, precum municipiile Craiova şi Râmnicu-Vâlcea, şi celelelalte oraşe reşedinţă de judeţ din regiune – Drobeta Turnu Severin, Târgu Jiu şi Slatina au reuşit să îşi soluţioneze, în mare măsură, problematica reabilitării urbane în ceea ce priveşte infrastructura rutieră, spaţiile verzi, etc cu ajutorul fondurilor accesate prin REGIO”, a mai spus directorul ADR SV Oltenia. De asemenea, au mai primit finanţare, prin intermediul PIDU (Planuri Integrate de DezvoltareUrbana) depuse pe axa 1 a POR următoarele oraşe: Drăgăşani, Scorniceşti, Băileşti, Rovinari, Motru, Balş, Filiaşi, Dăbuleni.

La nivel regional, se propune reabilitarea termică pentru 297 blocuri

În ceea ce priveşte Domeniul Major de Intervenţie 1.2. „Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe”, prin cele 26 de cereri de finanţare depuse la nivel regional, se propune reabilitarea termică pentru 297 blocuri. Acesta a fost un domeniu pilot, fiind eligibile doar municipiile reşedinţă de judeţ. În perioada de programare 2014- 2020 se vor continua investiţiile de acest tip. „ADR SV Oltenia s-a preocupat să eficientizeze procesul de evaluare şi contractare al proiectelor depuse în cadrul DMI 1.2, depunând toate diligenţele pentru scurtarea timpilor de asteptare de la primirea aplicaţiilor şi pana la evaluare, cu respectarea procedurilor în vigoare”, susţine reprezentantul Agenţiei de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia. Marilena Bogheanu, prin experienţa şi profesionalismul domniei sale a remarcat faptul că DMI 1.2 a fost un domeniu complex, presupunând parteneriate între primarii şi asociaţiile de locatari, întârzierile s-au datorat unor cauze, precum: condiţiile impuse pentru selecţia experţilor evaluatori (aceştia având nevoie de expertize în diferite domenii – audit energetic, etc.), contestarea repetată a procedurii de achiziţie a serviciilor de evaluare. „Am dori ca documentaţia să fie mai bine structurată, pentru a nu mai exista un număr atât de mare de clarificări”, atrage atenţia reprezentantul ADR SV Oltenia.

12 unităţi medicale, din care 11 Ambulatorii şi un Spital Judeţean beneficiază de finanţare

În cadrul Axei prioritare 2 „Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport” au fost acceptate la finanţare un total de 22 proiecte publice prin care au fost deja reabilităţi 328,17 km drumuri judeţene, 16,9 km de străzi orăşeneşti şi s-au construit/reabilitat 20,65 km şosele de centură. Alţi 153,76 km de drumuri judeţene sunt în lucru şi urmează a fi finalizaţi. Axa prioritara 3 „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale” a fost foarte complexă, cuprinzând patru domenii majore de intervenţie ce şi-au propus să rezolve probleme din sfera serviciilor de sănătate, a serviciilor sociale, situaţiilor de urgenţă şi a infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi pentru formare profesională continuă. Astfel, 12 unităţi medicale, din care 11 Ambulatorii şi un Spital Judeţean beneficiază de finanţare în vederea reabilitării/modernizării cladirilor şi echipării cu echipamente moderne.

44 unităţi mobile au fost echipate pentru intervenţii de urgenţă

Interesul autorităţilor publice locale şi al ONG-urilor pentru reabilitarea infrastructurii sociale s-a dovedit a fi extrem de ridicat. Din cele 35 de centre sociale acceptate spre finanţare în cadrul D.M.I.  3.2, au fost deja reabilitate/ modernizate/ extinse şi echipate un număr de 23 de centre, iar 12.485 persoane beneficiază de serviciile oferite. D.M.I. 3.3 “Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în  situaţii de urgenţă” a presupus o abordare specifică faţă de celelalte domenii; tipul de solicitant eligibil a fost Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară  (A.D.I.), constituită la nivel regional din parteneriatul între toate consiliile judeţene dintr-o regiune de dezvoltare. “Acest aspect a condus la elaborarea şi implementarea unor proiecte strategice la nivel regional, cu un impact foarte mare. Prin fondurile nerambursabile accesate, 44 unităţi mobile au fost echipate pentru intervenţii de urgenţă. Acest proiect a presupus achiziţionarea de vehicule specifice precum autospeciale de descarcerare, autospeciale de intervenţie şi salvare de la înălţime, autospeciale cu spumă, etc. În cadrul celei de-a doua cerere de finanţare depusă de ADI, încă 10 unităţi mobile vor fi echipate”, a mai spus Marilena Bogheanu.

„Cele de 238 microîntreprinderi finanţate vor atrage 1109 noi angajaţi”

Rezultatele POR în domeniul reabilitării, modernizării, dezvoltării şi dotării infrastructurii educaţionale (D.M.I 3.4) sunt indiscutabile: finalizarea investiţiilor pentru 22 unităţi de învăţământ pentru educaţie preuniversitară, de care se pot bucura peste 10.000 de elevi, un campus pentru educaţie preuniversitară şi unul pentru educaţie universitară, de care beneficiază un număr de peste 3.000 de studenţi, au fost reabilitate/modernizate/extinse/ echipate. La alte nouă unităţi de învăţământ lucrările sunt în curs de finalizare. Dintre acestea reabilitarea şi modernizarea Campusul universitar al Facultăţii de Mecanica din Craiova reprezintă o investiţie foarte importantă. În cadrul Axei prioritare 4 dedicată sprijinirii mediului de afaceri regional şi local, au fost contractate 13 proiecte privind crearea de structuri de sprijinire a afacerilor de importanţă regională şi locală (D.M.I. 4.1), care vor genera 990 noi locuri de muncă. „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor (D.M.I. 4.3) a fost un domeniu extrem de solicitat, atingând în prezent un procent de absorbţie a fondurilor alocate de aproape 90%, prin faptul că a finanţat o paletă diversă de domenii, precum: construcţii, medical, turism, producţie, afaceri, IT, servicii, etc. Cele de 238 microîntreprinderi finanţate vor atrage 1109 noi angajaţi”, a mai consemnat directorul ADR SV Oltenia.

30 de proiecte în domeniul infrastructurii de turism

Un numar de 11 proiecte în turism care îşi propun să restaurareze şi valorifice durabil patrimoniului cultural şi să creeze/modernizeze infrastructurile conexe, generând 93 noi locuri de muncă, au primit undă verde în cadrul Axei prioritare 5 „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, D.M.I. 5.1. Muzeul de Artă  şi Muzeul Oltenia din Craiova, Muzeul Theodor Costescu  şi Cetatea Severinului din Dr. Tr. Severin sunt doar o parte dintre clădirile de patrimoniu puse în valoare de aceste investiţii. Alte 30 de proiecte în domeniul infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice (D.M.I. 5.2), prin care se vor crea 454 noi locuri de muncă, au fost acceptate spre a primi finanţare, din care o treime au fost deja implementate şi 46 noi locuri de muncă create. Marilena Bogheanu a mai spus în cadrul acestei prezentări că realizarea sistemului integrat de salvare montană a judeţului Gorj, reabilitarea infrastructurii turistice din Băile Govora, Calimăneşti Căciulata, Băile Olăneşti sunt doar câteva dintre proiectele care contribuie la dezvoltarea turismului din regiune. „Cheia reuşitei în atingerea obiectivului propus, acela de a finaliza cu succes proiectele şi a absorbi eficient fondurile alocate, o reprezintă o colaborare susţinută cu beneficiarii (autorităţi publice locale, ONG-uri, instituţii de cult, şcoli, universităţi, întreprinderi mici şi mijlocii)  dar şi cu Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional”, a subliniat directorul ADR SV Oltenia.

Marilena Bogheanu, directorul ADR SV Oltenia :

„REGIO lasă în urmă rezultate concrete ce merită promovate. Dincolo de cifre şi procente, rezultatele efective, precum locurile de muncă nou create, infrastructura de transport modernizată, structurile de afaceri nou construite, clădirile publice – spitale, scoli, campusuri universitare modernizate, centrele sociale construite, echipamente pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, centre de afaceri nou înfiinţate, muzee şi clădiri de patrimoniu reabilitate, investiţii şi dotări semnificative în spaţiile de producţie ale firmelor mici, puncte Salvamont, proiecte de infrastructură turistică în staţiuni balneoclimaterice, toate acestea sunt cele care contează. Suntem convinşi că şi POR 2014-2020, ale cărui prevederi reflectă măsuri-cheie în ceea ce priveşte creşterea durabilă şi accelerarea coeziunii interne a regiunilor, va fi un instrument important în continuarea eforturilor de atingere a obiectivelor Strategiei Europa 2020, orientate către o creştere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii”.

1 COMENTARIU

  1. eu am 78 ani si vad ca in acesti 24 de ani ne place sa ne laudam dar am consumat ff multi euro si nu avem un drum rapid croiva pitesti craiova calafat in schimb sa construit o cladire in fostul tirg si este nefunctionala iar primaria nu-i poate asigura cheltuielie [ am acut atitea…proiectesi am dres cutare problema ==crestere durabila si acelerara coeziunii interne = reabilitarea ifrastructuri turistice govora calimanesti caciulata olanesti asta findca in cei 24 de ani le-am lasat sa se distruga bravo !

Comments are closed.