Marin Sorescu, în imagini și documente din arhiva familiei

0
681

Craiovenii care ieri, sub soarele lui Gustar, și-au făcut drum prin centrul orașului l-au putut descoperi pe scriitorul lor bulzeștean surprins în momente și ipostaze cum numai în colecțiile personale ale familiei și prietenilor apropiați s-au mai păstrat. Și asta grației expoziției „Din viaţa lui Marin Sorescu”, organizată de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj și sub egida „Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021”. Deschisă în aer liber, în Piața „Mihai Viteazul”, expoziția cuprinde reproduceri după mai multe documente și peste 40 de fotografii înfățișându-l pe poet elev la Liceul „Dimitrie Cantemir” din Predeal ori împreună cu mama sa, Nicolina Șt. Sorescu, dar și alături de Marin Preda și Liviu Ciulei sau la înmânarea Premiului „Herder” (Viena, 1991). Toți cei care vor să-l redescopere pe Marin Sorescu o pot face vizitând expoziția până duminică, 17 august, inclusiv.

Fotografii inedite de familie cu mătușa și bunicii din partea mamei

Inclusă în programul de manifestări Zilele „Marin Sorescu”, organizate de municipalitate în perioada 15-17 august și a căror deschidere oficială a avut loc, ieri, la Primăria Craiova, expoziția „Din viaţa lui Marin Sorescu” cuprinde imagini inedite din diverse etape ale existenței și carierei scriitorului din Bulzești. Primele îl înfățișează elev la Liceul „Dimitrie Cantemir” din Predeal și alături de mama sa, Nicolina Șt. Sorescu, apoi împreună cu fratele său mai mare, Nicolae Șt. Sorescu, și în casa din București, între frații Ionică și George. Între fotografiile de familie – cele mai multe inedite pentru publicul larg – se regăsesc câteva cu Ioana și George Ionescu, bunicii din partea mamei, cu Maria Ionescu, mătușa sa, și, desigur, cu soția, Virginia, în tinerețe.

Surprins alături de Marin Preda și Liviu Ciulei, în biblioteca personală și în fotoliul ministerial

Cele mai multe imagini prezintă însă bogata sa activitate literară – fie că este vorba de primirea unor distincții, fie de întâlniri cu mari scriitori din țară și din străinătate ori de călătoriile peste hotare. Primind Premiul Herder, la Viena, în 1991, și Premiul Internațional „Le Muze”, felicitat de Alberto Sordi. În Germania, în Veneția, în Madridul anului 1983, la Rotterdam – împreună cu Vasco Popa și Lars Gustafsson, dar și în curtea interioară a Castelului Elsinore, împreună cu ambasadorul Italiei în Danemarca (iunie, 1973).

Apoi împreună cu Marin Preda, cu Liviu Ciulei, cu Grigore Vieru, cu Tudor Gheorghe. În 1983, la ședința Cenaclului „Ramuri” de la Craiova, cu Dinu Flămând, Justo Jorge Padron (Spania) și Omar Lara (Chile). Tot în Craiova, la deschiderea Centrului Cultural „Scrisul Românesc”. Fotografii de grup, cu C. D. Papastate, Ion Schinteie, Ilarie Hinoveanu, Ion Deaconescu, Romulus Deaconescu, și – la Mitropolia Olteniei – cu Gheorghe Apostu, ÎPS Nestor Vornicescu, Nogushi, Barbu Brezianu și Paul Rezeanu. În fotoliul ministerial al Culturii și în biblioteca personală – printre cărțile și tablourile sale ori împreună cu ambasadorul Italiei la București.

Reproduceri după numeroasele diplome și premii ce i-au însoțit întreaga activitate literară

Tuturor acestor ipostaze ale omului de cultură conectat deopotrivă la viața scriitoricească a urbei, a țării și a lumii le sunt alăturate imagini cu unele dintre cele mai importante distincții pe care Marin Sorescu le-a primit de-a lungul timpului. Între acestea, diploma înmânată de Accademia delle Muse odată cu Premiul Internațional „Le Muze” (27 mai 1978), diploma la Festivalul Național de Literatură „Tudor Arghezi” – ediția a XV, al cărei președinte onorific era Eugen Simion (Tg. Cărbunești, 21 mai 1995), și premiile acordate de Uniunea Scriitorilor din România pe anii 1968 și 1974, pentru „Iona”, respectiv „Setea muntelui de sare”. Este prezentată, de asemenea, diploma ce însoțea Premiul „George Călinescu” pe anul 1986, acordat de Revista de Istorie și Teorie Literară, pentru lucrarea „Ușor cu pianul pe scări” (Ed. „Cartea Românească”, 1985), „contribuție valoroasă la dezvoltarea istoriei și teoriei literare românești”, președintele juriului fiind atunci Zoe Dumitrescu Bușulenga.

Expoziția „Din viaţa lui Marin Sorescu” se încheie cu câteva reproduceri după lucrările soresciene de grafică și cu portrete schițate poetului de Rose-Marie Francois, pictorul Boghici, în Rio de Janeiro (1992) ș.a.