Începe izolarea termică în Craiova / Într-o primă etapă, 61 de apartamente vor primi finanţare

1
611

Luni, 11 august, s-a semnat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice proiectul prin care vor fi reabilitate termic trei blocuri de locuinţe din cartierul 1 Mai al municipiului Craiova, cu un număr total de 61 de apartamente. Este vorba de blocul M24 – strada „Dealul Spirei” nr. 24; blocul M13 – strada „Dealul Spirei” nr. 31 şi blocul M15B – strada „Dealul Spirei” nr. 26. Contractul de finanţare a fost semnat pe de o parte de Marilena Bogheanu, directorul executiv al Agenţiei pentru Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia, iar din partea Ministerului, de către Liviu Dragnea, viceprim-ministru.

Beneficiarul acestui proiect este Primăria Municipiului Craiova, care va avea la dispoziţie un buget total de 1.982.138,72 lei, din care finanţarea nerambursabilă este de 1.120.603,45 lei. Lucrările ce urmează a fi efectuate în cadrul contractului sunt: izolarea termică a părţii opace a faţadelor; înlocuirea tâmplăriei exterioare; închiderea balcoanelor / logiilor cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv izolarea termică a parapeţilor; izolarea termică a planşeului peste subsol şi, nu în ultimul rând, termo-hidroizolarea acoperişurilor tip terasă.

S-au acordat două derogări

Proiectul respectiv a fost depus la ADR SV Oltenia de Primăria municipiului Craiova, anul trecut, la finele lunii mai, procesul de evaluare începând în data de 15 octombrie 2013 (data desemnării expertului tehnic independent, în baza acordului încheiat între Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice). „Deoarece a fost nevoie de unele clarificări şi completări la documentaţia depusă de Primărie, Autoritatea de Management pentru POR (AM POR) a acordat două derogări de la manualul de proceduri, pentru transmiterea  de  clarificări şi pentru prelungirea perioadei de evaluare cu 20 de zile calendaristice, faţă de termenul standard”, e explicat Marilena Bogheanu. Raportul de evaluare şi selecţie a fost trimis la AM POR în data 19 februarie şi, după transmiterea unei noi solicitări de clarificări, a fost acceptat pentru faza de contractare în data de 13 martie 2014.

Un al doilea contract, 311 apartamente

Contractul de finanţare a fost înregistrat în cadrul AM POR în data de 27 martie 2014, iar experţii AM POR au transmis Primăriei Craiova şase noi solicitări de clarificări, pentru a  se asigura că sunt îndeplinite toate condiţiile de legalitate şi eligibilitate pentru semnarea contractului de finanţare. „Un al doilea contract, ce are ca obiectiv reabilitarea termică a 19 blocuri  de locuinţe din cartierul 1 Mai şi Craioviţa Nouă, cu un număr total de 311 apartamente, va fi semnat în perioada imediat următoare”, a mai spus directorul executiv al ADR SV Oltenia. Primăria municipiului Craiova a depus în cadrul Domeniul Major de Intervenție 1.2.- Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuințe un număr de 12 aplicaţii, având un total de 155 de proiecte componente. ADR SV Oltenia s-a preocupat să eficientizeze procesul de evaluare și contractare al proiectelor depuse în cadrul DMI 1.2, depunând toate diligenţele pentru scurtarea timpilor de aşteptare de la primirea aplicaţiilor şi până la evaluare, cu respectarea procedurilor in vigoare.

20 de proiecte în implementare

În cadrul POR, Primăria Craiova are în implementare 20 de proiecte prin care se realizează investiţii din fonduri nerambursabile de peste 563 milioane lei (129 mil. euro). Astfel, 16 contracte în cadrul axei prioritare 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – Poli de creștere. Un alt proiect: Reabilitarea bulevardului  Decebal-Dacia – în cadrul domeniului 2.1. Tot în implementare este şi proiectul  Reabilitarea şi modernizarea Colegiului Naţional „Elena Cuza” – în cadrul domeniului 3.4. Ultimele două sunt Centrul Multifuncțional Craiova – în cadrul domeniului 4.1 şi Craiova Water-Park – Complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului 1 – în cadrul domeniului 5.2. „De asemenea, Primăria Craiova a redepus, în data de 6 august 2014, în urma redimensionării bugetului în corelare cu suma rămasă disponibilă din fondurile alocate Polului de creştere, proiectul care are ca obiectiv  reamenajarea Parcului „Nicolae Romanescu. AM POR ne-a comunicat că echipa de experţi independenţi ce va evalua Cererea de finanţare, va fi disponibilă începând cu 18 august 2014”, a mai completat Marilena Bogheanu.

În conformitate cu procedurile în vigoare, procesul de evaluare şi contractare poate să dureze între 19 şi 47 zile lucrătoare (evaluarea tehnică şi financiară între 6-32 zile, aprobarea raportului de către AM POR, între 8-10 zile lucrătoare, transmiterea şi avizarea contractului, maximum cinci zile lucrătoare) depinzând de mai mulţi factori: de calitatea şi coerenţa documentaţiei depuse, de numărul de clarificări solicitate de evaluatorii independenţi  în vederea lămuririi tuturor aspectelor tehnico-economice incluse în documentaţia proiectului, de rapiditatea cu care solicitantul răspunde la clarificări etc.

Finanţare europeană în vederea echipării infrastructurii educaţionale

De asemenea, în cadrul domeniului major de intervenţie 3.4 – Reabilitarea-echiparea infrastructurii educaţionale (sesiunea a doua, ce a avut termen-limită de depunere 16 aprilie 2014 ), Primăria Craiova a depus două proiecte, care se află în diferite etape de evaluare şi contractare, respectiv: «Reabilitare Grup Școlar ICM „George Bibescu” Craiova ca școală de arte și meserii» prin care se solicită 13.214.886,04 lei finanţare nerambursabilă şi  «Lucrări de reparaţii capitale corp laboratoare la Colegiul “Ştefan Odobleja” Craiova» prin care se solicită 2.575.598,10 lei finanţare nerambursabilă. “ADR SV Oltenia susține Zona Metropolitană Craiova în implementarea proiectelor sale prin acordarea de asistenţă tehnică, în vederea implementării cu succes a proiectelor depuse”, a conchis directorul Agenţiei de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia.

1 COMENTARIU

  1. in cartierul brazda sunt blocuri de 50 ani,daca nu intra in prgramul de izolare terrmica ,atunci de ce arhitectul craiovei accepta sa se faca tot felul de izolatii multi colore ca la o sorcova,chir mai rau !?
    astept raspuns urgent! multumesc.

Comments are closed.