Portul Cultural Cetate se pregătește să-i primească pe iubitorii de cinema și bucătărie balcanică

0
458

Două săptămâni au mai rămas până la debutul celei de-a V-a ediții a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară, care va avea loc în Portul Cultural Cetate, în perioada 26-31 august, și va fi dedicată „Eroilor și antieroilor din Balcani”. Tema se va regăsi atât în proiecțiile festivalului –  lungmetraje, scurtmetraje și documentare –, cât și în prezentările din cadrul simpozionului științific care însoțește, de trei ediții încoace, festivalul. Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară este un eveniment anual, organizat de Fundația pentru Poezie „Mircea Dinescu”, cu sprijinul  TV 1000, CNC și ICR.

Accesul la filme, demonstrații culinare și locul de campare – liber

Timp de cinci zile, Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară va aduce pe malul Dunării, într-un spațiu care și-a modificat destinația, devenind din port agricol port cultural, filme balcanice actuale și de arhivă, filme care au scris istorie, filme premiate și filme care subminează clișeele și prejudecățile ce s-au clasicizat, de-a lungul timpului, în legătură cu cinematografia balcanică.

Ca în fiecare an, festivalul este deschis tuturor iubitorilor de cinema și bucătărie balcanică, accesul la filme și demonstrațiile culinare fiind liber. Pe timpul desfășurării festivalului, camparea pe teritoriul portului va fi posibilă în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului: https://www.facebook.com/DivanFilmFestival

Cel mai de succes film bulgăresc al anului 2014, în deschiderea festivalului

Cel mai de succes film bulgăresc al anului 2014 – „Rapid Response Corpse 2: Nuclear Threat” – va deschide Divan Film Festival. Pelicula va fi proiectată în prezenţa regizorului Stanislav Donchev şi a actriţei Teodora Doncheva. În timp ce îşi păzesc noul client, cei trei prostănaci din Corpul de Reacţie Rapidă dau din întâmplare peste o tranzacţie nucleară internaţională. Ei decid că trebuie să prindă teroriştii şi astfel începe nebunia. Din distribuţie fac parte Vasko Mavrikov, Evgheni Budinov, Ivelin Naidenov, Bashar Rahal, Teodora Doncheva și Diana Liubenov.

Stanislav Donchev este producător, regizor și scenarist de filme și seriale TV. Este născut în 1978, a absolvit în 2002 Facultatea de Regie de Film și Televiziune a Noii Universități Bulgare din Sofia, apoi a urmat masterul la aceeași instituție. A realizat mai multe videoclipuri, documentare, un film de televiziune („Călătorie la mare”), două seriale TV („Schimbare neașteptată” și „Iubire interzisă”). În 2012 a realizat comedia de acțiune „Rapid Response Corps”, iar anul acesta a revenit cu sequelul „Rapid Response Corps 2: Nuclear Threat”, o producție realizată cu un buget de 500.000 de euro, care a avut în 2014 cel mai mare succes la public.

Marian Tutui, directorul artistic al festivalului: 

«Eroi balcanici? Ei bine, ei sunt cei mai cunoscuți din lume. Începând cu Ulise, care a întârziat acasă rătăcind cam mult cu băieții pe coclauri. Pentru Giovanni Papini chiar Ahile și ceilalți eroi nu erau decât niște fraieri care s-au măcelărit timp de zece ani sub zidurile unui târgușor pentru o femeie cam trecută. Acestor eroi li se adaugă Păcală și Nastratin Hogea, apoi o serie de dansatori frenetici precum Zorba și eroii lui Kusturica. 

Antieroi? Nu este vorba despre loseri în sens american, ci despre oameni obișnuiți precum Lăzărescu al lui Puiu sau compozitorul din recentul „Moartea unui om din Balcani” al lui Miroslav Momcilovic. Divanul din acest an este un prilej pentru vedea că în Balcani s-au născut deopotrivă eroismul și viața într-o veșnica tranziție. Căci între retragerea română și năvălirile turcilor nu au fost decât tot perioade de tranziție. Nu degeaba întregul nume al lui Lăzărescu este Dante Remus Lăzărescu».

 

Atelierele Ideo Ideis la Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară

Cu ocazia celei de-a V-a ediţii, se vor alătura Divanului şi Atelierele Ideo Ideis, în cadrul cărora participanţii vor avea ocazia ca, timp de două zile, să lucreze cu trainerii festivalului de teatru de la Alexandria (actori sau regizori, absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti), acoperind o gamă largă de exerciţii specifice primului an de actorie. Exerciţiile sunt axate pe autocunoaştere, lucru în echipă şi improvizaţie. Aceste ateliere sunt adresate persoanelor între 18 şi 30 de ani și au ca scop dezvoltarea specifică a participanţilor, prin crearea unui context relaxant. Durata va fi de trei ore, iar participarea, gratuită.  Locurile la ateliere sunt limitate, iar înscrierile se fac pe baza unei scrisori de intenție, care se va trimite pe adresa monicafelea@gmail.com.