Când legea este interpretată după ureche

1
345

La data de 8 iulie a.c., primarul comunei Daneţi, Constantin Spiridon, şi contabila Elena Biţu au fost reţinuţi prin ordonanţă a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dolj – Serviciul de investigarea fraudelor, iar pe 9 iulie a.c. Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a formulat propunere de arestare preventivă pentru abuz în serviciu contra intereselor publice pe numele celor menţionaţi. Pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, în acelaşi dosar au mai fost reţinuţi Savu Marius Vasile şi Anghel Vasile, zis „Amar”, fratele lui Bercea Mondial. Constantin Spiridon era la al treilea mandat de primar, iar Daneţiul, în peisajul politic al zonei, reprezenta o redută a PDL. De altfel, la ultimele alegeri locale Constantin Spiridon „a scos” şi 8 consilieri PDL din totalul de 15, restul de 7 fiind distribuiţi astfel: 4 PSD, 2 PNL şi 1 PP-DD. La alegerile europarlamentare din luna mai a.c., raportul de forţe politice a basculat mult spre tabăra social-democraţilor. Suspendat din funcţie, potrivit legii, pe perioada cât are probleme cu justiţia, Constantin Spiridon a lăsat… un vid în urma lui. Fiindcă pe data de 11 iulie a.c., într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local Daneţi, în legătură cu care există suspiciuni cu privire la întocmirea ordinii de zi, a fost schimbat viceprimarul Florin Militaru, considerat unanim a fi fost „mâna dreaptă” a primarului Constantin Spiridon, fiind înlocuit cu Mihai Atitienei, inginer agronom de profesie, mai paşnic din punct de vedere politic, cum ni s-a spus. Hotărârile Consiliului Local Daneţi au primit viza de legalitate din partea Direcţiei pentru controlul legalităţii actelor din cadrul Prefecturii Dolj. Până aici n-ar fi multe lucruri de spus din punctul de vedere al legalităţii administrative. Sigur, poate s-ar putea discuta de anturajul „select” al lui Constantin Spiridon. Potrivit Legii 215/2001 (republicată şi actualizată), viceprimarul este subordonat primarului şi înlocuitorul de drept al acestuia şi îi poate delega atribuţiile sale. Schimbarea din funcţie a viceprimarului se poate face de Consiliul Local, prin hotărâre adoptată cu votul majorităţii consilierilor în funcţie, la propunerea primarului sau a unei treimi dintre consilierii în funcţie. Dar…

Circ sordid la Primărie

Pe data de 31 iulie, într-o şedinţă ordinară a Consiliului Local, s-a propus pe ordinea de zi schimbarea lui Mihai Atitienei – desemnat cu doar 20 de zile în urmă (11 voturi „pentru”, o abţinere şi un vot „împotrivă”) – cu consilierul local Ştefan Cioablă, de profesie mecanic auto, de la PDL. Dacă voinţa politică este imperios necesară la schimbarea din funcţie a unui viceprimar, ea nu este însă suficientă şi trebuie făcută dovada că acesta a prejudiciat interesele unităţii administrativ-teritoriale sau ale locuitorilor acesteia. Fără a mai aştepta validarea sau invalidarea Hotărârii nr. 25/2014 a Consiliului Local Daneţi, Ştefan Cioablă s-a prezentat la Primărie, solicitând lui Mihai Atitienei eliberarea biroului. Pe 4 august a.c., Ştefan Cioablă, care s-a ales şi cu un dosar penal, a luat cheia de la paznic, a schimbat yala de la uşa biroului primarului şi – după cum i s-a spus – „a sustras ştampila oficială”. Din acest moment, Ştefan Cioablă, considerându-se probabil în teritoriile din estul Ungariei, l-a împiedicat realmente pe Mihai Atitienei să mai semneze vreun act administrativ. Totodată, contabilitatea Primăriei a fost sigilată, iar salariile dascălilor n-au mai fost onorate de aproape două luni. La Daneţi domneşte o stare de confuzie generală. Invocarea unor prevederi din Legea 215/2001 (modificată şi republicată) trebuia coroborată cu dispoziţiile exprese din Legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali, ceea ce nu s-a întâmplat.

O prostie rotundă şi rece: „uzurparea de calităţi oficiale”

Dacă demersurile politice generează subiectivisme exacerbate şi patimi mistuitoare, mărturisim că „plângerea penală împotriva fostului viceprimar al localităţii Daneţi” formulată de PDL Dolj către Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova o găsim, eufemistic vorbind, inoperantă. Hotărârea nr. 25/2014 a CL Daneţi privind înscăunarea lui Ştefan Cioablă ca viceprimar n-a primit până acum viza de legalitate a Prefecturii Dolj. Ca să ne aflăm pe un teritoriu deplin al legalităţii. Numai în această situaţie, presupunând că Mihai Atitienei refuza să se conformeze, puteam vorbi de o uzurpare de calităţi. Dar deocamdată starea de fapt este cea care este. Tensiunile create şi alimentate copios de pe margini nu rezolvă lucrurile şi, mai mult, probează că „într-un stat de drept”, cu respect faţă de lege, la Dolj nu în altă parte, se poate întâmpla aşa ceva. Ca un consilier local de Daneţi, indiferent de apartenenţa lui politică, într-o desconsiderare totală a legii, să creadă că poate face „ce vor muşchii lui” la Primărie. Ajutat de levier şi de cheia de 18. Tot circul acesta sordid se derulează după ce primarul Constantin Spiridon şi contabila Elena Biţu au fost luaţi pe sus pentru fapte de corupţie.

Marea bătălie pentru un provizorat

Cât timp va absenta de la Primăria Daneţi Constantin Spiridon rămâne de văzut, mai ales că nu este exclus să fie judecat în stare de libertate. Desigur, e o prezumţie. Că i se pun în cârcă, de adversarii politici, tot felul de nereguli, la nivelul comunei, asta intră în regula jocului. Discutăm despre cu totul altceva. Faptul că Ştefan Cioablă a aplicat pe o hotărâre „privind alegerea viceprimarului comunei Daneţi”, expusă pe holurile primăriei, o ştampilă falsă cu textul „vizat pentru legalitate”, chiar dacă nu produce efecte juridice, atestă derapaje periculoase de comportament. Să admitem că fiecare primărie are miza ei în bătălia electorală de la alegerile prezidenţiale. Dar, în acelaşi timp, trebuie să acceptăm că „nu ne putem face de râs prin asemenea întâmplări” nevrotice, adică să îngăduim, din partizanat politic, schimbarea viceprimarului unei localităţi precum ciorapii. În funcţie de decizia Prefecturii Dolj se va putea discuta, nefiind exclusă, bineînţeles, calea justiţiei. Am spus a justiţiei, nu a „parului”.

1 COMENTARIU

  1. Razbunarea complicilor lui Spiridon. Hotii se sprijina intre ei. Clanul Bercea va continua sa fure la Daneti si in alte parti.

Comments are closed.