Toaleta inteligentă de 30.000 de euro, o investiție prea scumpă pentru Craiova

0
570

Primăria Craiova se gândește să cumpere câteva toalete publice „inteligente” pe care să le monteze în centrul orașului și în piețe. Primarul Lia Olguța Vasilescu le-a spus consilierilor municipali că este o idee bună, dar că are rezerve să demareze proiectul deoarece grupurile sanitare sunt cam scumpe. Prima toaletă publică de acest gen va fi, totuși, instalată în Parcul „Nicolae Romanescu” odată cu reabilitarea acestuia.

Primarul Lia Olguța Vasilescu le-a spus consilierilor municipali că doar se gândește la această achiziție, dar nu este hotărâtă să facă, deocamdată, acest pas din cauza prețului pe care îl au aceste grupuri sanitare. „M-am gândit și eu la toaletele publice care se spală singure. Este adevărat că ele ar schimba fața orașului, dar eu nu am curajul să îmi asum acest proiect pentru că valoarea lor este cam mare. Dar este o idee pe care o analizăm și, dacă sunteți de acord, eu le-aș face”, le-a răspuns primarul consilierilor care au interpelat-o pe această temă în ședința de săptămâna trecută.

Aleșii locali, deciși să sprijine un astfel de proiect

Pavel Badea, consilierul care a pus problema lipsei toaletelor publice din Craiova, a insistat pe lângă primar să se implice mai mult în această chestiune, cu atât mai mult cu cât municipiul se află antrenat într-o competiție culturală cu pretenții. „Vă rog mult, implicați-vă să construiți aceste toalete publice pentru că tot ne batem pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Deci, încercați să rezolvați această problemă fiindcă suntem de râsul lumii, este chiar jenant”. Badea i-a propus primarului Olguța Vasilescu să inițieze un proiect de hotărâre în acest scop și consilierii municipali vor fi cei care își vor asuma achiziția. „Ne-o pasați nouă, consilierilor, și noi o vom vota”, a propus Pavel Badea.

Grupurile sanitare ar ajunge în centru și în piețe

Potrivit primarului Craiovei, ar trebui să fie cumpărate toalete care să fie montate în centrul municipiului și câte una pentru fiecare piață. „Ne-ar trebui vreo trei-patru toalete în zona centrală și câte una în piețe în genul celor care există în Slatina. O să analizez această situație”, a declarat Olguța Vasilescu. Municipiul Slatina a cumpărat anul acesta o toaletă „inteligentă” care a costat 28.000 de euro. Potrivit presei, grupul sanitar respectiv a avut parte de o inaugurare în toată regula, ca la o mare investiție. Pentru întreținerea și procurarea materialelor consumabile care sunt puse la dispoziția celor care o folosesc, municipalitatea de aici a instituit o taxă de folosire de 0,5 lei.

Prima toaletă inteligentă, cumpărată din bani europeni

Primarul Lia Olguța Vasilescu este de părere însă ca toaletele inteligente – în eventualitatea în care acestea ar fi cumpărate pentru craioveni – nu vor avea nevoie de o taxă de folosire. Monedele îi atrag pe cerșetori și aceștia le vandalizează pentru a lua mărunțișul care este lăsat acolo, așa cum se întâmplă în capitală. „În București s-a scos taxa din cauza vandalizării. Se găseau destui care le spărgeau ca să ia de acolo bănuții și atunci s-a scos taxa de folosire ca să nu îi mai tenteze”, a menționat primarul Craiovei. Se pare, totuși, că și Bănia va avea parte de o toaletă publică „inteligentă”. Primul grup sanitar cu instalație de autocurățire va fi amenajat în Parcul „Nicolae Romanescu”, dotarea fiind prinsă în proiectul de reabilitare pe bani europeni.

Bănia se bazează pe toaletele ecologice din plastic

Dar până când vor fi cumpărate aceste „minunății”, Craiova trebuie să se bazeze tot pe toalete ecologice ambulante care sunt plasate ici și colo prin oraș. Primarul Lia Olguța Vasilescu a recunoscut că aceste grupuri sanitare din plastic nu sunt preferate ei, dar că, din păcate, nu există altă soluție. „Avem aceste toalete ecologice pe care le montăm în centru când avem tot felul de evenimente, dar trebuie să recunosc că nici mie nu îmi plac acestea. Ca să construim pe pământ sau în subsol nu prea mai avem spațiu suficient”, a mai spus primarul Craiovei.

WC-urile publice din „English Park”, reabilitate anul viitor

Cea de-a doua variantă sunt toaletele publice din „English Park”. Acestea sunt singurele de acest gen care mai există. După ce cele din zona Bancpost au fost dezafectate cu mult timp în urmă, municipalitatea a decis să le păstreze pe cele din fața Prefecturii Dolj și le-a dat în administrare unei firmei private. „Am fost și eu acolo să văd cum se prezintă. Nu sunt cine știe ce, sunt administrate de un privat și el se plângea că nu prea are clienți. Deci, oamenii nu se duc nici aici, deși taxa nu e mare. Preferă să se ducă în boscheți, lucru care ține de mentalitate”, este de părere Olguța Vasilescu. Cert este că aceste grupuri sanitare publice sunt funcționale, iar partea bună a lucrurilor este că toalete respective vor fi modernizate total prin intermediul proiectului pentru reabilitarea centrului vechi.