Israelul a anunţat ieri un armistiţiu umanitar de şapte ore, dar nu l-a respectat

0
305

Israelul a anunţat un armistiţiu “umanitar” de şapte ore, ieri, în majoritatea teritoriului Gaza, în timp ce se confruntă cu un val de indignare după atacul asupra unei şcoli ONU, soldat cu moartea a cel puţin zece palestinieni. Atacul a avut loc în timp ce Israelul începea să se retragă unilateral din Fâşia Gaza. Într-un comunicat al armatei difuzat în cea de-a 28-a zi a conflictului cu Hamas, organizaţie care controlează Fâşia Gaza, Israelul a anunţat că se abţine, ieri, de la orice tir timp de şapte ore de “fereastră umanitară”, respectiv între orele 07.00 şi 14.00 GMT (10.00 şi 17.00 ora României), cu excepţia părţii situate la est de oraşul Rafah, în sudul enclavei, “unde au loc în continuare confruntări şi unde este menţinută prezenţa militară israeliană”, precizează textul. Şeful operaţiunilor militare israeliene în Cisiordania şi Gaza, generalul Yoav Mordechai, a avertizat însă în comunicat că “dacă armistiţiul este încălcat, armata va răspunde prin tiruri contra originii tirurilor palestiniene”. Numai că, după intrarea în vigoare a armistiţiului, o fetiţă palestiniană de opt ani a fost ucisă şi 30 de persoane rănite de un tir de rachetă care a vizat vestul oraşului Gaza, după cum au anunţat serviciile de salvare. Potrivit martorilor, la câteva minute după ora locală 10.00, un aparat “F-16 a tras asupra caselor. Nu există armistiţiu. Cum ar putea fi armistiţiu? Sunt mincinoşi, nu îşi respectă angajamentele”, a subliniat Ayman Mahmoud, un localnic. Armata israeliană a anunţat că examinează faptele.

Duminică, 71 de persoane au murit în sectorul Rafah, potrivit echipelor de salvare locale, iar alte şapte au fost ucise în cursul serii în nordul Fâşiei Gaza. Ieri dimineaţă, înainte de intrarea în vigoare a armistiţiului anunţat de Israel, zece palestinieni au fost ucişi în noi raiduri, potrivit serviciilor de intervenţie, ceea ce ridică bilanţul la 1.822 de morţi palestinieni în patru săptămâni de conflict. Armata israeliană a recunoscut duminică faptul că a lansat un tir asupra unei ţinte în apropierea unei şcoli ONU. “Armata israeliană a luat la ţintă trei terorişti din cadrul Jihadului Islamic urcaţi pe o motocicletă în apropierea unei şcoli UNRWA de la Rafah. Forţele de apărare ale Israelului examinează consecinţele acestui atac”, a anunţat armata israeliană într-un comunicat. Şcoala ONU adăpostea aproximativ 3.000 de refugiaţi, potrivit serviciilor de salvare. Este a treia oră în zece zile când o şcoală ONU este lovită în Fâşia Gaza.

Serviciile secrete americane oferă Israelului informaţii esenţiale despre obiective militare inamice, inclusiv despre poziţii ale militanţilor Hamas din Fâşia Gaza, relatează publicaţia „The Intercept” citând documente oferite de fostul consultant NSA Edward Snowden, refugiat în Rusia. În ultimii zece ani, Agenţia americană pentru Securitatea Naţională (NSA) din SUA a suplimentat asistenţa în materie de spionaj oferită Israelului. NSA, în colaborare cu serviciile secrete britanice şi canadiene, oferă date esenţiale serviciului israelian SIGINT (Unitatea 8200), în principal despre poziţii militare inamice, susţine „The Intercept”. Potrivit documentelor, SUA obţin date inclusiv de la ţări arabe partenere şi de la Autoritatea Palestiniană, pe care, apoi, există suspiciuni că le-ar oferi Israelului.