„De la Cetatea Băniei la Cetatea Poeziei”, cu George Popescu şi Maria Dinu

0
872

Casa de Cultură „Traian Demetrescu” organizează astăzi, de la ora 18.00, în Salonul Medieval, a patra întâlnire din seria „De la Cetatea Băniei la Cetatea Poeziei”, manifestare care şi-a propus să familiarizeze publicul cu poezia craioveană contemporană. De această dată, vor citi poeme şi vor vorbi despre poezia craioveană contemporană George Popescu şi Maria Dinu. Întâlnirea va fi moderată de Petrişor Militara, care în deschidere va prezenta cel mai recent număr al revistei „Paradigma”.

Lunar au loc astfel de întâlniri sub genericul „De la Cetatea Băniei la Cetatea Poeziei”, la care sunt prezenţi doi poeţi craioveni, un tânăr şi un senior. Pe lângă faptul că vor citit din creaţia proprie, aceștia vor avea ocazia să împărtăşească celor de faţă impresia pe care poezia tânără o face unui poet consacrat şi modul în care un poet tânăr receptează poezia contemporană. La finalul întâlnirii, poeţii invitaţi răspund întrebărilor din public. La manifestările anterioare din cadrul acestui proiect au fost invitaţi Ionel Ciupureanu şi Gabriel Nedelea (în aprilie), Liliana Hinoveanu şi Daniela Micu (în mai), Nicolae Coande şi Luiza Mitu (în iunie).

Poet, critic literar şi traducător, George Popescu (n. 20 februarie 1948) este, din 1992, profesor de Litaratura italiană la Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova și redactor-şef al revistei „Paradigma”. Din 1998 are titlul de doctor, obținut cu o teză despre Lucian Blaga susţinută la Universitatea din Constanţa. A debutat cu poezie în „Ramuri” (1964), iar editorial, cu volumul de versuri „Desprinderea de brumă”, apărut în 1984. Colaborează la „Viaţa românească”, „Luceafărul”, „Ramuri”, „Mozaicul”, „Transilvania”, „Convorbiri literare”, „Sinteze”, „Scrisul românesc” etc. Alte volume de versuri publicate: „Ştiinţa veselă” (1993), „Magna Impuritas” (1999), „Scrisori către lady Di” (2003). Li se adaugă cărţile de critică literară sau eseu Tensiunea esenţială. Metaforă şi revelaţie în opera lui Lucian Blaga” (1997), „Poesia italiana del Novecento” (1998), „Mecanica formei. Eseuri despre aventura poeticului” (1999), „Gian Paolo Pasolini. Ereticul corsar” (2000), „Marin Mincu. Eseu despre autenticitatea scriiturii” (2000).

Maria Dinu (n. 6 noiembrie 1985) a absolvit Facultatea de Litere din Craiova (2008) şi masterul „Literatură română în context european” din cadrul aceleiaşi facultăţi (2010). În intervalul 2005-2010 a participat la colocviile studenţeşti de critică literară din ţară (Iaşi, Sibiu, Braşov), unde a obținut mai multe premii. A publicat eseuri, cronici literare, recenzii sau poeme în mai multe reviste din ţară: „Mozaicul”, „Ramuri”, „EgoPHobia”, „Sisif” etc. În prezent, Maria Dinu este doctorandă în anul al III-lea la Facultatea de Litere din Bucureşti şi pregăteşte teza „Discursul critic al lui Adrian Marino. Biografie, biografia ideilor literare şi autobiografie”, coordonată de prof. univ. dr. Mircea Martin. Anul trecut a câştigat Marele Premiu TRADEM în cadrul celei de-a XXXV-a ediţii a Concursului Naţional de Poezie „Traian Demetrescu” de la Craiova. A îngrijit volumul Adrian Marino – „Exerciţii de disciplină a creaţiei. Studii, cronici interviuri şi anchete publicate în revistele craiovene (1967-2005)”, publicat anul trecut de Editura „Aius” din Craiova.