Cu Sânzienele, Paparudele și Caloianul în centrul Craiovei!

0
613

Frumoasa lume a satului românesc, cu tradițiile și obiceiurile ei populare, își va face loc, pentru o zi, în mijlocul orașului. Mai precis în Piața „Mihai Viteazul”, acolo unde mâine, 25 iulie, își vor da întâlnire șase ansambluri folclorice din țară, care vor aduce cu ele povești pline de farmec și magie ale anotimpurilor lui Cireșar, Cuptor și Gustar. Povești ce amintesc de vremea primelor recolte și a plantării roadelor de toamnă, precum Sânzienele sau Drăgaica, Sânpetru de vară, Paparudele, Caloianul și Săptămâna lui Sântilie. Toate sunt reunite de cea de-a III-a ediție a Festivalului de datini și obiceiuri „Tradițiile verii”, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, Consiliului Local și Primăriei Craiova. Evenimentul se va desfășura, cu începere de la ora 19.30, pe o scenă amplasată în aer liber, iar accesul publicului va fi gratuit.

Unele pierdute, din păcate, pentru totdeauna, altele reînviate spre a nu le pieri farmecul, iar câteva păstrate cu sfințenie în sate cu oameni smeriți, obiceiurile populare românești continuă să încânte și să uimească deopotrivă, mai cu seamă prin stropul de magie amestecat în esența lor. Dacă pentru cei de-o vârstă ele sunt parte a bunei orânduieli a lucrurilor, pentru cei mai tineri reprezintă o formă de spectacol, pe care îl urmăresc cu bucurie și curiozitate și care le amintește, poate, de vacanțele senine petrecute la bunici.

„Ne dorim o Craiovă Capitală Culturală Europeană și trebuie să arătăm ceea ce avem și ne definește”

Și pentru unii, și pentru ceilalți, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj aduce, pentru o zi, în plin centrul orașului, frumoasa lume de odinioară a satului românesc. Îi vor da viață artiști de la nu mai puțin șase ansambluri folclorice din Dolj, Gorj, Mehedinți, Sibiu și Teleorman.

„Aducem obiceiuri legate de tradițiile de vară, pentru că sunt foarte multe munci agricole în această perioadă care se leagă de anumite tradiții. Această lume frumoasă a satului își face loc, așadar, în plin urban. Ne dorim o Craiovă Capitală Culturală Europeană și trebuie să arătăm ceea ce avem și ne definește. Trebuie să ne modernizăm, e adevărat, dar să nu ne uităm trecutul și rădăcinile”, a subliniat Amelia Etegan, manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, cu convingerea că evenimentul va fi unul „cu impact pentru Craiova”.

N-a fost însă tocmai simplu ca organizatorii să reconstituie în centru urbei acest întreg univers popular. „Am întâmpinat oarecare dificultăți, pentru că nu toate ansamblurile au în repertoriul lor asemenea obiceiuri. Sperăm ca la viitoarele ediții ale festivalului să vină și alte formații care să îmbogățească acest repertoriu”, a declarat Nicolae Dumitru, referent în cadrul aceleiași instituții.

Șase ansambluri folclorice din țară, mesagere ale datinilor și obiceiurilor străvechi, ale dansului popular tradițional

Astfel, publicul craiovean va redescoperi în Piața „Mihai Viteazul” frumusețea obiceiurilor aduse de două ansambluri doljene, „Dor Călător” din Craiova și „Alunelul” din Pielești, fiecare având un deceniu de existență. Cel dintâi, constituit sub îndrumarea cunoscutei interprete de folclor Aurelia Popescu Preda, va reaminti de „Sfințirea de colac”, obicei dedicat primului aluat plămădit din recolta secerișului de grâu abia încheiat. Cel de-al doilea, coordonat de directorul Căminului Cultural Pielești, Marinela Paciurea, va prezenta marea sărbătoare din 20 iulie, Sfântul Ilie, când în satele românești se împarte porumb fiert.

Invitat în Festivalul „Tradițiile verii” este și Ansamblul Folcloric „Roua” din Cloșani-Padeș (Gorj), cu „Paparuda” și cu obiceiul de Sânziene, pe acesta din urmă reamintindu-l și artiștii Ansamblului „Liliacul” din Baia de Aramă (Mehedinți). Și „Hora” – unul dintre ansamblurile folclorice remarcabile din județul Teleorman –  se dovedește un adevărat mesager al folclorului românesc, al datinilor și obiceiurilor străvechi și al dansului popular tradițional, membrii său făcându-se remarcați prin purtarea costumelor autentice, cu o vechime considerabilă. În fine, „Cununa” din Agnita (Sibiu) va veni pe scena festivalului de la Craiova  cu obiceiul „Cununa de grâu” și cu o suită de dansuri de pe Valea Hârtibaciului.

O nouă ediție a Festivalului „Ioana Radu”, în această toamnă

Program de activități încărcat pentru Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj în trimestrele al doilea și al treilea din 2014 și nici sfârșitul de an nu se anunță unul lipsit de evenimente!

Mai multe expoziții deschise la sediu, și nu numai, parteneriatele cu Muzeul Olteniei pentru Festivalul Național al Tradițiilor „Satul românesc în sărbătoare” (27-28 mai) și cu Căminul Cultural Pielești pentru Festivalul Cântecului și Jocului Popular Românesc „Vară pieleșteană” (7-8 iunie), continuarea cercetării cu tema „Tradiția și creația populară în satul românesc contemporan – zona etnografică Dolj”, în comunele Goicea și Bârca (luna mai) și cea de-a XVI-a ediție a Alaiului Călușului Oltenesc (8 iunie) sunt doar câteva dintre numeroasele proiecte derulate de instituție.

Principalul reper al toamnei va fi cea de-a VI-a ediție a Festivalului „Ioana Radu”, după cum a anunțat managerul Amelia Etegan. „A fost un eveniment întrerupt o bună perioadă, din varii motive. Ne dorim să-l reluăm și să-l organizăm la început de noiembrie, dar nu depinde întrutotul de noi”, a precizat aceasta, adăugând că evenimentul se va desfășura în sala Teatrului Național „Marin Sorescu”. Un alt proiect important va fi, în luna decembrie, Alaiul Datinilor „Din bătrâni, din oameni buni”, devenit deja de tradiție și organizat de obicei în aer liber, în Piața „Mihai Viteazul”.