Ucraina: Au fost încheiate operațiunile de căutare a trupurilor pasagerilor zborului MH 17

0
317

Echipele ucrainene au finalizat operațiunile de căutare a corpurilor neînsuflețite ale pasagerilor decedați în urma prăbușirii avionului Boeing 777 al companiei aviatice Malaysia Airlines, a anunțat ieri vicepremierul ucrainean Vladimir Groisman, care conduce Comisia de stat pentru anchetarea catastrofei aviatice, informează Interfax. Potrivit lui Groisman, în timpul operațiunilor au fost găsite 282 de trupuri și 87 de fragmente din 16 corpuri neînsuflețite. Vagoane frigorifice cu trupurile celor uciși în catastrofa aviatică urmau să fie trimise ieri, ora locală 19.00, spre Harkov, unde erau așteptate de un grup internațional format din 31 de experți, după cum a anunțat vicepremierul ucrainean. Trupurile neînsufleţite depuse în vagoanele trenului au fost examinate ieri şi de o echipă de anchetatori olandezi, în stația Torez, din Ucraina, în apropiere de locul catastrofei, într-o zonă controlată de rebelii proruși, relatează AFP.  

Președintele Petro Poroșenko, a ordonat ieri forțelor armate ucrainene să înceteze focul și să întrerupă operațiunile militare pe o rază de 40 de kilometri în jurul perimetrului unde s-a prăbușit avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, în timp ce efectua o cursă Amsterdam-Kuala Lumpur, relatează agențiile AFP și EFE. Confruntările armate s-au intensificat în zonă după catastrofa aviatică de joi, în ciuda apelurilor internaționale pentru un armistițiu care să permită desfășurarea investigației la fața locului. Totodată, Poroșenko a dat ordin ca experți ruși să fie invitați la anchetarea cauzelor prăbuşirii avionului în regiunea Donețk, informează ITAR-TASS. „În calitate de președinte al Ucrainei, am invitat chiar din primele minute reprezentanți ai țărilor care au avut de suferit (de pe urma catastrofei aviatice) — în primul rând ai Olandei, Malaeziei, Germaniei, Marii Britanii, Australiei, SUA — și am ordonat invitarea de reprezentanți ai Rusiei, pentru ca toate acestea să se desfășoare în maximă transparență”, a declarat Poroșenko în timpul vizitei sale la ambasada Malaeziei la Kiev.

Ucraina, dispusă să asigure transportul victimelor la Amsterdam

O echipă de anchetatori olandezi a examinat ieri rămășițele pământești ale victimelor zborului MH17 depuse în vagoanele unui tren în stația Torez, din Ucraina, în apropiere de locul catastrofei, într-o zonă controlată de rebelii proruși, relatează AFP. Purtând măști și însoțiți de reprezentanți ai OSCE, anchetatorii au deschis cinci vagoane. „Stocarea rămășițelor pământești este de bună calitate”, a declarat Peter Van Vilet, expert medico-legal olandez. Delegația a anunțat apoi că se va deplasa la locul prăbușirii aeronavei Boeing 777, tragedie produsă joi seara și soldată cu moartea tuturor celor 298 de persoane aflate la bord. În Olanda, premierul Mark Rutte a declarat că obiectivul țării sale este ca trenul să plece spre zona controlată de trupele guvernamentale ucrainene. „Separatiștii au afirmat că observatorii internaționali trebuie să fie prezenți la plecarea trenului. Experții olandezi sunt observatori internaționali, ei pot să îndeplinească acest rol”, a subliniat Rutte. La rândul său, Kievul a declarat că este dispus să predea partenerilor săi occidentali, în special Olandei, „țara care a suferit cel mai mult” (n.r. – la bordul aeronavei Boeing 777 fiind 192 de olandezi), coordonarea anchetei asupra prăbușirii avionului și să asigure transportul rămășițelor pământești ale victimelor la Amsterdam, potrivit premierului ucrainean, Arseni Iațeniuk.

Parchetul olandez a deschis o anchetă

Parchetul olandez a deschis o anchetă preliminară în vederea eventualei urmăriri în justiție după tragedia aviatică din estul Ucrainei, a informat ieri AFP, citând surse oficiale. „Un reprezentant al parchetului, Thijs Berger, se află în prezent la Kiev”, a precizat pentru France Presse Wim de Bruin, purtător de cuvânt al parchetului național al Olandei. Oficialul olandez a explicat că țara sa poate, în baza unei legi adoptate în urmă cu câțiva ani, să-i urmărească în justiție pe suspecții de crime de război, chiar și pentru fapte petrecute în străinătate, dacă cel puțin una dintre victime este cetățean olandez.

5.000 de dolari asistenţă financiară pentru familiile victimelor

Compania Malaysia Airlines a anunțat că le va oferi pentru început asistență financiară în sumă de 5.000 de dolari rudelor fiecăreia dintre cele 298 de persoane aflate la bordul cursei MH 17, relatează DPA. „Au fost deja alocate fonduri în acest scop”, se precizează într-un comunicat al companiei. „Această asistență financiară nu va afecta compensațiile finale și nici dreptul legal al familiilor la acestea”, se adaugă în comunicat. Malaysia Airlines mai subliniază că principala sa preocupare este de a avea grijă de apropiații celor care se aflau la bordul avionului.  „Compania va susține familiile în această perioadă grea și le va asigura cazare la hotel, masă și asistență pentru transport”, mai spune comunicatul. În același timp, Malaysia Airlines a pus la dispoziția fiecărui membru de familie personal al său de specialitate „pentru a asigura sprijin emoțional și necesități de bază”.

Rusia acuză forţele ucrainene de tragedie

O grupare antirachetă a Forțelor Armate ale Ucrainei a fost desfășurată în ziua prăbușirii avionului malaezian în apropiere de Donețk, grupare formată din trei-patru divizii de sisteme de rachete Buk-M1, a anunțat ieri, în cadrul unui briefing, șeful Departamentului operativ principal al Statului Major al Armatei Ruse, general locotenentul Andrei Kartapolov, informează ITAR-TASS și Interfax. „Aceste sisteme sunt capabile să anihileze ținte la o depărtate de până la 35 de km și la o altitudine de până la 22.000 de metri”, a declarat Kartapolov, precizând că „Rusia deține filmări din spațiu cu poziții ale sistemelor de apărare antirachetă ucrainene în zona unde s-a prăbușit Boeingul malaezian” . De asemenea, potrivit generalului rus, care citează datele de control ale Ministerului Apărării al Rusiei, avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines a deviat, după ce a survolat Donețkul, cu 14 km de la traseul obișnuit, cauza devierii putând fi stabilită doar după descifrarea cutiilor negre ale avionului. Din informațiile Ministerului Apărării al Rusiei rezultă că din momentul în care avionul Boeing 777 a început să piardă altitudine și până în momentul dispariției acestuia de pe ecrane au trecut trei minute.

UE, gata să impună noi sancţiuni Rusiei

Uniunea Europeană este pregătită să adopte astăzi, la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe ce se desfăşoară la Bruxelles, noi sancţiuni împotriva Rusiei, care ar putea viza în special tehnologiile ce pot fi folosite în scopuri militare, dacă preşedintele Vladimir Putin nu obţine de la separatiştii proruşi din Ucraina un acces „liber şi total” la locul catastrofei aviatice, a declarat ieri premierul britanic, David Cameron.