Câștigătorii concursul de poezie „Adrian Păunescu”, aleși dintre 300 de participanți

6
1195

Concursul de poezie, care a fost inclus în programul Festivalului Internațional „Adrian Păunescu”, a adunat peste 300 de participanți din țară și din străinătate care și-au trimis poeziile organizatorilor. Juriul – unul de prestigiu, prezidat de academicianul Eugen Simion – a deliberat intens și a decis să împartă premiile între mai mulți concurenți. Distinsul profesor Eugen Simion a remarcat faptul că există o tendință de redescoperire a poeziei clasice, începând cu versificația și terminând cu tematica socială. Iar Adrian Păunescu începe să fie un model pentru mulți dintre cei care scriu acum poezie.

Sala de spectacole a Filarmonicii „Oltenia”, care a găzduit și concursul de poezie din a doua zi de festival, a fost ocupată la jumătate de oameni de cultură, literați, profesori, artiști folk și simpli cititori ai poeziei lui Adrian Păunescu. Manifestarea a debutat cu vocea poetului interpretând poezia „Manifest pentru sănătatea pământului”. Andrei Păunescu a mulțumit singurului sponsor al festivalului, Mihai Anghel, care a făcut ca toți participanții remarcați de juriu să primească premii consistente în bani, oferindu-i acestuia o plachetă în semn de mulțumire pentru susținerea financiară. Apoi au fost anunțate premiile.

Membrii juriului – unul prestigios, prezidat de academicianul Eugen Simion – au avut de ales dintre 300 de concurenți care au trimis fiecare câte două poezii în plic, fără a-și menționa datele personale. «Este un concurs extrem de corect. Jurizarea s-a făcut „în orb”, nimeni nu a știut nimic despre autori și nici ei nu au știut nimic, dacă vor câștiga sau nu până acum. Din această cauză foarte puțini sunt acum în sală», a menționat Adrian Păunescu, fiul poetului, care și-a asumat și rolul de moderator, pe lângă cel de solist folk.

Marele Premiu a ajuns la doi concurenți

Alternând versurile cu poezia, concursul și-a aflat, așadar, câștigătorii care au fost anunțați de câte un membru al juriului. S-au acordat opt mențiuni și câte două premii pentru locurile III, II și I. Marele Premiu a fost împărțit tot de doi concurenți – Rodion Drăgoi și Sorin Dimitrie Pană. Nici unul dintre câștigători nu s-a aflat însă în sală pentru a-și ridica personal distincțiile. De altfel, doar câțiva premianți au putut să ajungă la această festivitate.

Tânăra poetă Clara Mărgineanu a fost una dintre puținii care a ajuns la Craiova și a mulțumit personal juriului pentru acordarea premiului al III-lea. „Din cititor am devenit poet sub influența domnului Adrian Păunescu”, a mărturisit aceasta. Un alt participant, Constantin Buturnoi, care a primit mențiune, a spus că s-a înscris la concurs pentru „a cinsti memoria poetului”, Printre premianți s-a aflat și actorul Radu Pietraru, care a fost apreciat de juriu, oferindu-i-se premiul al II-lea. Ajuns pe scenă, cu umorul inconfundabil, acesta a povestit că, la origine, el este poet, dar că, printr-o replică memorabilă, Adrian Păunescu i-a schimbat destinul. Pentru că publicul a fost foarte curios, Marius Grama, câștigătorul premiului I, a citit una dintre cele două poezii cu care a participat în concurs, intitulată „Dresorul de duminici”.

Poezia clasică revine „surprinzător”

Academicianul Eugen Simion s-a aflat, sâmbătă, pe scena festivalului în calitate de președinte al juriului. Distinsului profesor i-a revenit misiunea să înmâneze Marele Premiu, dar nu înainte de a trage concluziile la care a ajuns după lecturarea poeziilor aflate în concurs. Academicianul Eugen Simion a subliniat numărul mare al participanților și faptul că mulți dintre aceștia se întorc la poezia clasică, atât ca versificație, cât și ca tematică socială. „O primă descoperire pe care am făcut-o este că poezia se întoarce la ceea ce numim seducțiile tradiționale – rimă, muzicalitate, retorică clasică versificată. În al doilea rând, tema patriotică revine într-un mod surprinzător. Poeții tineri de astăzi fac o poezie minimalistă care renunță la ceea ce ne spune nouă estetica că e tradiție. Acum este o revenire spectaculoasă la tradiție și mi se pare că Octavian Goga și Adrian Păunescu sunt modelele. Pentru noi, cei care încercăm să descifrăm literatura, este un semn pozitiv acesta, pentru că nu totul merită să se piardă”. Academicianul Eugen Simion le-a sugerat apoi organizatorilor că ar fi potrivit ca toate poeziile câștigătoare la această ediție să fie incluse într-un volum.

Muzica folk, pe scenă și… în cărți

Andrei și Ana-Maria Păunescu au lansat o carte de poezii-cântece. Pentru că au ajuns la concluzia că sunt multe poezii ale poetului Adrian Păunescu care au fost puse pe note, „Ordinea de zi” a fost editată într-un prim volum, mai urmând și altele. De altfel, chiar concursul de poezie a împletit frumos poezia cu muzica. Emil Boroghină și Marius Tucă au recitat din poeziile lui Adrian Păunescu. Pe scenă au fost invitați să dea viață chitarelor unii dintre cei mai îndrăgiți soliști folk ai momentului. Emeric Imre, cu al său „Nebun de alb”, și Vasile Mardare cu „Păpușarii”, care au făcut să vibreze sala.

A fost doar o introducere pentru recitalul folk din Piața „Mihai Viteazul”, care a avut loc sâmbătă seara. Câțiva dintre cei mai iubiți folkiști au urcat pe scenă: Victor Socaciu, Vasile Șeicaru, Ducu Bertzi, Adrian Ivanițchi, George Nicolescu, Emeric Imre, Octavian Bud, Magda Puskas, Cristian Buică, Maria Gheorghiu, Vasile Mardare, Valentin Moldovan, Raul Cârstea și Adi Manolovici, Frații Chiriac, Mădălina Amon, Walter Ghicolescu, Alina Amon, Generația Folk, Andrei Păunescu.

6 COMENTARII

  1. Este un lucru “comunistic” de firesc sa soliciti participare la concurs pana pe 20 iulie (ziua “Boss”-ului) si sa acorzi premiile d-inainte!…
    Hai, noroc, si harca mare!

  2. Va rog sa transmite-ti onoratului juriu ca dl Sorin Pana, este un umil slujbas al CFR calatori.Cred ca nu a putut sa asiste la manifestatie. Eu sunt acum un umil pensionar al slujbei de CFR ist.Un demn urmas al CENACLULUI FLACARA.SA AUZIM NUMAI DE BINE!

  3. Nu inteleg care este problema postarii din 21 iulie, dl Sorin Pana e inca in serviciu si are ceva talent!
    O zi buna

Comments are closed.