Un stomatolog francofil din Craiova, laureat al Concursului internațional „Plume d’Or” de la Paris

0
610

Reîntoarcerea la muzicalitatea limbii franceze, după 20 de ani de când n-o mai vorbise, a însemnat pentru o tânără din Craiova nu numai bucuria reușitei de a se exprima fluent și chiar a conversa la Paris, ci și de a fi laureată a unei competiții internaționale de tradiție, la care au participat aproximativ 200 de persoane din toată lumea.

Medic stomatolog de profesie, Irina Cătălina Țolea a reprezentat Alliance Francaise Craiova la Concursul „Plume d‘Or”, organizat în capitala Franței, sub patronajul Ministerului Culturii și Comunicării, de Asociația „Défense de la langue francaise”, obținând locul al 8-lea. Deși premiul nu a constat decât într-o diplomă, însoțită de felicitările organizatorilor, Irina Țolea este foarte mândră de rezultatul său și, mai presus de toate, bucuroasă că, după câteva luni de studiu intens, franceza nu-i mai este deloc o… limbă străină! O confirmă și rezultatul examenului DALF, susținut recent, care o situează la nivelul de cunoștințe B2.

Toți craiovenii, indiferent că sunt elevi sau adulți, care vor să-și perfecționeze gramatica și să-și îmbogățească vocabularul sunt așteptați la cursurile Alliance Francaise Craiova, spune prof. Elena Trăilă. Sediul instituției se află în centrul orașului, pe strada „Romain Rolland” nr. 7, unde cursanții au la dispoziție și o bibliotecă de aproximativ 3.000 de cărți în franceză, între care și dicționarele „Le Grand Robert” în nouă volume. Sunteți bineveniți chiar de astăzi, când francofoni și francofili din toată lumea sărbătoresc Ziua Națională a Franței!

Franceză doar din amintirea cursurilor liceale, de la „Frații Buzești”…

Irina Cătălina Țolea este unul dintre tinerii, dar cunoscuții medici stomatologi ai urbei, profesând încă din anul 2000, după ce a absolvit cursurile Facultății de Medicină Dentară a Universității din Craiova. Are 38 de ani și provine dintr-o familie de medici, fiind nepoata cunoscutului dermatolog craiovean Ion Țolea. La începutul lunii martie a acestui an, s-a adresat Alliance Francaise Craiova pentru a frecventa cursurile de franceză, limbă pe care n-a mai vorbit-o de la absolvirea Colegiului Național „Frații Buzești”, unde a urmat cursurile Secției de Fizică-Chimie. Adică din anul 1994…

„Am venit la Alliance Francaise Craiova să-mi verific nivelul de franceză, pentru că nu mai vorbisem această limbă de 20 de ani, de când am terminat liceul. Am urmat secția real, deci nici atunci n-am făcut prea multe ore de franceză. Așa că voiam să știu cam pe unde mai sunt… Și am vrut să-mi testez acest nivel într-un cadrul organizat, nu să merg la un profesor particular”, povestește Irina. Un stomatolog francofil, așadar, care – după cum mărturisește – se gândește că limba lui Voltaire îi va folosi atât în carieră, cât și în călătorii.

Singura cursantă din Craiova care a trecut competiția-test

Nu trecuseră nici trei săptămâni de studiu, când prof. Elena Trăilă, președinta Alliance Francaise Craiova, i-a propus să participe la Concursul internațional de francofonie „Plume d‘Or”. Competiția este organizată în Luna Francofoniei, de Asociația „Défense de la langue francaise”, cu sediul pe „Avenue de Versailles”, în Paris, și se adresează doar cursanților din Alianțele Franceze, fără limită de vârstă. „A fost o modalitate de a o testa pe Irina. Concursul nu are un grad de dificultate foarte mare. Cineva, după șase ani de studiu intens, ar trebui să poată obține un rezultat bun”, spune prof. Trăilă. Concursul a avut loc pe data de 19 martie a.c., aproximativ zece persoane, de diferite vârste, reprezentând Alliance Francaise Craiova.

Proba a fost scrisă și a constat în rezolvarea a opt exerciții de gramatică și realizarea unei compuneri pe o temă dată. „Noi corectăm aici exercițiile, însă apoi trimitem lucrarea la Paris, pentru că ultima cerință este o redactare, pe care o apreciază organizatorii. Acum s-a cerut ca, în 20 de rânduri, să spui ce te leagă de țara ta – peisaje, amintiri din copilărie, cultură, familie etc. Deci, noi acordăm maximum 70 de puncte, însă pe celelalte 30 le dau ei”, a explicat prof. Elena Trăilă, adăugând că toate Alianțele Franceze participante au obligația de a trimite la Paris primele cele mai bune trei lucrări.

Fără vreun cadou de la organizatorii parizieni, dar cu mândria reușitei

Pentru că ceilalți concurenți craioveni nu s-au ridicat la un nivel foarte bun, doar lucrarea Irinei Țolea – care a obținut 69,5 punte la gramatică – a fost trimisă la Paris. Unde comitetul concursului i-a apreciat redactarea ca fiind foarte bună, motiv pentru care cursanta s-a situat pe locul al 8-lea, dintre aproximativ 200 de concurenți reprezentând Alianțe Franceze din întreaga lume. «Concursul „Plume d‘Or” este organizat încă din anul 2000, iar noi am avut mereu concurenți. În unii ani au fost mai mulți, în alții mai puțini, pentru că Alliance Francaise Craiova nu a avut cursanți. Fiind o competiție anuală, de această dată i-am invitat să participe și pe cursanții noștri din vara trecută. Nu e un secret că avem din ce în ce mai puțini elevi…», a precizat Elena Trăilă.

Anul trecut, Craiova s-a situat la această competiție pe locul al 12-lea, prin cursanta Rebeca Șerban, pe-atunci studentă la Medicină. Cel mai bun rezultat l-a înregistrat cu câțiva ani în urmă, când a obținut locul al 4-lea. Câștigătoarea era însă studentă la Secția de Traducători a Facultății de Litere. „Contează și acest aspect, cum contează și nivelul celorlalți concurenți. Însă Irina Țolea este stomatolog, a studiat franceza doar la liceu…”, explică Elena Trăilă, mândră de rezultatul bun al cursantei sale. Dacă în anii trecuți organizatorii parizieni ofereau laureaților cadouri, în special dicționare, anul acesta premiul nu a constat decât într-o diplomă, însoțită de o scrisoare de felicitare. În schimb, numele Irinei Țolea va apărea în revista trimestrială editată de „Défense de la langue francaise” și coordonată de directorul Guillemette Mouren-Verret. De asemenea, câștigătoarea va primi un cadou din partea Alliance Francaise Craiova.

Elena Trăilă

50 de lecții de franceză, seara, după intervențiile stomatologice…

Irina Țolea a primit vestea că a obținut locului al 8-lea la Concursul internațional „Plume d‘Or” vineri, când, după ultimul curs susținut la Alliance Francaise Craiova – din modulul de 50 de ore pentru care a optat –, președinta Elena Trăilă i-a înmânat diploma. Gestul a luat-o pur și simplu prin surprindere! „Nu mă așteptam la așa ceva!”, a exclamat bucuroasă și, deopotrivă, emoționată. „Concursul a fost o surpriză și pentru mine. De-abia venisem la curs, așa că pentru nivelul meu de-atunci mi s-a părut dificil”, a mai spus Irina.

Eforturile medicului stomatolog de a-și consolida noțiunile de franceză n-au fost tocmai mici, iar rezultatele obținute dovedesc că niciodată nu e prea târziu și nici prea greu să studiezi o limbă străină. Cursurile au avut loc de două ori pe săptămână, seara, de la ora 19.00, când Irina Țolea încheia programul la cabinetul de stomatologie. „Au fost foarte interesante, țintite pe ce mă interesa pe mine – îndeosebi îmbunătățirea nivelului conversațional, recuperarea lexicului și o pronunție cât mai corectă. Altfel, eu știu că mai am foarte multe de recuperat…”, recunoaște tânăra.

Și-a testat cunoștințele chiar la Paris, unde a plecat singură în vacanță!

Pe lângă examenul DALF – nivelul B2, pe care l-a susținut pe data de 3 iulie a.c. și pe care l-a trecut cu 480 de puncte, Irina Țolea a avut posibilitatea să-și testeze cunoștințele acumulate de limba franceză încă din luna mai. A făcut-o chiar în Franța, unde a fost în vizită la niște prieteni, pentru o săptămână.

«N-am stat în Paris, iar aventura a fost că am plecat singură, călătorind cu trenul, spre capitală, unde am rămas trei zile. Am încercat să văd dacă mă descurc. Și m-am descurcat foarte bine! Cu foarte mici probleme, pentru că au expresiile lor… Mi-a dat mult curaj faptul că am studiat aici. E adevărat, puteam folosi și engleza, însă francezii vorbesc o engleză… într-un fel; eu, care am învățat-o singură, o vorbesc… în alt fel! Și s-ar fi putut să nu mă fi înțeles foarte bine”, a povestit, râzând. Pe lângă lungile plimbări prin oraș – care a copleșit-o în special cu arhitectura și muzeele lui –, Irina a făcut și un tur ghidat, în limba franceză, la Palais Garnier.

Într-atât i-a plăcut Franța încât nici nu încape discuție ca vreodată să nu mai revină în această țară! În schimb, nu se gândește deocamdată să treacă la un nivel superior testului B2 – DALF: „Nivelul C este unul superior, pentru studii aprofundate în Franța, ceea ce nu e cazul pentru mine”.

Nu e niciodată prea târziu și nici prea dificil să înveți o limbă străină!

Determinarea Irinei Țolea de a învăța franceza și de a o vorbi fără inhibiții chiar la Paris speră Elena Trăilă să fie cel mai bun exemplu pentru craiovenii de orice vârstă care vor să studieze această limbă. „Aș dori să vină mai mulți cursanți la Alliance Francaise Craiova. De la începutul anului și până acum au venit doar doi…. În anii trecuți aveam și zece, după ce anterior avuseserăm și 100 sau 200. De vreo trei ani, sunt încasări foarte mici și e foarte greu să ne menținem, în condițiile în care s-au deschis multe școli particulare de limbi străine, examenele pentru DALF – B1 ori B2 se dau și la licee…”, declară președinta Elena Trăilă, care vreme de 25 de ani a fost profesor de Limba franceză la Colegiul Național „Elena Cuza” din Craiova.

Ofertă tentantă de cursuri la Alliance Francaise Craiova, pentru orice nivel

Cei care vor să studieze franceza trebuie să știe că Alliance Francaise Craiova oferă cursuri pentru orice nivel – de la începători până la cursuri specializate. Modulele sunt de minimum 30 de ore, pentru elevi prețul fiind de 10 lei/oră, iar pentru adulți – 15 lei/oră. În plus, solicitanții trebuie să achite o taxă de înscriere la Alliance Francaise Craiova: 30 lei/an pentru elevi și 50 lei/an pentru adulți. Cursurile se desfășoară la ore stabilite în funcție de solicitările participanților și nu în grupe mai mari de 6 persoane. În plus, cursanții au la dispoziție, pentru împrumut la domiciliu, o bibliotecă dotată cu aproximativ 3.000 de cărți în limba franceză. Între acestea, o mulțime de dicționare – între care nouă volume din „Le Grand Robert” –, pe acestea putând să le consulte însă doar la sediul instituției.

Doritorii pot solicita informații suplimentare la sediul din Craiova, strada „Romain Rolland” nr. 7, la numerele de telefon 0251/41.23.45 (după ora 19.00) sau 0744.520.215, de luni până vineri, inclusiv. În prezent, în țară mai funcționează patru Alianțe Franceze: la Pitești, Ploiești (înființate în anul 1990, odată cu cea de la Craiova), Constanța și Brașov.

«Chère Collègue,

Les résultats du concours viennent d’être publiés sur notre site, avec quelques jours d’avance donc sur la date annoncée du 1er juillet.

Vous pouvez constater que votre Alliance Francaise s’est distinguée et c’est un grand plaisir pour nous de vous adresser ci-joint ce diplôme qui récompense l’un de vos étudiants. (…) Nous  espérons que ce diplôme pourra être remis à l’occasion d’une petite cérémonie mettant à l’honneur le lauréat, mais également le professeur qui l’a aussi bien préparé. Excellentes vacances!

En souhaitant vous retrouver à l’édition 2015 de la „Plume d’Or”,

Très cordialement, Michel Jacques»