Ordonanţa privind recalcularea pensiilor militare, contestată în Senat

3
2164

Recalcularea pensiilor militare rămâne în continuare suspendată. Comisia juridică a Senatului a propus, marţi, respingerea proiectului de lege pentru aprobarea OUG nr. 1/2011 din 28 ianuarie 2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Prin această ordonanţă, mult contestata HG nr. 735/2010 referitoare la metodologia de recalculare a pensiilor militare de stat, a pensiilor de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor – declarată neconstituţională şi a cărei aplicare a fost suspendată, ulterior, printr-o decizie a instanţei supreme, se abrogă.

Guvernul a aprobat, la finalul lunii ianuarie, OUG nr. 1/2011 care reglementează metodologia de recalculare a pensiilor militare, stabilind că procesul de recalculare a pensiilor calculate pe baza salariului mediu brut pe economie, nu pe baza veniturilor individuale, va fi prelungit până la sfârşitul acestui an şi că instituţiile din sistemul de apărare vor fi cele obligate ca, până cel târziu la 31 octombrie 2011, să identifice şi transmită către casele de pensii adeverinţele privind veniturile obţinute de militari. În urmă cu aproximativ două săptămâni, peste 600 de pensionari militari au depus la Curtea de Apel Bucureşti o acţiune de suspendare a OUG 1/2011 privind pensiile din sistemul de apărare, termenul fixat de instanţă fiind 23 martie. O parte din procesele intentate de militarii din Dolj pentru a contesta modul de recalculare au avut marţi primul termen în instanţă.

„Au început procesele care au ca obiect de litigiu cuantumul pensiei diminuate, încălcarea principiului neretroactivităţii legii şi întoarcerea la vechile prevederi legislative. În prima zi, din cinci dosare unul a fost trimis la Bucureşti cu justificarea că nu e de competenţa instanţelor doljene, deşi legea prevede că în cazul conflictelor de muncă, speţele se judecă la instanţele competente din teritoriu. Potrivit procedurilor juridice, dosarul va ajunge în cele din urmă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care, în mod normal, îl va trimite din nou la Dolj. Este o încercare de tergiversare care nu ştiu cui serveşte”, a declarat col. (r.) Ioan Mişu-Naon, preşedintele SCMD Dolj.

În aceeaşi zi, în care Comisia juridică a Senatului a îngropat şi mai mult Ordonanţa referitoare la pensiile acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, respingând proiectul de lege privind aprobarea acesteia, în jur de 2.000 de pensionari militari, din mai multe judeţe din ţară, au participat la protestul organizat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate în Capitală. Şi de la Dolj s-au deplasat la Bucureşti, potrivit conducerii filialei judeţene a SCMD, 90 de cadre militare rezerviste, pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de Ordonanţă.

„Suntem de acord cu procesul de revizuire, cu aplicarea principiului contributivităţii, dar cerem să fie prevăzute compensaţii pentru regimul special cu interdicţii şi restricţii al militarilor pentru ca, astfel, să fie respect şi principiul echităţii”, a explicat col. (r.) Ioan Mişu-Naon.

3 COMENTARII

  1. Nu-mi iubesc ţara . Trebuie să fie aşa, din moment ce nu-mi vine

    decat să vorbesc urît despre ea. Să-i spun vorbe grele
    în fiecare oră, în fiecare dimineaţă, cînd întarzii
    cat pot de mult întalnirea cu oamenii, locurile,
    serviciile, televiziunea, painea, mirosurile, maşinile,
    culorile, limba ei.

    Am obosit de ţara asta. Am obosit de ţara în care cei
    care conduc mă cred prost şi-mi spun “omul simplu, de pe stradă”, omul căruia se simt datori să-i explice cum
    stau treburile, într-un limbaj gangav, analfabet, ca acela folosit de adulţii inculţi, pentru a răspunde
    gangurelilor unui bebeluş.

  2. Militarii vor sa se respecte legile interne si UE, hotararile judecatoresti definitive si irevocabile si principiile de drept vechi de mii de ani !!
    Iata cateva principii incalcate de “juristul” Boc:
    1.dreptului de proprietate ;
    2.principiului neretroactivităţii legi;
    3.principiului drepturilor câştigate;
    4.egalităţii în drepturi şi nediscriminării
    Si cateva prevederi ale legilor interne si ale UE care au prioritate fata de legislatia interna: De ce am zis ca cei de la guvernare sunt CURVE:
    1. pentru ca au schimbat o lege prin care imi stabilesc ei, retroactiv, un drept pe care l-am castigat cu ani in urma;
    2. pentru ca vor sa ma oblige pe mine sa LE CER LOR RECALCULAREA potrivit altor criterii decat cele pentru care am un contract (decizia de pensie de acum cativa ani);
    3. pentru ca ei stiu ca asa ceva e nelegal si au nevoie de acceptul meu;
    4. pentru ca ei stiu ca fara semnatura mea pe cererea de recalculare nu au temei legal pentru cuantumul noii pensii.

    Iata de ce consider ca refuzul meu de a semna acea cerere este forma mea de manifestare a protestului in fata absurditatii incadrarii mele in randul pensionarilor civili si implicit, in fata pierderii statutului de militar!

  3. Domnul Traian Basescu a incercat sa transmita un mesaj catre „talpa Armatei.” Nu a reusit decat un mesaj „de la talpa”! Niciodata in istoria moderna , cu exceptia inceputurilor bolsevismului in Rusia,un sef de stat si comandant al fortelor armate nu a procedat astfel! Obstinatia atacurilor pe care presedintele, primul ministru, si o serie de oameni politici din P.D.L le sustin impotriva militarilor din rezerva fortelor armate ale Romaniei , al caror corolar a fost discursul dlui.Traian Basescu din data de 23.01.2011, ne indreptatesc sa suspectam ca acestea nu sunt rodul limitelor intelectuale ale guvernantilor. Dimpotriva, ele urmaresc scopuri precise,straine de interesele Romaniei, atat de des clamate de acestia!
    Domnul presedinte a acuzat pensionarii militari ca „au luat un miliard” la trecerea in rezerva , pe care chiar ei si-au cerut-o, din lacomie! Grosolana manipulare incercata astfel are scopuri precise! In primul rand, sa prezinte pensionarii militari ca pe niste indivizi lipsiti de scrupule care „au luat” cumva cu forta cate un miliard din bugetul tarii. Nimic mai fals!Militarii in rezerva nu „au luat” nimic din buget! Printre altele, si pentru simplul motiv ca nu puteau sa o faca! Prin lege, statul roman le-a acordat ajutoare si salarii compensatorii pentru ca , in indeplinirea conditiilor de integrare in NATO, acelasi stat a hotarat sa nu le permita sa-si realizeze „cariera militara completa,”atat de des si patetic invocata de exponentii regimului Basescu. Iar sursa de provenienta a fondurilor din care s-au platit aceste salarii compensatorii, conform binecunoscutei Ordonante nr.7 /1998, a fost externa. Este bine stiut ca militarii nu au fost singura categorie socioprofesionala care au beneneficiat de aceste masuri de protectie sociala. Si inca ceva, stimati concetateni! In timp, nu toti militarii au beneficiat de astfel de masuri.Ce miliard au luat cei care au degerat in zapezile Rusiei sau in muntii Tatra?, Dar cei care au iesit la pensie inainte de 1998? Si totusi, si lor , cati mai sunt in viata, li se aplica masurile aberante stabilite de dl. Traian Basescu, legiferate „la comanda” de parlamentarii arcului puterii si aplicate de Guvernul „Boc.”

Comments are closed.