Continuă activitatea de garantare a creditelor pentru capitalul de lucru din agricultură

0
334


Zilele trecute s-au semnat Actele adiţionale la Convenţiile tripartite încheiate între APIA, FNGCIMM şi, respectiv, Banca Transilvania, CEC Bank şi OTP Bank pentru finanţarea capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente de către beneficiarii măsurii 215. Prin semnarea acestor documente, se continuă accesul la finanţare pentru beneficiarii plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, plăţi privind bunăstarea animalelor – pentru porcine – anul II de angajament (sesiunea I depunere), precum şi pentru păsări, anul II de angajament. „De asemenea, tot în favoarea beneficiarilor măsurii 215, s-a semnat Convenţia tripartită APIA – UNICREDIT ŢIRIAC BANK – FNGCIMM pentru plăţi privind bunăstarea animalelor – porcine – anul II de angajament (sesiunea II depunere). Totodată s-a semnat şi actul adiţional la Convenţia încheiată între aceleaşi părţi referitoare la plăţile pentru păsări – anul II de angajament”, se precizează într-un comunicat de presă al APIA Dolj.

Se plăteşte anual un singur comision de garantare

Reamintim că FNGCIMM acordă, la solicitarea finanţatorului, garanţii până la 80% din creditul accesat. Beneficiarii, IMM-uri definite conform legii, trebuie să se încadreze în criteriile de eligibilitate ale finanţatorului, să deţină adeverinţele emise de APIA, să nu se afle în dificultate financiară în sensul prevederilor Comunicării Comisiei Europene privind orientările comunitare privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea întreprinderilor în dificultate şi să nu beneficieze de garanţii de la alte Fonduri de garantare pentru finanţarea accesată. „Pentru garanţia acordată se plăteşte anual un singur comision de garantare, calculat pe baza ratingului atribuit de instituţia finanţatoare în funcţie de suma efectiv garantată, în conformitate cu pct. 3.3. din Comunicarea Comisiei Europene şi Ordinul Ministrului nr. 40/2009 – MADR”, se mai spune în comunicat.

Garanţia FNGCIMM  SA – IFN este de maximum 80% din valoarea împrumutului, fără a depăşi suma de 2,5 milioane euro/beneficiar şi se emite la solicitarea instituţiilor finanţatoare partenere, pentru finanţări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanţator.

FNGCIMM  SA – IFN colaborează cu  30 instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru în care sunt prevăzute obligaţiile părţilor semnatare, valoarea şi modul de plată al comisionului de garantare, calculul şi modalitatea de plată a garanţiei acordate.