Goana după tomograf

0
276

Cel mai mare spital din Oltenia a rămas repetent la capitolul aparatură medicală de investigaţie. De câteva luni bune nu mai funcţionează nici tomograful, nici rezonanţa magnetică, iar aparatele de radiologie se confruntă în mod frecvent cu probleme tehnice. În aceste condiţii, bolnavii care trec pragul unităţii sanitare sunt plimbaţi dintr-o parte în alta, pentru a beneficia de analizele de care au nevoie.

Mai în glumă, mai în serios, se poate spune că tomograful mereu defect al spitalului îşi dovedeşte utilitatea mai degrabă în postura de piesă de mobilier decât în cea de aparat cu funcţie medicală. Mai ales că, în ultima perioadă, a devenit o chestiune de noroc pentru pacienţi să beneficieze la Spitalul Judeţean de un serviciu medical, altfel obligatoriu în oricare altă unitate sanitară de urgenţă. Faptul că de multe ori viaţa unui pacient depinde de buna funcţionare a unui aparat precum computerul tomograf ar trebui să impună poate o rezolvare de urgenţă a problemelor tehnice. Nu este însă şi cazul Spitalului Judeţean din Craiova, acolo unde se aşteaptă, încă, o soluţie din partea echipelor de service cu care unitatea sanitară are contract. Abia apoi se va interveni pentru a repara defecţiunea. În tot acest timp, bolnavii care au nevoie de un examen tomograf sunt transportaţi cu salvarea spitalului la una dintre clinicile medicale private din oraş care deţine un astfel de aparat.

Probleme există şi la aparatele de radiologie, unde, ieri, o singură maşină de developare deservea nu mai puţin de patru cabinete, printre care şi cel care asigură urgenţele. Asta în condiţiile în care, de mai bine de doi ani, unul dintre aparatele de radiologie ale spitalului zace nefolosit într-unul din cabinetele secţiei. De altfel, în urmă cu o lună, clinica a fost la un pas de tragedie după ce o componentă a unuia dintre aparate a luat foc, medicii fiind nevoiţi să intervină cu extinctoarele pentru a stinge incendiul.

Aparatură medicală defectă de mai multe luni

În lipsa unor soluţii urgente de rezolvare a problemelor tehnice pe care le întâmpină, reprezentanţii Spitalului Judeţean din Craiova dau vina pe vechimea şi gradul de uzură a aparatelor, depăşite din punct de vedere tehnologic, unele dintre ele cu o durată de funcţionare de 40 de ani. În ceea ce priveşte computerul tomograf, potrivit managerului unităţii sanitare, conf. univ. dr. Florin Petrescu, acesta are probleme în mod frecvent din cauza faptului că a fost suprasolicitat. „S-au făcut eforturi deosebite pentru ca tomograful să fie menţinut în stare de funcţiune. Fiind un aparat vechi, cu o utilizare destul de mare de la început, cu foarte multe expuneri, au apărut şi problemele tehnice. Din păcate, mereu au intervenit defecţiuni. Iar soluţiile oferite nu au fost pe măsură aşteptărilor noastre, pentru că de fiecare dată au apărut alte probleme, a trebuit să intervenim şi să facem  din nou reparaţii. Acum suntem în situaţia în care îi aşteptăm pe cei care au schimbat piesele să stabilească defecţiunea şi să pună în funcţiune tomograful”, a declarat conf. univ. dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Promisiune de tomograf nou, la toamnă

Între atâtea veşti proaste, conducerea unităţii sanitare a anunţat că speră să achiziţioneze un tomograf nou în toamna acestui an. Deja procedurile de licitaţie au fost lansate, iar aparatul, unul mult mai performant decât cel pe care îl deţine în momentul de faţă unitatea sanitară, ar urma să fie adus în câteva luni la spital. Pentru că procedurile de licitaţie durează destul de mult, reprezentanţii unităţii medicale estimează că noul tomograf va fi pus în funcţiune abia în luna octombrie a.c. „Ministerul Sănătăţii a confirmat finanţarea pentru cumpărarea unui tomograf nou, care este în procedură de licitaţie. Este deja lansată licitaţia şi am identificat şi spaţiul în care îl vom amplasa. Am solicitat un tomograf mult mai performant decât ce are în prezent spitalul, acesta fiind de generaţie veche şi fără posibilităţi tehnice prea mari. După montarea noului tomograf nu vom mai avea probleme”, a mai spus managerul Spitalului Judeţean din Craiova.