5 zile, 5 concerte, 5 cartiere craiovene! Este provocarea Filarmonicii „Oltenia” pentru melomani, dar mai cu seamă pentru cei cărora sala de spectacol nu pare, din varii motive, atât de accesibilă. Reunite sub genericul „Turneul (f)estival în oraş”, evenimentele muzicale estivale se desfășoară în cartierele Rovine, Brazda lui Novac, Valea Roșie, 1 Mai și Craiovița Nouă și propun spre audiție lucrări de Paganini ori dedicate compozitorului italian.
Vin în fața publicului muzicienii Orchestrei de Cameră a Filarmonicii „Oltenia” și, alături de ei, violonistul Răzvan Stoica – „Noul talent al anului 2013”, titlu obținut la prestigiosul Concurs de vioară „New Talent” de la Bratislava. De altfel, Răzvan Stoica este primul muzician român care reuşeşte această performanţă în istoria de 44 de ani a concursului iniţiat de Sir Yehudi Menuhin, derulat sub egida Uniunii Europene de Radio și adresat tinerilor instrumentişti cu vârsta între 18 şi 28 ani. „Este pentru prima dată când cânt într-un astfel de turneu. Este o idee originală și foarte bună, pentru că felul acesta putem aduce muzica clasică aproape de orice om”, a declarat violonistul, ieri, în cadrul unei conferințe de presă.
Răzvan Stoica va cânta pe o vioară „Stradivarius”, datată 1729, „un instrument pe care legenda spune că și Paganini ar fi cântat”, a mărturisit acesta. „Eu vreau să cred asta, pentru că îi conferă repertoriului o originalitate aparte”, a adăugat muzicianul, care, aseară, a susținut împreună cu cei 13 membri ai Orchestrei de Cameră a Filarmonicii „Oltenia” primul concert, în cartierul Rovine.
Născut în anul 1986, cu studii de vioară la Liceul de Muzică „George Enescu” din Bucureşti, apoi la Conservatorul Regal de Muzică din Amsterdam (clasa prof. Ilya Grubert), și cu aproape 30 de premii naţionale şi internaţionale în palmaresul competiţional, Răzvan Stoica se numără printre muzicienii cunoscuți mai degrabă peste hotare decât în spațiul românesc. La Craiova se află pentru prima dată și tot pentru întâia oară colaborează cu Filarmonica „Oltenia”.
«Este o reală plăcere să lucrez cu orchestra de cameră, cu acest ansamblu restrâns de corzi. Am avut o colaborare foarte bună, lucru care mă face să fiu foarte bucuros. E foarte important să putem lucra împreună, să avem aceeași energie. Ceea ce am întâlnit aici mi-a făcut plăcere încă din prima zi», a declarat Răzvan Stoica.
„Foarte mult îmi place Craiova. E o atmosferă degajată aici”
Pentru tânărul muzician, „Turneul (f)estival în oraş” de la Craiova înseamnă o provocare, acesta mărturisind că este, de asemenea, pentru prima dată când evoluează în cadrul unui astfel de eveniment. „Este pentru prima dată când cânt într-un asemenea turneu. În concerte susținute în aer liber am multă experiență, mai ales în cadrul festivalurilor de vară. Dar în cartiere este prima experiență. Este o idee originală și foarte bună, pentru că în felul acesta putem aduce muzica clasică aproape de orice om. Și cred că asta este cel mai important. Muzica clasică nu se cântă numai în sala de concert, ci peste tot. Cred că e foarte important să o aducem la acel nivel încât lumea să vadă că nu e vorba de o morgă anume, ci de plăcere”, declară violonistul.
Despre Craiova – oraș pe care de-abia acum îl descoperă –, Răzvan Stoica are numai cuvinte frumoase: „Foarte mult îmi place Craiova. Am fost surprins să descopăr orașul, mi-a plăcut. E o atmosferă foarte degajată aici. Eu fiind obișnuit cu Bucureștiul, mă așteptam să fie foarte agitat, dar, din contră. Sunt aici oameni cu energie pozitivă, ceea ce te face să lucrezi și mai bine”.
„Am ales Paganini pentru că este unul dintre compozitorii mei favoriți”
Primul concert din seria „Magia Paganini” a avut loc aseară, în cartierul Rovine, iar următorul va fi susținut astă-seară, de la ora 21.00, în Brazda lui Novac (parcarea dintre blocurile G5 şi WIN). Turneul va continua în cartierele Valea Roşie (strada „Împăratul Traian”, lângă biserică) – mâine, 4 iulie; 1 Mai (parcare / loc de joacă Punct Trafo, în spatele Carrefour) – sâmbătă, 5 iulie; Craioviţa Nouă (strada „George Enescu”, lângă Poştă) – duminică, 6 iulie.
Programul va fi susținut integral de Răzvan Stoica cu vioara Stradivarius și va cuprinde, potrivit tânărului muzician, „piese de virtuozitate care nu au mai fost aduse în scenă până în acest moment, piese scrise inițial pentru pian și vioară, iar acum transcrise pentru vioară și orchestră de corzi”. Astfel, publicul va audia creații de Niccolo Paganini (Variaţiuni pe tema „Nel cor piu non mi sento” pentru vioară solo; Capriciul nr. 24 – Variaţiuni), Gaetano Pugnani – Fritz Kreisler (Praeludium şi Allegro), Antonio Bazzini („La Ronde des Lutins”), Gabriel Faure – Fritz Kreisler („Apres un reve”), Ciprian Porumbescu (Balada), Astor Piazzolla (Oblivion).
„Am ales Paganini pentru că este unul dintre compozitorii mei favoriți, pe care îl cânt cu foarte multă plăcere. Și pentru că încă nu am ajuns la 40 de ani – când se consideră că ar trebui să abordezi un repertoriu mai serios, cu Beethoven, Brahms –, doresc ca în perioada asta a tinereții să cânt cât mai mult Paganini și să îl pot ridica la un nivel foarte înalt”, a mai declarat Răzvan Stoica la Craiova.
Va continua colaborarea cu Filarmonica „Oltenia” în stagiunea 2014-2015
Managerul Filarmonicii „Oltenia”, Vlad Drăgulescu, este convins că seria de cinci concerte „Magia Paganini” pe care Răzvan Stoica și Orchestra de Cameră le vor susține va ajunge la inimile tuturor craiovenilor care vor veni să le asculte. «După experiența de anul trecut, din prima ediție a „Turneului în oraș”, putem spune că privim cu și mai multă emoție proiectul, pentru că știm cât de mult înseamnă pentru craiovenii care participă la acest eveniment programul Filarmonicii „Oltenia”. Tocmai de aceea, dacă anul trecut l-am avut pe Gabriel Croitoru în prim-plan cu a sa vioară pe care a cântat însuși George Enescu, în acest an aducem un alt muzician important», a precizat Drăgulescu.
Răzvan Stoica va continua colaborarea cu Filarmonica „Oltenia”, împreună cu a cărei orchestră pregătește câteva evenimente muzicale, în stagiunea următoare, alături urmând să-i fie și sora sa, pianista Andreea Stoica.
Vlad Drăgulescu, managerul Filarmonicii „Oltenia”: «Filarmonica „Oltenia”, prin programele pe care le-a oferit în ultimul an, a dovedit că poate fi o instituție foarte dinamică, a dovedit că are capacitatea de a dezvolta și aduce în fața publicului repertorii din cele mai diverse și că poate să „lupte” cu orice altă instituție de profil din România. Prin prisma programelor prezentate, aș putea spune că, în momentul de față, este cea mai îndrăzneață filarmonică din țară. Și probabil singura instituție publică de cultură care are pe durata verii peste 35 de evenimente! Sunt convins că locuitorii Craiovei ne vor primi cu brațele tot mai larg deschise!».