Casa de Cultură „Traian Demetrescu” vă invită vineri, 30 mai, ora 17.00, la o călătorie în lumea celei de-a noua arte împreună cu maestrul Puiu Manu – unul dintre cei mai longevivi, prolifici și talentați creatori de benzi desenate din România –, prin intermediul unei expoziții și a unui colocviu. Între invitați se află și istoricul craiovean Adrian Cioroianu, „fan BD cu state vechi”, după cum s-a autocaracterizat nu o dată…
Expoziția prezintă o selecție de planșe originale, publicate în reviste și în albume din 1975 până în prezent, și va putea fi vizitată până la jumătatea junii iunie, la Galeria de Artă „Vollard” a Casei de Cultură. Cu aceeași ocazie va fi organizat și un colocviu tematic, despre banda desenată ca artă, în general, și despre geneza operei artistice a maestrului Puiu Manu, în special.
Invitați sunt prof. univ. dr. Adrian Cioroianu – decanul Facultăţii de Istorie a Universității din Bucureşti și „fan BD cu state vechi”, după cum se autocaracterizează, conf. univ. dr. Ion Manolescu – scriitor, lector univ. dr. Marius Leștaru – scenarist de benzi desenate, Paul Laffont – fost atașat cultural al Ambasadei Franței la București, și Dodo Niță – cunoscut colecţionar şi critic de benzi desenate. Moderator al întâlnirii va fi Cosmin Dragoste, managerul instituției-gazdă.
Va oferi autografe pe cel mai recent album al său, „Ioniță Tunsu – Un haiduc de București”
«Evenimentul se adresează iubitorilor de benzi desenate indiferent de vârstă, care știu să se bucure de frumusețea unei cărți în imagini. Este una dintre acele ocazii rare în care cititorii benzilor desenate de Puiu Manu se pot întâlni cu autorul lor preferat, pot să stea de vorbă cu domnia sa și să-i ceară autografe pe cel mai nou album al său, „Ioniță Tunsu – Un haiduc de București”», au precizat organizatorii evenimentului.
La începutul lunii martie a.c., maestrul Puiu Manu (n. 14 septembrie 1928, București) a fost invitat și al Facultății de Istorie a Universității din București. Colocviul organizat în respectivul cadru, „Istoria în imagini”, a fost dedicat aniversării a 60 de ani de activitate neîntreruptă ai artistului care, prin benzile sale desenate istorice, de aventuri și science-fiction, a bucurat generații de cititori ai revistelor pentru copii din perioada socialistă.
„Francofonia în România de astăzi” – colocviu la Alliance Française Craiova
Sărbătoarea benzii desenate va continua și sâmbătă, 31 mai! Alliance Française – Filiala Craiova va organiza, începând cu ora 11.00, un colocviu având ca temă „Francofonia în România de astăzi”. Și-au anunțat participarea Paul Laffont, Adrian Cioroianu și Ion Manolescu, moderator fiind prof. Elena Trăilă, președintele filialei. La finalul evenimentului, arh. Cristian Ciomu va prezenta spectacolul de sunet și imagine „Balada lui Corto”.
Expoziția „Muzeul Benzii Desenate din România” mai poate fi vizitată până la sfârșitul lunii
Împătimiții benzii desenate mai pot vizita, zilele acestea, la Galeria „ARTA” din Craiova, „Muzeul Benzii Desenate din România”, al cărei vernisaj a avut loc pe data de 16 mai. Expoziţia se constituie într-o panoramă a celei de-a noua arte, acoperind 90 de ani din istoria sa (de la naşterea lui Haplea, în 1924, până la apariţia romanului grafic „Cei de dincolo: În trecătoare”, în 2014). Sunt expuse planşe şi desene originale, serigrafii, afişe şi albume ale celor mai reprezentativi 50 de autori de BD români sau de origine română.
Pentru prima oară în România sunt prezentate la un loc lucrări ale unor autori români publicaţi în străinătate: Sandu Florea şi Şerban Cristescu în SUA; Mircea Arapu, Augustin şi Dan Popescu, Cristian Păcurariu, Ileana Surducan, Marco Ilin în Franţa; Mihai Timoşencu în Ucraina; Costel Curelaru în Italia. Expoziția este organizată de Muzeul de Artă din Craiova în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala Craiova.