Concert Beethoven dedicat Zilei Regalităţii

0
412


Considerat un maestru al simfoniei, Beethoven a lăsat şi în genul concertant o serie de lucrări de referinţă, între care cele cinci concerte pentru pian. Unul dintre ele – Concertul nr. 4 în Sol major pentru pian şi orchestră, op. 58 –, precum și Simfonia a III-a în Mi bemol major, op. 55, „Eroica”, se regăsesc pe afișul evenimentului muzical prezentat, astă-seară, de Filarmonica „Oltenia”.

Integrat seriei „10 concerte Beethoven” (VIII), acesta este susținut, cu începere de la ora 19.00, de Orchestra Simfonică a instituției, condusă de dirijorul Constantin Grigore, și de solistul pianist Viniciu Moroianu. Concertul este dedicat Zilei Regalității, având în vedere faptul că la 17 aprilie 1947 Regele Mihai I a promulgat Legea nr. 131, prin care a luat fiinţă Orchestra Filarmonică „Oltenia”, o zi mai târziu având loc concertul inaugural al acesteia.

Dirijorul Constantin Grigore a urmat studii în țară, apoi în Polonia, la Academia de Muzică „Karol Lipinski”, și s-a perfecționat în mai multe stagii peste hotare. A susţinut concerte la pupitrul formaţiilor muzicale mari, atât din România, cât şi din străinătate (Orchestra de Cameră „R-20” din Wrocław, Filarmonica din Kielce – Polonia, Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova, Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” Chişinău). Constantin Grigore a desluşit tainele tehnicii dirijorale în genuri variate, de la concert instrumental până la operă, simfonic şi vocal-simfonic, repertoriul său fiind foarte divers. În prezent este dirijor permanent al Filarmonicii „Oltenia”.

Viniciu Moroianu s-a născut la Bucureşti, în 1962, și a absolvit, în 1985, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a studiat cu prof. Gabriel Amiraş. De asemenea, a studiat pe parcursul mai multor ani cu maeştrii Constantin Bugeanu, Pascal Bentoiu, Doru Popovici. Activitatea sa artistică include peste 700 de apariţii scenice, în recitaluri, concerte camerale şi ca solist cu orchestra. Are un repertoriu vast, incluzând prime audiţii şi lucrări ample mai rar abordate. Este membru fondator al Societăţii Române „Mozart” (1991), iar în prezent – profesor universitar doctor la Departamentul de Instrumente cu claviatură și Muzică de cameră al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.