Concert Mozart, sub bagheta dirijorului Eldred Marshall, din S.U.A.

0
331

Cu puţine zile înainte de închiderea oficială a stagiunii muzicale 2010-2011, Filarmonica „Oltenia” vă invită la un concert simfonic Wolfgang Amadeus Mozart. Interpretează Orchestra Simfonică a instituţiei, condusă de dirijorul Eldred Marshall, din S.U.A., pe care îl regăsiţi şi în ipostază de solist pianist, alături de tânărul violonist craiovean Ciprian Oraveţ. Concertul are loc astă-seară, cu începere de la ora obişnuită, 19.00, şi vă oferă spre audiţie Concertul nr. 5 în La major pentru vioară şi orchestră, K. 219; Concertul nr. 23 în La major pentru pian şi orchestră, K. 488; Simfonia nr. 34 în Do major, K. 338. Preţul biletului este de 15 lei (8 lei pentru elevi, studenţi, pensionari).

„Dragostea cu care întotdeauna familia şi prietenii m-au înconjurat a creat suportul pe care s-a clădit pasiunea mea pentru muzică şi respectul pentru toţi semenii mei. Fiecare achiziţie semnificativă în călătoria mea prin viaţă, prin muzică, a fost construită temeinic”. (Eldred Marshall)

Excepţionala dotare intelectuală, talentul artistic şi un neobişnuit spirit investigativ au constituit premisele care i-au permis lui ELDRED MARSHALL să realizeze progrese uluitoare în studiul pianului, ajungând foarte rapid să-şi însuşească un repertoriu dificil şi variat. A participat la numeroase competiţii de profil, unde s-a clasat de fiecare dată printre câştigătorii celor mai importante premii. La 16 ani a debutat în ipostaza de solist concertist, când a interpretat Concertul nr. 2 de J. Brahms. Astfel, înainte de a fi admis la Yale University, a avut prilejul să susţină concerte atât în S.U.A., cât şi în Europa.

Dintre succesele sale amintim recitalurile susţinute în Portland (2007) şi San Francisco (2008), când a interpretat, fără partituri, Integrala celor 32 de Sonate pentru pian de Beethoven. În 2009 şi 2010 a prezentat un nou proiect memorabil – Variaţiunile „Goldberg” de J. S. Bach, în cadrul unui amplu turneu întreprins pe Coasta de Vest a Statelor Unite. De altfel, în 2010 şi-a redescoperit o altă pasiune din copilărie, arta dirijorală, în ultima perioadă apărând frecvent în public şi în această ipostază. În prezent, urmează cursuri de master la Meadows School of the Arts – Southern Methodist University, în dubla specializare pian – orgă, şi participă la cursurile de dirijat ale prof. dr. Paul Phillips. Simultan, activează ca organist şi director muzical la „New Life” Seventh Day Adventist Church (Biserica adventistă de ziua a şaptea „Viaţa Nouă”), din Dallas.

Ciprian Oraveţ

CIPRIAN ORAVEŢ s-a născut la Craiova, în anul 1990. A absolvit Liceul de Artă „Marin Sorescu” din oraşul natal, la clasa prof. Speranţa Şopov, beneficiind, simultan, de îndrumarea maeştrilor Ştefan Gheorghiu, Florin Croitoru şi Octavian Raţiu. Actualmente, este student în anul al II-lea la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (clasa prof. dr. Luminiţa Burcă), urmând ca din anul universitar 2011-2012 să studieze la Conservatorul din Utrecht din Olanda, în cadrul Programului de burse „Erasmus”.

A participat la concursuri naţionale şi internaţionale de interpretare, fiind distins cu numeroase premii. În anul 2003, a participat la concertele susţinute de Orchestra de cameră a Liceului de Artă din Craiova, la Vasto (Italia), şi tot în acel an a primit Diploma de Onoare a municipiului Craiova. În 2010, a concertat ca solist pe scena Filarmonicii craiovene (prilej cu care a interpretat faimosul Concert pentru vioară de P. I. Ceaikovski) şi a susţinut un recital la Budapesta, în calitate de membru al Cvartetului „Cantabile” – Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (formaţie în cadrul căreia activează şi în prezent).