Bujorul românesc, sărbătorit de mii de oameni, la Pleniţa

0
432


Toată suflarea Pleniţei s-a adunat, ieri, în Poiana Bujorului la tradiţionala sărbătoare câmpenească dedicată florii care a adus renume comunei doljene. În luna mai, de 44 de ani, plenicenii şi toţi cei care vor să lase deoparte, fie doar pentru o zi, grijile şi necazurile, se adună la petrecerea dedicată Paeoniei Peregrina – bujorul românesc – care, spre bucuria oltenilor, a crescut în voie în poiana de la marginea Pleniţei. Şi în acest an, peste zece mii de oameni din Dolj, Gorj, Olt, Mehedinţi sau Teleorman au venit să ia parte la faimoasa sărbătoare şi au poposit la umbra copacilor înalţi, în vecinătatea miilor de flori sângerii, încă îmbobocite sau proaspăt deschise. Dacă anul trecut temperaturile ridicate au făcut ca bujorul să se petreacă timpuriu, de această dată, autorităţile locale au luat decizia de a o organiza mai devreme sărbătoarea, tocmai pentru ca cei care au ales să-şi petreacă sfârşitul de săptămână în pădurea Pleniţiei, să se bucure din plin de marea de flori. Tineri sau vârstnici, nimeni nu s-a dat înapoi de la friptura la grătar stropită din belşug cu vin sau bere, de la joc, sau de la un pahar ciocnit cu prietenii şi rudele. De cealaltă parte copiii au avut parte de distracţie pe cinste şi nu au putut să stea departe de toboganele gonflabile, tiribombele neobosite, jocurile cu premii, dar mai ales de tarabele cu alviţe, mere caramelizate sau vată de zahăr, la mare căutare dintotdeauna. Cântecele au pus stăpânire pe alaiul de petrecăreţi, sârbele, horele şi încurajările interpreţilor Ansamblului Folcloric “Maria Tănase” din Craiova, antrenându-i pe toţi la joc. Locul celor care au obosit de atâta dans a fost numaidecât luat de alţii şi alţii…

Sărbătoare cu tradiţie

Autorităţile locale şi-au dat silinţa ca şi în acest an sărbătoarea dedicată bujorului românesc să fie pe placul tuturor celor care au umplut până la refuz Poiana Bujorului. La eveniment şi-au făcut apariţia reprezentanţi ai administraţiei judeţene, dar şi personalităţi politice – primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, preşedintele PSD Dolj, Claudiu Manda şi directorul DGASPC Dolj, Florin Stancu. Autorităţile locale şi-au dat silinţa ca şi în acest an sărbătoarea dedicată bujorului românesc să fie pe placul tuturor celor care au umplut până la refuz Poiana Bujorului. “Sărbătoarea Bujorului este o tradiţie la noi, o serbare câmpenească ce are loc de 44 de ani, din 1970, când a avut prima manifestare de acest gen. Bujorul sălbatic – Paeonia Peregrina – este o specie unică în România, dar şi în Europa, care creşte doar în pădurea de la Pleniţa. Aici este o rezervaţie naturală, o zonă protejată ce se întinde pe aproximativ 60 de hectare. Noi ne mândrim cu această bogăţie dăruită de natură, dar şi cu această frumoasă tradiţie. Ne-am obişnuit ca de la an la an tot mai mulţi oameni să vină să petreacă în Poiana Bujorului, iar în acest an au venit peste zece mii. Ne bucurăm că Sărbătoarea Bujorului a atras şi în acest an oameni din toate judeţele Olteniei. Împreună vom petrece o zi agreabilă, mai ales că vremea frumoasă ţine cu noi. Astăzi avem alături de noi şi invitaţi de seamă din aparatul administrativ al judeţului, lucru care ne onorează”, a spus Puiu Calafeteanu, primarul localităţii Pleniţa, care nu a rezistat tentaţiei de a de prinde în horă cu localnicii.

Puiu Calafeteanu

Grătarele încinse şi bere din belşug în Poiana Bujorului

 Unii au venit pe jos, alţii cu autoturismele sau chiar cu căruţele, dar cu toţii au căutat un loc răcoros, pentru a-şi stinge setea de bere rece şi fripturi suculente. Alţii au considerat că este o modalitate numai bună de petrecere a timpului liber în familie, jucând cărţi, table sau rummy. “Sărbătoarea Bujorului este o tradiţie a locului. Faptul că în această perioadă bujorii din rezervaţia naturală de aici sunt înfloriţi, îţi creează un sentiment de plăcere, de bună dispoziţie, mai uiţi de probleme zilnice. Eu sunt din zonă şi respect această tradiţie de când eram copil, iar anul acesta parcă sunt mai înfloriţi ca niciodată. Nu suntem numai pleniceni aici, de obicei vin oameni din toate părţile ţării pentru că e o sărbătoare destul de cunoscută”, a spus Ion Rădeanu.

Elevii protejează bujorul sălbatic

Pe o arie naturală protejată de circa 60 de hectare din Pădurea Pleniţa, se găseşte Poiana Bujorului, unde această varietate de bujor sălbatic de silvo-stepă – denumit Paeonia Peregrina, varietatea Sylvatica, poate fi întâlnită din belşug. Pentru că era prevăzută venirea a mii de oameni în poiană, autorităţile locale au luat măsuri de informare a acestora că se află într-o zonă unică nu numai a Olteniei şi că trebuie să protejeze floarea-simbol a comunei Pleniţa. Pe fiecare copac au fost puse mesaje de ocrotire a mediului înconjurător, ca şi în anii precedenţi. “Copiii de la diferite şcoli din Craiova, dar şi de la noi din Pleniţa, vin aici în pădure pentru a trage semnale de alarmă despre ceea ce înseamnă protejarea naturii. Pe copaci au fost lipite numeroase afişe cu fel şi fel de îndemnuri. Sper ca acţiunea să aibă impact asupra oamenilor, care trebuie să înţeleagă că natura trebuie protejată”, a explicat primarul comunei Pleniţa, Puiu Calafeteanu.

Bujorul, floarea cu care erau vindecaţi zeii Bujorul a fost mereu legat de anumite legende. Se spunea, în trecut, că există nişte forţe puternice în bujorii care strălucesc în nopţile cu lună plină. Într-adevăr, seminţele unor varietăţi de bujori emit o lumină palidă în întuneric. În mitologia greacă, bujorul îşi trage numele de la doctorul Paeon. Acesta s-a amestecat în problemele zeilor, astfel încât a atras mânia unora dintre ei. El a putut fi salvat de la moarte numai transformându-se într-o floare, aceeaşi floare pe care o folosise pentru a-i vindeca pe zei.