Europubele pentru localităţile poluate cu nitraţi

0
324

A început livrarea de echipamente tehnice pentru colectarea şi gospodărirea gunoiului de grajd provenit din creşterea animalelor în gospodăriile populaţiei, în 11 localităţi din ţară – centre de demonstrare tehnică şi instruire, în cadrul Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nitraţi”, finanţat de Banca Mondială şi Guvernul României.  În total, în ţară, prin intermediul acestui program, va fi oferit echipament tehnic pentru 86 de localităţi vulnerabile la nitraţi. Deşi, în Dolj există 85 de comune în această categorie, doar una este prinsă în proiect.

Până în luna august a anului curent, comunele cu pricina vor fi dotate cu remorci (în şase localităţi au fost deja distribuite), tractoare, încărcătoare frontale şi europubele pentru separarea gunoiului menajer de gunoiul de grajd. Acestea din urmă – 962 la număr – au fost achiziţionate şi distribuite în opt comune, printre care şi localitatea doljeană Gherceşti. Până la sfârşitul lunii august, un număr suplimentar de 18 comune vulnerabile la poluarea cu nitraţi urmează să beneficieze de europubele.

Proiectul, demarat în 2008 cu sprijinul Băncii Mondiale, urmăreşte reducerea deversărilor de nitraţi în apă şi, în final, reducerea poluării cu nitraţi a Dunării şi Mării Negre, prin investiţii în 86 de localităţi din zone vulnerabile la acest tip de poluare. În acest sens, proiectul implică şi acordarea de sprijin pentru plantarea de puieţi şi vegetaţie forestieră pe terenurile degradate, plantarea de perdele forestiere şi fâşii riverane tampon pentru protejarea corpurilor de apă.

53.585 de euro merg la Gherceşti

România a primit un împrumut de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi un ajutor financiar nerambursabil de la Facilitatea Globală de Mediu, pentru a sprijini implementarea Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nitraţi” în localităţile selectate ca vulnerabile sau potenţial vulnerabile la poluarea cu nutrienţi (ZVN). Valoarea proiectului, care va fi implementat pe o perioadă de 5 ani, este de  60 de milioane de euro, dintre aceştia, 53.585 de euro fiind aprobaţi pentru localitatea doljeană Gherceşti.

Proiectul implică activităţi de colectare, depozitare şi gestionare a gunoiului de grajd şi a gunoiului menajer biodegradabil, dotarea comunităţilor locale cu echipamente pentru colectarea şi împrăştierea ca fertilizant organic a gunoiului de grajd, dotarea gospodăriilor cu platforme individuale de depozitare a acestuia, construcţia unor platforme comunale de depozitare şi management al gunoiului de grajd, reabilitarea pajiştilor comunale şi crearea unor bariere vegetale de protecţie în jurul platformelor comunale, lucrări de canalizare şi de epurare a apelor uzate. Aceste măsuri vor elimina riscul îmbolnăvirii cauzate de consumul de apă infestată şi vor promova utilizarea eficientă a gunoiului de grajd care, în acest mod, nu va mai fi un factor poluant. Poluarea cu nitraţi este un proces care afectează pânza freatică, oamenii şi întreg ecosistemul.

Sudul României figurează printre zonele din Uniunea Europeană în care apele subterane conţin niveluri crescute de nitraţi, conform unui raport referitor la implementarea Directivei Nitraţilor, publicat de Comisia Europeană şi bazat pe monitorizarea concentraţiei de nitraţi din apele subterane şi de suprafaţă efectuată de Administraţia Naţională „Apele Române”.