Parculeţul de la Rotonda, scos la lumină

0
445

Autorităţile locale au pornit o campanie de salvare a puţinelor oaze de verdeaţă care mai sunt în oraş. Părculeţul de la Rotonda este primul spaţiu verde care va fi scos la lumină, după ce ani de zile a fost lăsat în stare de paragină, fiind invadat de gunoaie şi câini comunitari.

Deşi se află în zona centrală, părculeţul de la Rotonda aduce mai mult cu o zonă ocupată de te miri ce, numai a spaţiu verde nu. Tufele frumoase de trandafiri sunt invadate de buruieni, gunoaie şi câini comunitari care profită şi ei de verdeaţa crescută anapoda şi se adăpostesc de căldură în timpul zilei. Autorităţile locale au promis, ieri, că nimic din ceea ce este neplăcut ochiului nu va mai fi lăsat acolo, iar părculeţul va deveni o oază de verdeaţă în adevăratul sens al cuvântului pentru locatarii din zonă, după ce campania de igienizare şi remodelare, începută ieri, se va termina. «Acum nu este un părculeţ cu care să ne mândrim, nu arată aşa cum ar trebui, dar în curând va fi altceva aici, locatarii se vor bucura să-şi petreacă după-amiezele de vară în mijlocul trandafirilor», a declarat viceprimarul Teodor Sas.

O echipă de muncitori s-a instalat la lucru

O echipă de muncitori a început să lucreze încă de ieri acolo, ocupându-se cu trasarea în mare a noului contur pe care îl va avea părculeţul. Potrivit lui Sas, se va scoate gardul viu, care va fi înlocuit cu gărduţ metalic, pe locul lui urmând să se amenajeze alei largi, care asigură accesul până în interiorul parcului. «Aleile trebuie să fie foarte mari, de patru metri, astfel încât cei care doresc să poată să se plimbe şi cu cărucioarele pentru copii. Ne-am propus să fie un parc al tuturor categoriilor de vizitatori şi aşa va fi», a mai spus Sas. Pe lângă tufele bogate de trandafiri care vor fi păstrate, municipalitatea şi-a propus să planteze gazon, precum şi mai multe specii de pomi ornamentali care vor asigura umbra trecătorilor. Ca aceştia să se poată odihni, pe alei, din loc în loc vor fi montate băncuţe.

Arteziana lipseşte

Din peisaj va lipsi, totuşi, omniprezenta fântână arteziană. Întrebat dacă autorităţile s-au gândit să mobileze părculeţul şi cu o ţâşnitoare modernă, viceprimarul Teodor Sas a precizat că proiectul nu include şi acest obiectiv. «Refacerea acestei zone se face la cererea locatarilor. Ar fi trebuit să se realizeze încă din toamna trecută, dar pentru că nu am avut bani am amânat această lucrare. Din păcate, atunci când s-a gândit remodelarea lui nu a fost propusă şi realizarea unei fântâni arteziene», a spus Sas. În schimb, autorităţile susţin că o să încerce să amenajeze măcar un loc de joacă.  «I-am rugat pe administratori să ne anunţe când găsesc câte un loc liber care s-ar preta la amplasarea unui loc de joacă. După aceea, intrăm pe fir, facem o verificare să vedem dacă locul respectiv se află pe domeniul public şi, dacă este aşa, atunci trecem la montarea lui».

Locatarii îşi apără părculeţul

Locatarii râd cu un ochi şi plâng cu altul. Văzând cum muncitorii pun jos braţe întregi de gard viu, oamenii sunt de părere că locul va sfârşi prin a fi distrus. «Ne-am speriat când am văzut grămezile de nisip şi muncitorii dând cu târnăcopul în rădăcinile gărduţului. Chiar m-am dus la ei şi i-am întrebat nu care cumva să se desfiinţeze parcul şi să se facă vreo vilă în locul lui, dar m-au asigurat că nu se va întâmpla acest lucru, din contră, părculeţul va arăta mai bine. Acum aşteptăm să vedem ce va fi», a spus Elena Rădoi, locatară în blocurile de vizavi de parc. Există şi categoria locatarilor încrezători în priceperea lucrătorilor şi abia aşteaptă să-şi vadă părculeţul pus în ordine. «Era  nevoie şi o curăţenie, pentru că arăta foarte urât. Eu stau la etajul unu, chiar cu faţa spre acest parc. M-am obişnuit cu aceşti trandafiri şi mi-ar plăcea să mă plimb vara printre ei», a mărturisit o altă doamnă.

Cartierele Rovine şi Brazdă vor avea grădinile lor

Autorităţile susţin că vor mai identifica şi alte zone unde se vor putea amenaja spaţii verzi. Întrucât forţa de muncă este asigurată, lucrându-se cu angajaţii RAADPFL Craiova, costurile de intervenţie sunt foarte mici. «Vom mai crea trei spaţii verzi în cartierul Rovine şi cinci zone de verdeaţă în cartierul Brazda lui Novac», a anunţat Sas. Bugetul total pentru zonele verzi este de 16 milioane de lei pentru acest an. Autorităţile sunt hotărâte să-l consume pe tot în crearea de noi părculeţe, dar fiind faptul că unele dintre marile oaze de verdeaţă ale Craiovei respiră greu. Un exemplu este Parcul Corniţoiu, care era un spaţiu verde foarte important, dar care, din păcate, a fost câştigat în instanţă de foştii proprietari şi o mare parte din el va dispărea. Trist este că nici Grădina Botanică, o altă alternativă pentru plimbări în aer liber, nu mai este atractivă, fiind din ce în ce mai prost întreţinută.