De ce nu s-a autosesizat ANI şi în cazul lui Costel Tulitu de la Bechet?

1
440

Agenţia Naţională de Integritate a constatat încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către viceprimarul oraşului Bechet Ionele Gheorghe şi primarul comunei Argetoaia, Mircea Beznă. Anunţul a fost postat zilele trecute pe site-ul Agenţiei. Cei doi au anunţat că vor contesta decizia ANI în instanţă. Ciudat este faptul că într-o situaţie mult mai gravă decât a celor doi, în speţă cazul primarului Costel Tulitu de la Bechet, până în acest moment ANI nu s-a autosesizat, deşi toată presa a prezentat pe larg la momentul respectiv contractele semnate de acesta pe bani publici cu fiul său Cătălin Tulitu.

Catalin Macovei

Conform unui comunicat ANI, Ionele Gheorghe s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 25.06.2008 – 16.03.2009, deoarece a deţinut simultan calitatea de viceprimar al oraşului Bechet şi cea de administrator în cadrul unei societăţi comerciale, încălcând, astfel, prevederile art. 87, alin. 1, lit. d din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare. Pentru această încălcare a legislaţiei a fost decăzut din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor legii menţionate, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani. Raportul de evaluare a incompatibilităţii poate fi contestat în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanţa de contencios administrativ, lucru pe care viceprimarul Ionel Gheorghe îl va face. Rămâne de văzut ce va decide instanţa de contencios administrativ. Cert este faptul că pentru aceeaşi problemă a fost sesizată la un moment dat Instituţia Prefectului Judeţului Dolj, care, după ce a analizat cazul, a decis că Ionele Gheorghe nu a fost în situaţia de incompatibilitate.

„Indicii referitoare la posibila încălcare (…) a dispoziţiilor legale”

În cazul primarului de la Argetoaia, Mircea Beznă, cei de la Agenţia Naţională de Integritate „au constatat (…) indicii referitoare la posibila încălcare (…) a dispoziţiilor legale privind regimul juridic al conflictelor de interese, prevăzute de prevederile art. 70, respectiv, art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003”. Faptul că cei de la ANI iau decizii cu jumătăţi de măsură, nefiind convinşi că Mircea Beznă este incompatibil, ci au doar „indicii referitoare la posibila încălcare a legii, ridică mari semne de întrebare. Mai exact, la data de 15.06.2006, Mircea Beznă, în calitatea de primar, în urma unui concurs, a încheiat un contract individual de muncă între Primăria Argetoaia şi soţia acestuia, în funcţia de referent. ANI a sesizat organelor judiciare competente pentru a da o soluţie în acest caz. Cele două cazuri sunt diferite şi, aşa cum spuneam, instanţele de judecată vor decide la final dacă a fost încălcat legea sau nu. Însă acuzaţiile care i se aduc lui Mircea Beznă că a încălcat art. 76, alin. 1 al Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare conform căruia: “Primarii (…) sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”, i se pot imputa şi primarului Costel Tulitu de la Bechet.

Costel Tulitu a semnat contracte cu firmele fiului său

La data de 28.04.2010, SC Agroindustrie Company SRL, firma lui Cătălin Tulitu, fiul lui Costel Tulitu, a încasat de la Primăria Bechet, 850 de milioane de lei vechi pentru lucrări de ameliorare a suprafeţelor de pajişte a localităţii, prin lucrări specifice (igienizare, fertilizare, schimbarea compoziţiei floristice)  şi a mai luat pentru prestări de servicii cu privire la păşuni suma de peste 54.000 lei, iar în data de 1.11.2010 suma de 31.000 lei. SC Agroindustrie Company SRL nu deţine utilaje agricole, nu are salariaţi şi nu a făcut nici aprovizionarea cu carburanţi necesari efectuării lucrărilor, totul existând doar pe hârtie. Societatea amintită nu are ca obiect de activitate astfel de prestări de servicii, iar din 7 octombrie a.c., conform OPANAF, figurează pe lista contribuabililor declaraţi inactivi. Banii trebuie recuperaţi la bugetul local, pentru că tranzacţiile sunt nule. Mai mult, aceste acţiuni indică fapte de evaziune fiscală, pentru că societatea fiind inactivă este clar că nu a plătit impozite şi taxe la bugetul local. O altă societate a lui Cătălin Tulitu, SC GIRA SAL – ECO SRL, a încheiat contractul de prestări servicii, cu nr. 153, purtând semnătura lui Costel Tulitu în calitate de ordonator principal de credite. În urma acestui contract, Cătălin Tulitu urma să încaseze „taxa locală pentru utilizatorii drumului de acces către punctul de trecere a frontierei Bechet” pentru care Primăria Bechet achita lunar SC GIRA SAL – ECO SRL suma de 10.000 lei.

Costel Tulitu

Cine îi oferă protecţie primarului de Bechet?

ANI nu s-a autosesizat pentru toate aceste ilegalităţi. Poate că primarul Costel Tulitu nu are nici un grad de rudenie cu fiul său Cătălin Tulitu şi atunci nu intră sub incidenţa Legii nr. 161/2003 art. 76, alin. 1. Şi nici nu i-a adus foloase materiale lui Cătălin Tulitu prin contractele acordate. Sau faptul că nu a fost “de capul lui”, având susţinători, complici, tupeu şi uşile deschise, ca membru PD-L, vicepreşedinte al Ligii primarilor portocalii din Dolj, îi oferă protecţie în faţa unei instituţii, condusă politic, cum este Agenţia Naţională de Integritate. Se ştie clar că preşedintele ANI, Cătălin Macovei, face parte din anturajul preşedintelui Traian Băsescu. Costel Tulitu şi fiul său, Cătălin Tulitu, au parteneri de afaceri importanţi, care se învârt în jurul familiei prezidenţiale. Este adevărat că DNA – Serviciul Teritorial Craiova lucrează la dosarul lui Costel Tulitu, dar şi această instituţie se pare că o face cu încetinitorul. Dacă Mircea Beznă şi Ionele Gheorghe vor ajunge în faţa instanţei care va hotărî dacă cei doi sunt incompatibili sau nu, de ce nu s-ar întâmpla acelaşi lucru şi cu dosarul lui Costel Tulitu? Este o întrebare la care instituţiile abilitate ale statului vor trebui să răspundă la un moment dat.

 

1 COMENTARIU

  1. Marcea Marcel de la Inspectoratul de Stat in Constructii Dolj este INCOMPATIBIL cu functiile de consilier judetean si director al institutiei mentionate si zice ca NIMENI n-ARE CE_I FACE. Ce ziceti, D-le CANTAR, incercati sa faceti un pic de DREPTATE?

Comments are closed.