Asociația „Carousel Project” a lansat, săptămâna trecută, un nou proiect – „Să trezim trecutul!”, la care vor participa tineri atât din Craiova, cât și din orașul bulgăresc Oreahovo. Continuare a celui implementat anul trecut – „Să trezim Bazarul!”, proiectul își propune ca, pe parcursul celor șapte luni de implementare, să revalorizeze trecutul istoric al celor două orașe, prin realizarea unor expoziții de fotografie comune, cu imagini-document din cele două orașe, de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, care vor fi reunite mai apoi în albume-document ce vor rămâne în arhiva primăriilor.
Proiectul „Să trezim trecutul!” este implementat în perioada 1 februarie – 1 septembrie 2014 și implică 18 tineri din Craiova, voluntari ai Asociației „Carousel Project”, și alți 18 tineri bulgari, voluntari ai Asociației Culturale Narodno Citaliste „Nadejda 1871”, din Oreahovo. Aceștia vor aduna din diferite surse – biblioteci, muzee, arhive personale – imagini vechi din orașul lor, le vor selecta și organiza în două expoziții și vor colabora la conceperea albumelor. La final, clădirile din fotografii, care au supraviețuit până astăzi, vor primi câte o inscripție pe care va fi gravată imaginea construcției de acum un secol.
«Ca și în proiectul „Să trezim Bazarul”, Asociația „Carousel Project” încearcă să promoveze patrimoniul românesc din Craiova, implicând tinerii în viața comunității lor, responsabilizându-i, convingându-i să cunoască istoria locului în care s-au născut și să o iubească. Mai mult decât atât, acest proiect își dorește să responsabilizeze întreaga comunitate a Craiovei în scopul reabilitării și conservării clădirilor vechi din oraș. Momentul este cu atât mai oportun cu cât chiar în prezent se desfășoară lucrările de reabilitare a centrului vechi, un proiect extraordinar al Primăriei municipiului Craiova, la care ar trebui să își ofere sprijinul atât proprietarii clădirilor din zonă, cât și alte instituții publice sau private, astfel încât centrul istoric al Craiovei să poarte veșmântul nobil al trecutului său», a declarat Sorina Stăiculescu, vicepreședintele Asociației „Carousel Project”, în cadrul evenimentului de lansare a proiectului.
Aceeași nevoie de conservare și reabilitare a clădirilor istorice a fost exprimată și de reprezentantul bulgar prezent la eveniment. «Oreahovo este un oraș frumos. Port la Dunăre, are o istorie îndelungată și o arhitectură deosebită. Din păcate, timpul a lăsat urme adânci pe clădirile orașului și, cum nu a existat până acum o inițiativă a autorităților pentru reabilitarea lor, ne-am alăturat acestui proiect, pentru a-i implica pe tinerii din Oreahovo în conștientizarea comunității de a respecta și conserva trecutul nostru. Intenționăm ca expoziția de fotografii realizată prin acest proiect să rămână permanentă în Oreahovo, într-o instituție de cultură a orașului, pentru a putea fi vizitată oricând și de orice cetățean. Pornind de aici, cred că vom reuși să reunim oameni și instituții care să propună și să realizeze un proiect de reabilitare a centrului istoric din Oreahovo», a menționat Crizantema Raseva, secretarul Asociației Culturale Nardono Citaliste „Nadejda 1871”.
Proiectul „Să trezim trecutul!” este implementat de Asociația „Carousel Project” prin Programul „Tineret în Acțiune” al Uniunii Europene. Alături de Asociația Culturală Narodno Citaliste „Nadejda 1871” din Oreahovo, parteneri în proiect sunt Muzeul Olteniei și Asociația „Craiova Capitală Culturală Europeană”.