Ucraina-Rusia: Strategia lui Vladimir Putin

0
395

Actul I: Reacţia Crimeei
Joi, 27 februarie a.c., bărbaţi înarmaţi proruşi au pus stăpânire pe clădirile oficiale din Sinferopol – Crimeea. Parlamentul local a arborat drapelul rus. Situaţia s-a tensionat repede între Moscova şi Kiev. Rusia şi-a amplificat semnalele de intimidare prin anunţarea unor exerciţii militare şi punerea în alertă a avioanelor de vânătoare la frontiera dintre cele două ţări. Kremlinul a păstrat tăcerea asupra evenimentelor, în timp ce media rusă a prezentat „acţiunile de apărare” a populaţiei, în majoritate rusă, din Crimeea, contra regimului de tranziţie de la Kiev. Parlamentul din Crimeea a anunţat ziua organizării unui referendum privind independenţa peninsulei – 25 mai a.c. – exact data la care au loc alegerile prezidenţiale anticipate în Ucraina.
Actul II: Bărbaţi înarmaţi proruşi preiau controlul asupra aeroporturilor Sinferopol şi Sevastopol
Ucraina a acuzat repede Rusia „de invazie”, după ce bărbaţi înarmaţi proruşi au preluat controlul asupra a două aeroporturi, cele din Sinferopol şi Sevastopol. Preşedintele ucrainean demis, Viktor Ianukovici, a explicat într-o conferinţă de presă ţinută în Rusia, în după-amiaza zilei de vineri, 28 februarie, că încă nu l-a întâlnit pe Vladimir Putin, dar că i-a telefonat. În acest timp, în Crimeea au continuat mişcările proruse. În cursul serii, Ucraina a denunţat violarea spaţiului său aerian de către Rusia şi a vorbit de prezenţa a 2.000 de militari ruşi în Crimeea. Preşedintele ucrainean ad interim, Aleksandr Turcinov, l-a acuzat pe Vladimir Putin de „agresiune nedisimulată”. Barack Obama pune în gardă Rusia şi ameninţă cu boicotul summitul G8 prevăzut a avea loc în iunie, la Soci.
Actul III: Duma legitimează trimiterea de militari în Ucraina
Sâmbătă, 1 martie, Vladimir Putin a făcut noi mutări pe tabla sa de şah: Kremlinul a precizat printr-un comunicat că Rusia nu va ignora cererea de ajutor adresată de noul premier al Crimeei. Obiectiv: inducerea ideii că Moscova nu doreşte o intervenţie în Crimeea, dar apără o populaţie care a cerut ajutor. Oficiali ucraineni afirmă că aproximativ 6.000 de soldaţi ruşi, efective suplimentare la contingentul existent, au fost deplasaţi în Crimeea. La Doneţk – fieful lui Viktor Ianukovici -, ieri dimineaţă, 10.000 de persoane au manifestat contra regimului de la Kiev. Ei au arborat drepele roşii. Duma de Stat solicită lui Vladimir Putin „protejarea prin toate mijloacele a populaţiei din Crimeea”. Acesta din urmă cere Consiliului Federaţiei aprobarea „intervenţiei armatei ruse în Ucraina”. Intenţiile precise ale Moscovei sunt în continuare incerte. Kremlinul sugerează că decizia unei intervenţii armate în Ucraina încă nu a fost luată. În largul Crimeei, două fregate antisubmarine ruseşti au luat poziţie, prin violarea acordului care reglementează prezenţa flotei ruse în baza navală Sevastopol. Nave de război care aparţin flotei din Marea Baltică şi-au semnalat prezenţa în apropiere de Sevastopol. La Kiev, după o reuniune de trei ore cu şefii serviciilor de securitate, preşedintele interimar, Aleksandr Turcinov, a afirmat că nu vede nici o justificare în ceea ce a calificat drept „agresiunea rusă contra ţării sale”. La rândul său, premierul ucrainean ad interim, Arseni Iatseniuk, s-a întreţinut telefonic cu omologul rus, Dmitri Medvedev, solicitând retragerea trupelor ruseşti, fiindcă „o intervenţie militară ar marca începutul războiului şi sfârşitul relaţiilor între cele două ţări”.