Ministrul Economiei a promis investitor pentru SC Avioane SA Craiova

1
407

Ministrul Economiei Andrei Dominic Gerea, însoţit de Secretarul de Stat Bogdan Nicolae Badea au efectuat ieri o vizită de lucru la SC Avioane Craiova SA. Ministrul Economiei a avut discuţii prelungite atât cu conducerea fabricii, cât şi cu sindicatul şi angajaţii, discuţii care au vizat viitorul fabricii, contractele cu partenerii dar şi soarta celor 280 de salariaţi câţi mai are societate în acest moment. Delegaţia de la minister a întreprins şi o vizită în halele societăţii unde de-a lungul anilor s-au reparat zeci de aparate de zbor şi s-au construit peste 20 de avioane IAR 99 ŞOIM. Din partea autorităţilor locale au fost prezenţi primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu şi prefectul judeţului Dolj, Marius Cristinel Deca.

Andrei Gerea, ministrul Economiei a precizat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la SC Avioane SA că a venit la această întreprindere de tradiţie mai mult la insistenţele colegilor săi şi asta pentru că a dorit să marcheze o premieră din partea Ministerului Economiei. „Sunt bucuros că am reuşit să sparg gheaţa în ceea ce priveşte prezenţa ministrului Economiei la Întreprinderea de Avioane Craiova. Nu va rămâne presupun o singularitate. Ca şi concluzie însă, într-adevăr se ştie foarte bine situaţia întreprinderii. Deşi s-au făcut eforturi masive şi apreciez aici, mi-am dat seama, şi din discuţiile pe care le-am avut şi vizitând fabrica, că salariaţii practic au ţinut această întreprindere în viaţă. Au crezut până la urmă în destinul ei, aşadar, de aici se începe…”, a spus ministrul Gerea. Reprezentantul Guvernului le-a precizat angajaţilor că acum ar trebui să intervină şi ministerul, în sensul că  misiunea guvernanţilor este să dea un contur acestor vise şi şi împreună „cu toţi colegii din minister, cu colegii din Guvern, Ministerul Apărării să dăm un viitor acestei fabrici”.

„Eu sunt convins că această fabrică are şanse”

Ministrul Economiei a mai subliniat şi faptul că au fost deja discuţii, inclusiv ieri (n.r. joi) cu ministrul Apărării, cu sindicatele din industria apărării pe acelaşi subiect şi anume viitorul fabricii de avioane. „Eu sunt convins că această fabrică are şanse. Depinde de noi cum să le fructificăm. Nu este într-adevăr uşor ca după ani în care practic nu s-a făcut nimic, în care Ministerul Apărării nu a avut ochi pentru Craiova, să ridicăm această fabrică. S-a întâmplat totuşi în perioada USL şi prin comenzile date de Ministerul Apărării, prin eforturile făcut de primărie şi de oamenii de aici iată că această fabrică are un viitor. Eu sper să reuşim să găsim cele mai bune soluţii pentru Avioane Craiova. Vreau să asigur de buna noastră credinţă, de bunele noastre intenţii în ceea ce priveşte Avioane Craiova şi, de faptul că, aşa cum în portofoliul Economiei avem şi alte întreprinderi cu probleme oarecum similare şi care ne vor solicita destul de intens, aşa se va întâmpla probabil şi la Craiova. Ştim că drumul nu este uşor, dar suntem încrezători. Dacă atâţia oameni au rezistat şi au ţinut aici steagul sus la Avioane Craiova, şi fără bani, şi cu luni neplătite, eu zic că fabrica asta are un viitor”, a mai spus ministrul Andrei Gerea.       

„Sunt probleme legate de penalităţi”

Reprezentantul Guvernului nu a ratat ocazia să aducă în prim planul discuţiilor adevăratul motiv pentru care investitorii ocolesc Avioane Craiova. Este vorba de datoriile enorme, de peste 20 milioane de euro, cu tot cu penalităţi, pentru care Executivul se gândeşte la o soluţie de ştergere a lor, pentru a o face mai atractivă.  „Va trebui să ne coordonăm acţiunile. Sunt probleme legate de penalităţi, de partea financiară. Salariaţii, în momentul de faţă sunt plătiţi la zi, dar este vorba de datoriile şi penalităţile pe care le are societatea de plată. Nu ştiu dacă foloseşte cuiva să ai şi să încarci, până la urmă, bilanţul companiei cu datorii şi penalităţi ştiind că nu ai cum să le încasezi, în loc să le ştergi şi să dai până la urmă o şansă şi de finanţare pentru proiecte care pot exista, pentru parteneriate care pot veni. Până la urmă dacă ai un partener şi îl poţi găsi este ceva. Însă dacă vede că eşti înglodat în datorii şi nu poţi să supravieţuieşti din punct de vedere financiar. Avem o şansă, fiind în industria de apărare trebuie să profităm de ea şi să reglăm aceste datorii.”, a mai spus ministrul.

Există o strategie de a păstra şi de a dezvolta industria noastră aeronautică

Andrei Gerea consideră că nu s-a făcut suficient în partea de marketing. Din punctul său de vedere al doilea element este într-adevăr activitatea aceasta de prospectare care trebuie făcută, de popularizare a capacităţii tehnice şi a acestui avion 99 Şoim, viitorul pe care îl are, faptul că se poate plia pe o nevoie reală a armatei noastre, şcolarizarea piloţilor care vor evolua pe F16. „Diverşilor investitori străini care au venit la minister le-am spus că avem o capacitate deosebită tehnică deosebită în toată industria noastră şi care merită o doua şansă şi am evidenţiat Avioane Craiova şi Romaero. Discuţiile au fost conectate pentru că există o strategie de a păstra şi de a dezvolta industria noastră aeronautică. Este cineva interesat, chiar mi-a dat senzaţia că a fost plăcut surprins de discuţia pe care am avut-o. Urmează şi alte contacte şi vom intensifica discuţiile. Important este că toţi cei implicaţi sunt optimişti. Există interes din Japonia în America, mai departe, pentru parteneriate, poate o privatizare dar suntem abia la început”, a spus ministrul Economiei.

 

Ministrul Economiei, Andrei Gerea :

„Cât timp există posibilitatea să fabricăm avioane eu zic că merită să facem toate eforturile să facem avioane”

„Avem posibilitatea legală de a şterge datoriile fiind vorba de industria de apărare. În orice operaţiune financiară ai de ales. Nimeni nu vrea să ia o piatră de moară că nu are de ce. El vrea să cumpere brandul, fabrica, tehnologia, oamenii să-i înglobeze. Nu se mai gândeşte la datorii. Pentru ce ar veni un investitor să plătească datoriile. Eu zic că această fabrică poate să facă mai mult decât nişte piese, deşi nu ar strica şi nu ar fi rău să ai locuri de muncă pentru aşa ceva. Cât timp există posibilitatea să fabricăm avioane eu zic că merită să facem toate eforturile să facem avioane. Celelalte contracte sunt conexe şi sigur, dacă se pot aduce sunt foarte bune. Se acordă o atenţie deosebită industriei de apărare. Sunt preocupări vizavi de această industrie pe întreg continentul”

 

Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova :

„Oamenii vor avea salariile asigurate şi anul viitor”

„Cred că putem trage o concluzie şi anume că anul acesta a fost mai bun pentru Fabrica de Avioane Craiova. Vă amintiţi că în urmă cu un an şi jumătate oamenii nu-şi luaseră salariile  de aproximativ opt luni şi cu toate acestea munceau în fabrică, în continuare, neplătiţi fiind. Din discuţiile pe care le-am avut acum cu domnul ministru înţelegem că deja ieri s-a discutat situaţia fabricii de avioane la nivelul mai multor reprezentanţi ai Guvernului, inclusiv cu Ministerul Apărării, pentru a se primi şi anul viitor avioane la reparat în Craiova. Asta înseamnă că oamenii vor avea salariile asigurate, dar desigur că ne interesează foarte mult să se şteargă acele penalităţi printr-o procedură specială care nu este foarte simplă şi care este de durată. Desigur că fabrica este interesată şi de nişte investiţii care ar putea avea loc aici, unde de asemenea, ministrul Gerea ne-a asigurat că se vor găsi soluţii pentru a se putea dezvolta şi pe un alt palier, nu doar pe repararea de avioane militare.

MARGA BULUGEAN şi RADU ILICEANU

1 COMENTARIU

Comments are closed.