Colecție impresionantă de vechi măști populare din Moldova și Maramureș, expusă la Craiova

0
963

O întreagă pleiadă de personaje, care mai de care mai expresive, și-a dat întâlnire la Muzeul Olteniei. Sunt babe din Berzunți și moșnegi din Dărmănești, un crâșmar din Corbeasca, un cioban din Vintileasca și-un țigan din Târpești. Apoi tot felul de negustori, un doctor, un poștaș și un pădurar, oameni urâți, dușmănoși, zgârciți, hâtri, șireți, ba chiar și bețivi și șmecheri, lângă un fudul și-un nașparliu. Mai sunt și-un drac ispravnic și altul inspector, iar într-un colț – chiar Moș Crăciun! E toată o lume pestriță și plină de umor, din Moldova și Maramureșul anilor 70, care se lasă dezvăluită doar în preajma marilor sărbători creştine prăznuite în această perioadă: Crăciunul, Anul Nou, Boboteaza şi Sfântul Ioan. O lume păstrată cu grijă în arhivele Muzeului Național al Țăranului Român și reconstituită cu inspirație în Sala „Ștefan Ciuceanu” din clădirea nouă a muzeului craiovean, unde sunteți invitați să o descoperiți până la jumătate lui februarie 2014.

Florin Ridiche: „Sunt convins că va avea un succes deosebit la public”

O varietate de tipologii, fiecare cu o expresivitate deosebită, croite, cu imaginație, îndemânare și umor, din felurite materiale – piele şi blană de animale, ţesături, lemn și coajă de copac, pene de păsări, mărgele, nasturi ori boabe de fasole ș.a. – se înfățișează privitorului în expoziția „Măști tradiționale românești”, vernisată, ieri, la Muzeul Olteniei. Dedicată sărbătorilor de iarnă, aceasta cuprinde 100 de piese – măști antropomorfe (moş, babă, ursar, căldărar, cucoană ş.a.) şi zoomorfe (ţap, capră, berbec, urs ş.a.).

«Este o expoziție de excepție, pe care am realizat-o cu sprijinul Muzeului Național al Țăranului Român, instituție cu care Muzeul Olteniei a avut o foarte bună colaborare în ultima vreme. O expoziție de măști, care vorbește despre obiceiul cetelor de mascați și care sunt convins că va avea un succes deosebit la public. Majoritatea pieselor au fost realizate în Moldova, obiceiul jocurilor cu măști fiind, de fapt, specific acestei regiuni. Dar, după cum mulți dintre dvs. cunoașteți, cete de mascați apar și în Oltenia la cumpăna anilor», a precizat la vernisaj Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei. „Inițiativa de a organiza o astfel de expoziție este una de lăudat”, a afirmat prof. univ. dr. Daniela Tarniță, președinta Comisiei de Cultură a Consiliului Județean Dolj, apreciind exponatele ca fiind „extrem de reușite, foarte valoroase, care demonstrează un adevărat meșteșug al celor care le-au realizat și o doză de umor specifică poporului român, care se reflectă în fiecare piesă”.

Cele mai multe dintre măști nu au fost niciodată expuse

Pasionați de etnografie și folclor sau doar curioși, craiovenii care trec pragul expoziției se pot considera norocoși: deși colecționate în urmă cu patru decenii, majoritatea măștilor sunt pentru prima dată prezentate publicului. «Revenim la Craiova de această dată cu o expoziție care aduce în prim-plan un patrimoniu practic necunoscut al muzeului nostru. Dvs. cunoașteți Muzeului Național al Țăranului Român pentru expoziția sa permanentă, una extrem de valoroasă, dar neschimbată de 15 ani. Însă o mulțime de obiecte – câteva zeci de mii – se află în depozitele acestui muzeu, unele dintre ele fără să fi fost vreodată expuse. Cele mai multe dintre aceste măști nu au fost niciodată prezentate publicului, ele sunt văzute aici în premieră mondială. Și este un privilegiu, cred eu, pentru cei care vor veni zilele acestea la Muzeul Olteniei. Acum au fost scoase la lumină, după ce au stat în depozite de pe la începutul anilor ’70, când au fost colecționate. Director general era atunci un mare etnolog, Tancred Bănățeanu, iar ideea lui de a colecționa măști realizate în acei ani pe întreg teritoriul al României s-a dovedit a fi foarte valoroasă. Pentru că deja unele dintre ele se fac diferit astăzi. Ele atestă un anumit moment în ceea ce înseamnă păstrarea tradiției», a precizat dr. Virgil Ștefan Nițulescu, director al Muzeului Național al Țăranului Român.

Jocurile tradiționale cu măști – obiceiuri arhaice, agrare și pastorale

Despre semnificația măștilor și despre obiceiul de a colinda al cetelor de mascați a vorbit dr. Cornel Bălosu, șeful Secției de Etnografie a Muzeului Olteniei, acesta subliniind, înainte de toate, că este vorba despre „o colecție de-a dreptul impresionantă, făcută cu discernământ de un mare etnolog român”. „Se pot spune foarte multe lucruri despre mască, dar ea totdeauna trebuie privită nu individual, ci într-un anume context. În primul rând, în cel al sărbătorii”, a afirmat acesta, adăugând că măștile apar însoțind colindatul și în Moldova, și în Transilvania, dar și în Muntenia.

„Principalele funcționalități ale jocului cu măști țin de protecție, de sănătate, de apotropaic, cum zic etnologii. Țin, de asemenea, de ideea de purificare, ca și de cea de fecunditate. Nimic nu este întâmplător în jocurile cu măști, toate gesturile, în special în Moldova, sunt simbolice. Nimic nu este întâmplător într-un personaj. Iar aici sunt atâtea personaje care demonstrează că suntem într-adevăr un popor cu imaginație foarte mare. Și un popor cu foarte mult umor!”, a mai spus șeful Secției de Etnografie.

***

Expoziția „Măști tradiționale românești” va rămâne deschisă în Sala „Ştefan Ciuceanu” a Muzeului Olteniei (strada „Madona Dudu” nr. 14) până pe data de 15 februarie 2014. Poate fi vizitată de marți până duminică, inclusiv (lunea – închis), între orele 9.00 și 17.00, iar un bilet costă 5 lei pentru adulți și 2,5 lei pentru elevi, studenți și pensionari. De gratuităţi beneficiază veteranii de război, elevii din şcolile speciale şi persoanele care au lucrat şi lucrează în cadrul muzeelor.